UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Polacy na Dominikanie
Autor Wiadomość
feliz 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 15-08-2012, 22:12   

wow... Espan23... jak masz takie nastawienie i takie obawy to po co chcesz jechac?
ja wiem ze warto wiedziec...no ale u Ciebie to juz jakas panika...
a gdzie byles jesli moge zapytac ze Dominikana tak Cie przeraza?
to zalezy gdzie w ogole chcesz jechac! jakbys chcial wypraw takich ekstremalnych, w nieznane..nad rzekami, w lasach..cokolwiek.. to rozumiem obawy. ale Ty chcesz jechac do miasta, gdzie jest pelno ludzi i turustow! nie panikuj tak:/

P@ffcio 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 15-08-2012, 22:17   

feliz brawo :) skoro się tak jeździ po świecie to trzeba wiedzieć czym się martwić :) jeszcze raz powtarzam, można wszystko tylko z głową

Espi 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 15-08-2012, 22:24   

Espan.... skąd ta panika? Jeździłam po bardzo dalekim wschodzie bez szczepień, po Kenii w ciąży, z niemowlakiem po Karaibach, z kilkulatkiem po Brazylii, Karaibach, po Meksyku, bliższe destynacje pomijam. Wszyscy żyjemy. Szpital zaliczyliśmy na Dominikanie bo jedno polskie dziecko przywlokło bakterię z PL i zaraziło większość dzieci w hotelu.
Po co ta panika? Osobiście bardziej obawiam się polskich kleszczy, które roznoszą boreliozę, na którą choruje aktualnie wielu spośród moich znajomch i ich dzieci...

Konsul 
Korpus Dyplomatyczny
Konsul RP w Puerto Plata

Wysłany: 16-08-2012, 14:35   

Temat chorób tropikalnych został dość dobrze omówiony na forum m.in. tutaj :
http://www.forum.dominica...na-vt611,30.htm
Republika Dominikańska

Mehowbabula 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 14-11-2012, 22:48   

Witam wszystkich polaczkow, miło usłyszeć ze ktoś tam mieszka, moje ulubione miejsca to las terenas, Punta cana a konkretnej hotele Punta chata Dreams i Punta cana hotel który ma ponad 10 km długości!
Będę w grudniu 2012 i chętnie się spotkam z kimś by pogadać

P@ffcio 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 14-11-2012, 23:56   

Jesteśmy do dyspozycji poza hotelem w Bavaro :) jakby ktoś miał ochotę na parę dni poza to zapraszamy :)

orlimarko 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 01-03-2013, 03:24   

Czy jest tu ktos kto mieszka w rejonie Nagua.Duarte?

Hajer 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 06-03-2013, 13:33   Zycie na wyspie

Witam!!!!
Jakis czas temu,urodzila sie wemnie mysl o zamieszkaniu na Dominikanie. Dzis moge powiedziec, ze powoli zmierzam w tym kierunku. Po kilkunastu latach tulaczki po Europie, Dominikane wybralem na moj port docelowy. Mimo okropnych doswiadczen z rodakami za granica, zwaracam sie do was (ciagle jest wiara w ludzi ) z zapytaniem, jaki rejon jest waszym zdaniem najlepszy, gdzie szukac mieszkania do wynajecia? Dzieki za kazda wskazowke. Pozdrawiam, Darek.

Salseros 
Administrator

Wysłany: 07-03-2013, 23:15   

Hajer, Sosua, Puerto Plata i Cabarete. Taniej i wiele rzeczy potrzebnych Europejczykowi dostępnych w tym rejonie.

Hajer 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 09-03-2013, 19:08   

Dzieki za podpowiedz. Myslalem raczej o rejonach polozonych w poblizu PC, ale sprawdze te ktore podales. Nie wiem co masz na mysli, piszac o rzeczach potrzebnych europejczykowi. Napewno czeka mnie duzo niespodzianek, jednak patrze z optymizmem. Grunt to znalesc swoje 4 sciany. Pozdrawiam

pawel36 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 10-03-2013, 11:40   

Witam Wszystkich... Jestem pierwszy raz na forum. Chce przeprowadzic sie na Dominikane, rozmawiam po hiszpansku i jestem kucharzem, obecnie mieszkam w Hiszpanii. Czy moglby mi ktos pomoc, nie mam pojecia co musze zrobic i od czego zaczac, jakie papiery przygotowac, czy znajde prace jako kucharz czy jest to skomplikowane, czy trudno jest zalatwic pobyt staly. Moglibyscie mi troche pomoc, bylbym bardzo wdzieczny. Pawel

pawel36 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 10-03-2013, 11:54   

jakie sa zarobki np kucharza, ile kosztuje wynajm mieszkania, czy tutaj moglbym sie dowiedziec podstawowych informacji. pozdrawiam wszystkich ;-)

Salseros 
Administrator

Wysłany: 10-03-2013, 21:21   

pawel36, Pawle poszukaj na forum bo większość informacji i odpowiedzi na Twoje pytania juz tu są. I nie zadawaj pytań związanych z wieloma dziedzinami w jednym temacie.

Hajer, Chodzi mi o mniamniuśne kiełbaski niemiecki, dobrze zaopatrzone sklepy w produkty EU, tańsze apartamenty, domy oraz poprzez community niemiecki dostep do szybkiej "poczty" jest tego wiele niby szczegóły ale bardzo pomocne w życiu.

MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 12-03-2013, 12:16   

Hajer - Najlepiej rejon Bavaro - Punta Cana bo tu jeszcze w miare zycie tetni Sosua Cabarete i okolice umieraja od poczatku tego roku moimi klientami sa w wiekszosci ludzie zamieszkujace te rejony i opinie sa raczej negatywne. Ni pracy tam nie ma ani niczego tylko dzi..ki i rock and roll hehe. Z nieruchomosciami (wszystko na sprzedaz) co swiadczy o zlej sytuacji ekonomicznej tych rejonow. Mam tam znajomego i on mowi ze tylko tam dla kobiet i surfingu jest i dlatego ze ma bardzo duzy dochod z innych krajow...
Pawel - akurat odpisywalem na maila wiec odpowiem tutaj.
Kucharz zarabia od 300 dolarow w hotelach do 600 moze 1000 w restauracjach w hotelach plus ze masz mieszkanie i jedzenie na terenie a w restauracjach przyjdzie Ci wynajmowac mieszkanie (ceny od 400 dolarow w Bavaro) placic prad (minimum 50dolarow) powiedzmy ze zjesz w restauracji wiec jedzenia nie licze (a nie jest tanie) transport (50 dolarow). internet 50 dolarow no i inne rozne bzdury 100 dolcow. Tak mniej wiecej to wyglada. Jak cos pisz w miare mozliwosci postaram sie odpowiedziec bo nie czesto ostatnio czas mam. Jako ciekawostke podam ze niedawno szukalem kucharza dla rosyjskiej rodziny ktora wynajela u mnie wille w Cap Canie pryorytetem bylo gotowanie owocow morza i grill za miesiac bylem gotow zaplacic 400 do 500 dolarow w zaleznosci od umiejetnosci znajomosci jezykow itd... i kolejka byla bo oferta z mieszkaniem i wyzywieniem. Mysle ze za 300 tez kolejka by sie ustawila.

Zenon S 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 13-03-2013, 16:26   

Mysle , ze z postow MikeM mozna sie wiele nauczyc o sytuacji w regionie , trzeba je jednak czytac bardzo dokladnie...
Turystyka , nazwijmy ja rezydencjalna , umiera na Dominikanie smiercia naturalna. Nie ma sie co dziwic ten kraj jest drogi , mozliwosci zarobkow sa nieslychanie ograniczone , przestepczosc kwitnie a prawo kuleje.
Zastanawia mnie podejscie Pawla... Szef kuchni w kraju europejskim , chce podjac prace w Dominikanie!
Jedyne dobre stanowiska w hotelach sa juz zajete , jako przybysz z walizeczka mozesz tylko szukac czegos o czym pisze MikeM. I w zwiazku z tym , ze w tym kraju istnieje prawo kaduka najprawdopodobniej u rodziny rosyjskiej czeka praca siedem dni w tygodniu od rana do wieczora. Arybuty Dominikany , czyli plaza i wycieczki sa dla takiego pracownika niedostepne ...To praca dla kogos kto jako biedny dominikanin chce odlozyc troche grosza i wrocic na wies pod haitianska granice , zbudowac dom i szpanowac tym przed sasiadami. Wykwalifikowany szef kuchni z papierami powinien poszukac czegos znacznie lepszego i w lepszym miejscu. St.Marteen , Barbados moze Virgin Islands...Rowniez karaiby a standart , place i mozliwosci inne ...
W ogole jedyny region , ktory funkcjonuje to Bavaro , Punta Cana. Reszta pustoszeje w coraz szybszym tempie (mam na mysli cudzoziemcow). Akcje reklamujace Puerto Plata jako cel turystyczny , takie jak ostatnio na Reisefachmesse w Berlinie nie daja efektu. Po prostu porownanie Dominikany z innymi miejscami turystycznymi wypada bardzo blado dla tego kraju...

Odpowiedz do tematu