Witam, jestem tutaj po raz pierwszy ....serdecznie pozdrawiam wszystkich...mam zapytanie ; czy ktos zna Polakow mieszkajacych w Boca Chica , Santo Domingo lub San Cristobal...prosze o powazne potraktowanie zapytania....
Szukam rowniez prawnika ktory sie zajmuje sprawami cywilnymi.....prosze o odpowiedz na maila...
PROSPERO NUEVO ANO 2012
Witam, Ja wybieram sie z mezem Dominikanczykiem i coreczka na Dominikane za kilka miesiecy. Do Tenares w poblizu San Francisco de Macoris. Najprawdopodobniej zostaniemy na stale. Chcialam zapytac z czym Polak moze miec nawieksze trudnosci w aklimatyzacji do innej kultury? Dziekuje!
Wysłany: 15-04-2012, 18:10 ja lecę za niecałe dwa tygodnie
Ja lecę z żoną i córką 26 kwietnia do Santo Domingo, będę mieszkał w domu rodzinnym mojej żony w San Pedro jak ktoś będzie w okilicy chętnie bym się spotkał, nie musi być San Pedro, może być san Domingo Juan Dolio Boca Chica
Na Dominikanie każdy nowo przybyły płaci " frycowe "nieco większe jeśli nie mówi po hiszpańsku zanim zrozumie jak to wszystko działa i że zawsze jesteśmy tutaj bardziej lub mniej ale "gringo " . Lekcje są codzienne , czasem kosztowne a czasem śmieszne ale są i każdy z nas tu mieszkających na stałe Polaków taka trudną " szkołę adaptacyjną " musiał czasem zagryzając zęby przejść . No ale nie od razu Rzym zbudowano więc :) życzę wszystkim chętnym na życie tutaj szczęścia i trzymam kciuki . Jest tu na forum grono nas które wie co to jest życie na Dominikanie, załatwia sprawy , ma interesy i ja chętnie zawsze odpowiem i poradzę i myśle że wielu innych z nas też .
Oczywiście duża grupa Polaków tutaj ma rezydencje . I niektórzy niedługo otrzymają "stałe " rezydencje które są udzielane po 10 latach nieprzerwanej rezydencji na Dominikanie .
Witam.Widze że Bardzo duzo Polaków Mieszka jak na ta wyspe na Dominikanie.Mam pare pytan.Z tego co wyczytuje w internecie i takze w telewizji mowia.To Na dominikanie jest duze zagrozenie w caly kraju Malarii i ze latwo jest sie zarazic poprzez ukaszenie komara.To jezeli ludzie tam lataja i wy Polacy tez bez problemowo zyjecie po wiele lat i wszystko ok.To co jest z ta Malaria i innymi chorobami na wyspie??to wymysl ekonomiczny czy jak? z tego co czytalem to duzo w tym roku bylo turystow na dominikanie.Powiedzcie mi na czym to wszystko polega.Czy jak przyjade na Dominikane to mam ryzyko zachorowania czy jak?Jakas kwarantanna tam jest? O co tak naprawde chodzi.Czy jest widoczna ta Malaria czy nie? czy jest wysokie zagrozenie czy niske czy wogole?.Bardzo prosilbym o szybka odpowiedz..Bede wdzieczny :) A druga sprawa to bardzo podoba mi sie ten kraj. :)..Pozdrawiam.>Salud!!
o malarii za duzo Ci nie powiem, ale ja bylam i nic mi nie jest :D Jak zawsze i wszedzie nie ma co przesadzac i panikowac ale tez trzeba zachowac zdrowy rozsadek tj. nie pic wody z kranu lub RZEKI!!! ale to sie tyczy wszystich krajow. Tak samo oni przyjezdzajac tutaj nie moga pic naszej kranowki;)
Co do cholery to wiem tyle,ze "przychodzi" z Haiti. Tzn. haitanczycy ponoc wrzucaja do rzek umarlych na cholere(tak mi tlumaczyla kuzynka). Tym samym u nich woda jest skazona. choroba moze przyplynac wiec z Haiti. Czyli to co wyzej mowilam nie wolno pic wody z rzek. Warto jednak dodac ze cholera jest wyleczalna jesli w pore sie ja rozpozna i poda leki.
Ok rozumiem..Tylko niepokoi mnie ta Malaria..Bo wlasnie widze ze dosc duzo polakow jezdzi na wakacje do Dominikany.Wiec troche mnei to zastanawia i dziwi.Ja chcialbym jechac we wrzesniu lub pazdzierniku do Santo Domingo..Bo ogolnie tam bede..Czy w duzym miescie tez jest mozliwosc zachorowania wirusami i tym bardziej Malaria??W jakim bylas miejscu i ile czasu?? co robilas dokladnie zeby sie nie zarazic i uwazac na to wszystko??czego stosowalas i co polecasz?? z Gory Dziekuje :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum