UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Salseros
04-03-2010, 12:48
Choroby, Dominikana
Autor Wiadomość
agmat14 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 18-06-2010, 15:14   

Witam

chciałabym się podpytać apropo tematu. Chcemy zabukować wycieczkę w hotelu AI, jednak mamy zamiar trochę pojeździć po Dominikanie i zobaczyć wszystko co nas interesuje. Jednak otrzymałam informację i wykaz z sanepidu jakie szczepienia są zalecane ( dur brzuszny, wzw AiB, polio, tężec, błonnica, zapalenie opon mózgowych) oraz żeby się dowiedzieć o tabletkach antymalarycznych. mam jednak pytanie wiadomo że takie podstawowe szczepienia można zaliczyć ale czy te szczepienia na zapalenie opon czy też zażywanie tabletek antymalarycznych jest aż tak konieczne. wiem że to głównie od nas zależy jaką decyzje podejmiemy, ale czy jest aż takie ryzyko ?

pozdrawiam

SeoHost.pl

Salseros 
Administrator

Wysłany: 18-06-2010, 16:07   

agmat14 napisał/a:
Witam

ale czy jest aż takie ryzyko ?

Wielu Polaków żyjących na Dominikanie czy odwiedzających ją jako turyści nie szczepi się i nie bierze tabletek. Aż takiego ryzyka nie ma. Najgorsze na Dominikanie jest Dengue ale na to nie ma szczepień. Pamiętaj że szczepionki nie gwarantują że nie zachorujesz.

Maurius80 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 11-07-2011, 13:03   Malaria, Denga itp

Witam,chcialem sie was poradzic.Tydzien temu wrocilem z zoną z wycieczki na dominikanie.Bylismy w Punta Cana.Uzywalismy srodki w sprayu na komary ale i tak bylismy pogryzieni.W samolocie kiedy wracalismy zaczalem kichac:).Po 24 godzinach zaczal sie kaszel.Po 3 dnaich przeszlo i pojawil sie katar.Po 2 dnaich dostalem goraczki ok 37,8.Teraz jest kaszel,katar i goraczka.Biore leki na zbicie goraczki od 2 dni i spada na 6 godzin po zazyciu leku a potem wraca do 37,6.Moja zona wczoraj dopiero nagle zachorowala.Ma goraczke powyzej 38.Bola ja oczy i widze ze ma czerwone.Odczuwa bole miesni,kosci,glowy.Ogolnie bym sie tym nie przejmowal bo objawy wygladaja na grype ale problem w tym ze bylem w kraju tropikalnym i sie troche martwie czy to nie jest jakas choroba tropikalna.Czy ktos moglby doradzic co zrobic z tym albo czy te objawy moga swiadczyc o jakies chorobie tropikalnej?

Salseros 
Administrator

Wysłany: 11-07-2011, 14:55   

Maurius80, Tutaj poczytaj http://www.forum.dominica...ikana-vt611.htm Nie jestem lekarzem wiec moja opinia nie powinna byc brana pod uwagę ale mogą to być objawy uczulenia (to że nigdy wcześniej nie mieliście objawów uczuleniowych to nie oznacza że nie mogą się pojawić w przyszłości). Powinniście tez poinformować lekarza o podróży z której wróciliście jeśli to oleje warto się udać do lekarza medycyny chorób tropikalnych.

Zenon S 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 11-07-2011, 14:56   

Jezeli bola ja oczy moze byc podejrzenie o Dengue. Najwazniejsze !!! Nie dopuscic do odwodnienia organizmu pic jak najwiecej , na Denge nie ma ani szczepionki ani lekarstw. Ja chorowalem na to w zeszlym roku tak jak i cala moja rodzina. Bol glowy jest faktycznie nieznosny a podstawowym objawem jest wlasnie bol z tylu oczu. Moja zona byla 9 lat pielegniarka tutaj wiec od razu dostalem kroplowke i co dwadziescia minut szklanke soku z guayaby do wypicia. To trzeba po prostu przetrzymac.ABSOLUTNIE ZADNEJ ASPIRYNY !!!!!

Maurius80 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 11-07-2011, 15:04   

Ok,dzieki za odp.Jezeli chodzi o bol oczu to mowi ,ze bola ja z przodu galki oczne no dalem jej flu control hot ,ktora ma 1000mg paracetamolu.Dlaczego nie daje się aspiryny?

Zenon S 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 11-07-2011, 15:21   

Przy dengue aspiryna powoduje wewnetrzne wylewy...

Maurius80 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 11-07-2011, 15:30   

Rozumiem,bede o tym pamietal.Mam nadzieje ,ze to tylko grypa i przejdzie szybko.Co do uczulenia to musialbym zrobic testy na alergie ale to dopiero jak wrócimy do zdrowia,pozdrawiam.

Zenon S 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 11-07-2011, 16:07   

Ale nie lekcewaz sprawy , Denga ma bardzo podobne objawy do grypy !!!

Maurius80 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 11-07-2011, 16:52   

Jezeli chodzi o mnie to ja tego nie lekceważe ale moja zona mowi ,ze to grypa i ze jej przejdzie.Poczekam do jutra.Jezeli nie przejdzie albo pogorszy sie to pojedziemy do lekarza.Dziekuje jeszcze raz za pomoc.

Maurius80 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 14-07-2011, 06:57   

Wczoraj bylismy u lekarza bo niestety goraczka nie spadla.Rozmawialem z lekarzem o mozliwosci zarazenia sie choroba tropikalna ale po jego obliczeniach wyszlo to malo prawdopodobne ,poniewaz komar zarazony musialby ugryźć ją w ostatni dzień pobytu ,poniewaz my wracalismy 1 lipca a ona zachorowala 10 lipca.W zasadzie ja zachorowałem pierwszy 2 dni wczesniej ale goraczka spadla mi po 1,5 dnia.Lekarz powiedzial ,ze goraczka wynika z zawalonego gardla i oskrzeli takze dostala antybiotyk i zobaczymy.Ja staram sie tego nie lekceważyć ale szanse że to denga są nie wielkie.Druga sprawa jest taka ,że poznalismy tam dwie pary polaków z ktorymi takze sie bawilismy na dominikanie i oni wracali w ten sam dzien co my i nie zachorowali a tez byli pogryzieni.Mozliwe ,ze klimatyzacja w samolocie przyczynila sie do rozwoju grypy.W najblizszych dniach sie okaże czy martwic sie tym czy nie.Pozdrawiam.

azuriana 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 17-08-2011, 10:57   

Jak czytam o tych wszystkich chorobach to mnie strach oblatuje, a jestem zakochana w Karaibach jak nikt na świecie. Czy tam na miejscu można kupić środek na komary, z doświadczenia wiem że olejki do opalania mają zupełnie inny skład i te przywiezione z Polski są do niczego za granicą przy innym słońcu. Może ze środkami na komary jest podobnie?

Zenon S 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 17-08-2011, 12:31   

nie ma zadnego problemu z kupnem srodka przeciwkomarowego.

azuriana 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 17-08-2011, 20:14   

Lekka ulga :) jeszcze zastanawia mnie to odradzanie picia wody z kranu, a co z warzywami owocami co z prysznicem? Chyba nie da się tego uniknąć. Wydaje mi się że skończy się na serii porofilaktycznej nifuroksazytu :D

sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 25-01-2012, 13:36   Dominikana. Malaria - ryzyko wystąpienia istnieje

Dominikana. Malaria - ryzyko wystąpienia istnieje:

•występuje niezależnie od pory roku w całym kraju zwłaszcza na terenach wiejskich, większe zagrożenie występuje w zachodniej części kraju: prowincje Castaňuelas, Hondo Valle, Peipllo Salcedo.W ostanim czasie zauważono także wzrost zachorowań w południowej części kraju.

•w obecnym czasie brak jest szczepionki na malarię, w związku z tym zalecane są profilaktyczne działania zapobiegajace ukłuciu przez komary m.in. stosowanie repelentów ( produkawanych specjanie pod kontem strefy tropikalnej ) odstraszających insekty takich jak Mugga Deet, korzystanie z moskitier oraz branie profilaktycznych leków przeciwmalarycznych.

źródło:www.mugga.pl

Odpowiedz do tematu