UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwszy raz na Dominikanie
Autor Wiadomość
jussttina 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 09-04-2015, 19:01   Pierwszy raz na Dominikanie

witam smile
Ja lece 23 kwietnia do Punta Cana :) ciesze sie bo to bylo moje marzenie a jednoczesnie troche obawiam sie tych tropikow, czy nie bedzie za goraco, czy nie bedzie padac za duzo, czy hotel bedzie ok ( jade do Memories splash). Pytanie mam odnosnie szczepien - czytalam ze nie trzeba sie szczepic, ale wole sie upewnic czy tak fakytcznie jest? czy liczne sa przypadki ukaszen przez komary ( to tez mnie troche przeraza ) oraz zatruc i klopotow z zoladkiem ( jakie leki najlepiej zabrac). generalnie to chcialabym dowiedziec sie przed wyjazdem wszystkiego co potrzeba :) aby fajnie przezyc ten tydzien smile bede wdzieczna za wszelkie informacje smile
pozdrawiam

SeoHost.pl

MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 09-04-2015, 19:18   

Osobiscie w tym hotelu nie bylem (moze w tym roku go zalicze bo juz dawno o nim myslalem), ale z opowiadan znajomych to hotelik jest wypasiony (jedyny minus jak dla mnie ze znajduje sie w Cap Canie - daleko od Bavaro ale jak pani na 7 dni jedzie to i tak nie bedzie czasu na zwiedzanie, na Dominikane to najlepiej leciec od 10dni wzwyz). Padac nie powinno bo sezon huraganow to sie w polowie maja zaczyna. Szczepic sie nie trzeba, co do lekow to tez nie wiem raczej nic bo problemy zoladkowe to sie rzadko zdazaja, jedynie jak owoce morza jakies podejzenia wzbudzaja to lepiej nie jesc (ale ostatnio w hotelach strasznie sa skapi na te owoce morza wiec mysle problemu nie bedzie).

MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 09-04-2015, 19:21   

Goraco niestety juz bedzie bo juz sie robi troszke goraco, sezon zimowy juz sie skonczyl tak ze na te 33stopnie moze pani liczyc, z wilgotnoscia powietrza w 80-90% to sie czuje te stopnie.

jussttina 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 09-04-2015, 19:30   

hotel znajduje sie w Can Canie? tzn? z tego co czytalam to znajduje sie w Bavaro, w kompleksie Royalton.

carbon 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 09-04-2015, 23:13   

Hejka
Co do lekow wez cos na przeziebienie , gardlo nos , bol , no i na sraczke ze sie tak brzydko wyraze , jedzenie tam jest inne mnostwo ludzi wiec o wirusa nie trudno.
Zreszta bylem na poczatku marca niedosc ze caly tydzien przechorowalem to jeszcze kaszel do teraz mnie trzyma.Oczywiscie wiekszosci nic nie jest ale na zimne trzeba dmuchac bo tam krople do nosa kosztuja 25$ w resorcie.
Kremow z filtrem wez sporo minimum 30 spf , ale polecam wyzej , wieczory sa gorace rowniez a do restauracji wymagane sa dlugie spodnie dla faceta takze jesli jedziez z takowym sprezentuj mu lniane przewiewne jasne dlugie spodnie a bedzie cie na rekach nosil , goraco jest ale na plazy tego tego tak nie czuc bo jest wiaterek , takze niedaj sie temu zwiezc i smaruj sie filtrem ile wejdzie , moja zona uzywala spf 50 a po tygodniu wygladala jak mulatka.
Mysle ze twoj resort jest ok , ja bylem w iberostar , meli i w tym roku w caribe princess ktorego wrogowi nawet nie polece , totalne badziewie :oops: .
Co jeszcze ano to ze sejf w pokoju jesli nie jest wliczony to wykup cos ok 4 $ na dobe i trzymaj tam kase paszporty aparat , wez ze 100$ po jedynkach na napiwki , wszedzie tam mile widziane a i odwdzieka lepsza a co najwazniejsze na kawe w bufecie na sniadanku nie bedziesz czekac wiecznie jak obsluga bedzie wiedziec ze dajesz napiwki , pokojowce zostawialem 4$ dziennie i pokoj na blysk byl posprzatany plus barek uzupelniony .
Nie daj sie na mowic na na zadna prezentacje i na zadne 90 minut bo beda cie maglowac jak swiadkowie jechowa zebys kupila time share na 20 , 30 lat jak beda cie na prezentacje namawiac powiedz ze ze nie masz karty kredytowej i placilas gotowka bo przyjechalas z kochankiem i jak uzyjesz karty to maz sie dowie :mrgreen:
Pozdrawiam , masz pytania pisz , Dominikana ma cos ze czlowiek chce tam wracac pomimo nawet ze czasem wiecej czasu spedzi na sedesie niz na plazy :lol:

jussttina 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 10-04-2015, 08:28   

Dzieki za rady odnośnie leków :) a na komary ktora forma bedzie lepsza : Muga w sprayu ( troche slabsza jest z tego co wyczytalam ) albo w roll on, albo Foresta w zelu?
Na kolacje faceci dlugie spodnie powinny założyc, a czy dziewczyny moga krótkie spódnice czy tez muszą to być spodnie?
Jak jeszcze przyjda mi do głowy jakies pytanie to będę Was męczyć ;)
dzięki

jussttina 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 10-04-2015, 10:22   

ooo i mam kolejne pytania :lol: co z drinkami z lodem, skoro nie mozna uzywac wody z kranu to lod do drinkow raczej rowniez niewskazny ( ale cieple drinki?? fuujjj ). Jak to wyglada tak naprawde? Przeczytałam że filtr 50 do opalania, czy to nie przesada? myslalam raczej o 20 i 10 , najpierw smarowac sie tym wiekszym a w miare uplywu dni ta 10. Jade 23 kwietnia i zostaje do 1 maja, czy pakowac sweter jakis, jak wygladaja wieczory, sa zimne , temperatura spada mocnio czy nie , hmm...
wielkie dzieki za wszystkie wskazowki :)

carbon 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 10-04-2015, 12:04   

Hi
Panie jak najbardziej krotkie spodnice :-) oby nie w stroju kapielowym , lod jest robiony z wody filtrowanej wiec jest ok , z komarami nie mielismy klopotow , jedna mala buteleczka powinna starczyc , filtr 20 jest dobry moze w Polsce natomiast w tropikach nic ci nie da , no ale jesli lubisz jak cie wszystko pali to ok , cienki sweter mozesz wziac ale noce tam sa gorace i parne wiec raczej nie bedziesz go uzywac

jussttina 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 12-04-2015, 13:08   

A moze by tak łykać priobiotyki juz przed wyjazdem i w czasie pobytu ? :) aby nie miec rewolucji zoładkowych. ktoś stosował taka kurację ? :)

MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 12-04-2015, 19:05   

Czego czego ale rewolucji zoladkowych nie mialem nigdy na Dominikanie a dlugo juz tu siedze i jadlem w takich miejscowkach ze normalnie to powinienem juz niezyc hehe... Wszystko ze wzglednie prostego powodu zazwyczaj tu gotuja wszystko swieze i pod koniec dnia sie wywala wszystko wiec ciezko jakis bol brzucha albo sr...e zalapac.
Ja mysle ze pan Carbon to poprostu sie rozchorowal od zmiany oleju w PL gotujemy na oleju slonecznikowym a tutaj na soyowym lub kukurydzianym wiec jak wiadomo zmiana oleju nie sprzyja zoladkowi. A tak dla porownania to w PL mialem czesciej przeboje zoladkowe niz tutaj. A moze ta mamahuama tak dziala zdrowotnie na zoladek, tak ja chwala tubylcy i zachorowan zoladkowych w DR praktycznie niema.

A z innej beczki panie Carbon jakim cudem pana po Iberostarze i Melii zanioslo do tej speluny Princeski ? To jak porownac hotel Golembiewski z melina u Zdzisia. Poprostu wspolczuje ((((((( Ja tam niecale dwa dni wytrzymalem i uciekalem az sie kuzylo nawet zapomnialem karty na reczniki oddac tak wialem!

MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 12-04-2015, 19:11   

A wlasnie spojzalem wyzej, tak ma pani racje to mi sie pokrecilo z innym hotelem. Memory splash lezy poza Bavaro wsumie mozna powiedziec blizej Macao niz Bavaro. Ale wiecej to nie powiem na temat hotelu bo nie bylem w nim.
Macao warto zobaczyc plaza wpisana do UNESCO. A potem pani o hotelu opowie tutaj i bedziemy wiedziec czy tam zagladac czy nie )))))

carbon 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 13-04-2015, 12:33   

Witam
Mike mieszkam w usa , nie wiem czy ma to zwiazek z tymi rewolucjami , ciezko powiedziec jaka byla przyczyna ale to to bylo malo bo strasznie sie przeziebilem. ,i do dzis kaszle ale mysle ze to jakis wirus , gdzie zlapany tego nie wiem , lotniska , samolot , czy resort , zreszta spotkalem kilka osob co tak mieli .
Co do jedzenia w princess bylo straszne , wiec pewnie sie przyczynilo w iberosrtarze nie bylo zadnych problemow.Probiotyki dobrze brac 2 tyg przed wyjazdem.

Dobre pytanie co mnie tknelo na ta spelune Caribe Princes , to nie byly wakacje , to byl koszmar ,
Czytalem trip advisor sporo ludzi sie zachwycalo ze to hotel pozadny i na bavaro plazy , do tego super jedzenie ,jak tylko bus nas zostawil przed tym syfem odrazu mi mina zrzedla ,
Wydaje mi sie ze sporo pracownikow princess pisze te opinie , bo ktos normalny nigdy nie bedzie pisal ze jest super , owszem byly plusy typu ladna zielen , 3 baseny , plaza , palmy i to chyba wszystkie.
Ludzie w tym hotelu zachowywali sie jakby nigdy zarcia nie widzieli , kolejki do jajecznicy ,walka o makaron😄 wiekszosc to ruski i canada z qebeku , owszem nie wszyscy ale ogolnie jak jakas zbieranina co nigdy nigdzie nie byli . Nie wspomne ze na terenie osrodka pseudo sprzedawcy oferowali oprocz podrobionych cygar i romow , jakies tabletki niewiadomego pochodzenia coko loco .
Jedyny plus tam to ladne dziewczyny topless na plazy , no i byl autobus sprzed resortu do palma real gdzie mozna bylo odrobine cywilizacji zaznac.

carbon 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 13-04-2015, 13:52   

No jescze odnosnie barow oczywiscie mojtio nie mieli,a jak zona poprosila o cosmopolitan to patrzyli na nia jak na wariatke ,wogole to pierwsze co widzialem takie rumy , trypanapolisbvzy jakos tak ,mozesz napisac co to za rum byl w tym resorcie , bo burgala nie widzialem chyba ze za oplata,zreszta nawet jak kupywalem rum w markecie palma real to nie widzialem takich marek jak w resorcie,swoja droga w r marlecie za barcelo lmperial po przeliczeniu zaplacilem ok 20$ przy ich niskim kursie 45 za 1$,a na lotnisku ta sama butelka 48$,czyli oplaca sie kupowac w tym markecie nawet placac $ gdzie obliczaja po swoim kursie i wydaja w peso,takze lepiej miejwiecej zaplacicw $ na styk zeby za duzo pozniej w peso nie wydalib,no ale zawsze peso mozna wydac np na dobre lody , czy jakis obiad w palma real.

Ciekawe czy bavaro princess to tez taki syf jak caribe czy tropical bo miedzy melia czy iberostarem bavaro to przepasc i to duza
Miejmy nadzieje ze kolezanka opisze wrazenia z memory splash ,ponoc w miare nowy ,i pewnie mojto maja, a pokoje nie wyglodaja jak z epoki kamienia lupanego

MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 13-04-2015, 14:06   

A te rewolucje to wPrincesce sie dzialy. To juz wszystko rozumiem, tam to tak oszczedzaja ze moglo to byc i zarcie juz niezle "trafione". Co do wychwalania ja kiedys na tym forum napisalem akurat chyba po pobycie w Princess ze to speluna to lud mnie tu zlinczowac chcial za to bo podobno "najlepszy hotele"! Ja nie wiem wtedy jaki jest najgorszy dla nich. A tak w ogole to Dominikana to dla Amerykanow i Canadyjczykow cos jak Egipt dla Polakow jada na pare dni koks wachac i mulatki bzy...c. Najwieksza publika to kierowcy ciezarowek i hydraulicy czyli wiadomo (mowie o tych tanich hotelikach typu princeski carabele natura parki itp..itd.. gdzie Ci na recepcion koks i dupy proponuja... No i zmora to Ci wiecznie pjani obuzeni Rosjanie ktorzy cale zycie odpoczywali na Krymie czy Soczi a teraz w swiat sie wyrwali a kultury 0. Ogolnie serwis nawet w tych drogich hotelach podupadl ostatnie lata i to bardzo powaznie! No i kradna pracownicy tak ze to poprostu w glowie sie niemiesci dlatego ceny w gore a jakosc w dol. Niedlugo to bedzie trzeba na wakacje z Dominikany na Bali latac hehe.
P.S. Przypadkiem w czasie epidemii chikungunii pan nie byl w DR bo takie objawy jak chiki co pan opisuje jak ma pan jeszcze bol w lokciach albo kolanach to na 100% chiki... A to dranstwo to czasami do 2ch lat moze stawy wykrecac. Bo w Princes to nawet na fumigacji oszczedzaja co powoduje pojawienie sie komarow (sam widzialem) a komary to w czasie epidemii przenosza to chorobsko...
P.S.2 Na tripadvisor to ludzie pisza co pierwszy raz palmy widzieli i dla nich to raj utracony sie odnalazl. Ja tez kiedys czytalem a jak dwa razy na taka mine trafilem (ala Princess) to przestalem tam w ogole zagladac.
Jeszcze RIU mnie ostro rozczarowal dlugo sie tam wybieralem i totalna porazka (dobrze ze wiedza o tym i w pokoju sa 3! litrowe butelki - Wodki-Romu-Gin-u) zeby sie napic i jakos tam funkcjonowac hehe). Ale na przyklad moja piekna polowka to z RIU zadowolona wiec chyba to tez od gustu zalezy i oczekiwan.
Rihanna na Hard Rock nazekala bo pelno karaluchow (zaraz mnie Dodziu zlinczuje hehe).
Ogolnie ja nie wiem jak tu te gwiazdy przeznaja tym hotelom ale znajac dominikanczykow uwazam ze oni sami sobie je rysuja. Bo niektore hotele co maja 4 to na 2 max 2.5 ciagna.
Ale sie rozpisalem )))))))))))))))))))) Wszystko przez te niemile wspomnienia z Princessy!

carbon 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 13-04-2015, 17:19   

Prawda tez mi sie wydaje ze serwis podupada na DR takze teraz przeprosze sie chyba z meksykiem , i kierunek riviera maya trzeba obrac
Z poprzednich pobytow pamietam dominikanczykow jako mily i skromny narod ,niestety po tej wizycie w marcu nieco zweryfikowalem nastawienie, teraz wyglada na to ze liczy sie tylko jak opierniczyc bialego gringo na kase albo wepchnac mu jakies badziewie na plazy albo dzien w dzien maltretowac by sprzdac time share , sorry ale po kilku dniach czlowiek ma dosc ciaglego nagabywania by wyciagnac od niego kase.

Odpowiedz do tematu