Verso
Po co komplikujesz sobie zycie . Karate kupujesz po przylocie za 10 $ i tyle I tak Zanim dojdziesz do urzednikq emigracyjnego to bedziesz stala w kolejce po ta karte ze wszystkimi ale to idzie bardzo szybko Takze niemartw sie nigdy mi sie nie zdazylo czekac dluzej niz 10 min w tej kolejce , ostatnio wogole nie bylo kolejki zalezy od ilosci samolotow ktore wyladuja tak jak wszedzie , a zreszta chocbys kupila wczesniej ta karte na necie i przeszla szybciej to i tak poczekasz na walizki bo oni tam sie z niczym nie spiesza wiec nie ma znaczenia ze kupisz karte na naecie bo i tak z lotniska wyjdziesz na rowni z tym kto kupuje ta karte na lotnisku , na pocieszenie dodam ze jeszcze z pol godzinki poczekasz w busie na parkingu na reszte podroznych zanim zawioza cie do hotelu ,ale to wszystko jest spoko wkoncu wakacje wiec po co pospiech.
Nie ma sensu dawac kase w pszporcie to nie działa, zreszta sami ci zaproponuja upgrade do premium za duza kase ale nie idz na to szkoda kasy.
Rum kupisz w Palma real shopping w markecie ( cos jak Lidl) ktory znajduje sie na terenie tej galerii, jak tam sie dostac ? idziesz do bell boya tego od walizek w glownym lobby i pytasz o ktore I czy sa busy sprzed bramy hotelu do Palma Real , bus taki jezdzi z przez bram wiekszosci hoteli i kosztuje co Łaska czyli dasz do koszyczka 1 lub 2 $ i super , busy sa co 2 godz ale bell boy wie co jak I kiedy , taksowki nie biez bo poplyniesz 20$ w jedna strone , bus za darmo ( za napiwek znaczy sie) tyle ze musisz wyjsc przez brame resortu bo on pod glownie lobby nie podjezdza.
Rum w tym markecie jest dobry I duzy wybor , minimum polowe tanszy niz na lotnisku czy w samym hotelu inne rzeczy np kawa tez.
Wez troche banknotow 1$ na napiwki np 100$ po jedynkach , jak dajesz napiwki to masz lepszy serwis czysciej w pokoju lepsze drinki i wdziecznosc pracownikow.
Do tego duzzzo Keemun z filterem min 30 no I cos na zoladek i grype w razie czego bo tam zaplacisz za to majatek.
No rubta co chceta :). Ja powiem tak matka leciala JetAir Fly i miala ta karte niby w cenie, i na lotnisku ja skasowali dyszke. Tak jak mowi Carbon jeszcze w autobusie bedzie czekanie i to takie grube, wiec jak kto woli. Ja pamietam kiedys kupe lat temu w autobusie ponad godzine sie kisilismy bo jakis jelen drugim wyjsciem (wtedy byl jeden terminal i dwa wyjscia) wyszedl. No ale kto jak lubi tak niech i robi.
Co do napiwkow to sie nie zgodze, tak barman bedzie szybciej obslugiwac ale na czystosc to slabo wplywa za dolara to labedzi z recznikow lepic nie beda napewno :D.
Palma Real a supermarket sie nazywa Electro Lama i jest dobrym supermarketem.
Z rumu polecam: Brugal Extra Viejo, Brugal XV, Brugal Platinium. Barcello Gran Anejo, Barcello Imperial, Brugal Legenda jeszcze jest Brugal 1888 taki okragly ale strasznie drogi. No i chyba z rumu na tyle, wazne zeby Anejo nie brac bo smierdzi strasznie skarpetkami brudnymi… :D
Macie racje Panowie nie pomyslałam o tym ze nawet jak pierwsza wyjde z lotniska to i tak bede musiała czekać na resztę bo sama do hotelu przecież nie pojade . Dziekuje za wszystkie informacje i wskazówki. Jak cos mi jeszcze przyjdzie do głowy to sie odezwe. Pozrdrawiam
Witam ponownie
chciałabym się dowiedzieć czy z hotelu Be Live Collection rejon Cabeza de Toro można dostać się do Santo Domingo środkami komunikacji miejskiej? Jak to wygląda? Gdzie musiałabym się udać? Z góry dziękuję za informację.
Odwazna jestes albo?
Na wlasna reke to mozna sobie Szwajcarie pozwiedzac a nie kraj 3 swiata , tymbardziej jesli nie znasz hiszpanskiego i ich obyczajow.jest pelno wycieczek w tym tui chyba po polsku gdzie zabiorq cie z hotelu pokaza najlepsze rzeczy i bezpiecznie odwioza . Mysle ze 80$ za taka wycieczke i komfort to nie jest wygorowana cena , wiec po co ryzykowac i tulac sie samemu ?
Powiało grozą Carbon , myślałam że komunikacją można tam się poruszać normalnie. Kupiłam już wycieczkę na Saone i Altos de Chavon i myślałam że sobie skoczymy same do stolicy, ale jak straszysz to nie pojedziemy same
Czy strasze , raczej daje dobra rade nie dlatego ze sie wymadrzam a dlatego ze bylem tam wiele razy , zreszta na poczatku wrzesnia znow tam bede , owszem punta cana , bavaro to okolice turystyczne wokol resortow a i to nie przepadam sie tam wypuszczac , poza hotel bo bialy to dla nich potencjalny gringo z kasa i co chwila ci cos wciskaja , probuja naciagnac na wszystko co sie da , rozumiem ich ale nie lubie natarczywosci i tysiace razy odpowiadac nie dziekuje , zreszta tam nie ma nic do zwiedzania specjalnie w okolicach bavaro.Santo domingo to co innego ale niechcialbym tam znalezc sie tam przez przypadek nie w tej dzielnicy , natomiast w wycieczka jest inaczej chyba nie musze tlumaczyc dlaczego .
Wykupilyscie u polakow wycieczki , mozna spytac ile kosztowala Saona ? Bo ceny to od 75 a 100$ sa osobe z tego co wiem w w iekszosci bior a villapolonia kasowala zawsze wiecej swoich rodakow.
Kupowałam w polskiej firmie Rico Travel po 90 USD. To jest Saona All + Altos. Mają super opinie i podobnież organizują świetne wycieczki. Mają stronę w necie to sobie zobacz, są również na FB
http://www.rico-travel.com/
Absolutnie nie polecam jechac samym do SD!!!! Przeciez was wysadza w parku Enriquillio a to jest kloaka jakich malo, ja bym facetom nie polecal a co dopiero kobiety.
Trzeba umiec sie tam poruszac bo taka wycieczka to moze w horror sie obrocic jak sie nie zna jezyka i gdzie chodzic a gdzie lepiej nie lazic.
Oczywiscie z dojazdem nie ma problemu, z Cabeza del Torro (hotel Be Live) wsiadacei w furmanke (busik) i pytacie czy jedzie do Veron w Veron wysiadacie przy policji (Plaza Velero) pytacie o Express Bavaro to obok policji (20 metrow) wsiadacie w Express i lecicie na SD nie wiem cena cos kolo 400 pesos w jedna strone moze 500 ja nie jezdzilem juz z dwa lata nim. Wysadza was w SD w parku Enriquillo paskudne miejsce ale nie daleko macie Zone Colonial tam w miare spokojnie jest chociaz tez kradna i szarpia za rece kup to kup tamto, masaz, lodzik, tatuaz, marychuana, koks czyli wszystkie przyjemnosci :D.
Z wycieczka spokojniej ale na wariata pol godziny tu pol godziny tam, ale chociaz z ubezpieczeniem i beda odganac natarczywcom (mam nadzieje).
Ja wycieczek fakultatywnych nie trawie i nigdy nie kupuje ale w takiej sytuacji nawet nie wiem co lepsze co gorsze bedzie...
Dzięki MikeM. Ja właśnie też nie trawie wycieczek fakultatywnych a szczególnie po mieście gdzie lata się za przewodnikiem, dlatego pomyślałam o samodzielnym wypadzie, nie mówię że sama z córką bym pojechała ale może ktoś jeszcze z hotelu też by reflektował i wtedy większą grupą się wybrać. Ze względu na te szarpania i nagabywania nie jeżdżę do krajów arabskich, nie znoszę tego. Myślałam że w RD jest nieco inaczej, ale widać pomyliłam się. No cóż, może w takim razie na plażę Macao można się samemu wybrać? Czy tam też dzikie hordy i niebezpiecznie?
Na Macao jak najbardziej polecam milo spokojnie, troche zebrakow dzieciakow i sprzedawcow roznych gowien wazne zeby nic nie kupowac (bynajmniej na pocztku) bo jak sie wpada i zaczyna cos kupowac lub robic fotki z jaszczurkami papugami i innymi polzywymy zwierzakami co proponuja miejscowi to odrazu sie zlieci milion innych a jak sie odmawia to mozna spokojnie odpoczac. A juz przed odjazdem cos tam kupic lub sfotkac z papuga, jak mocno sie chce.
Wazne zeby w weekendy nie jezdzic bo wtedy na macao odpoczywaja miejscowi i jest ciasno glosno i tloczno. Jak tam dojechac srodkami transportu za bardzo nie wiem ( nigdy nie jezdzilem) ale mozna zawsze wziasc bryke na dzien 35-50 dolcow wyjdzie tani j niz wycieczka a nie bedziecie ograniczeni czasowo. No ewentualnie patrzec na busy z napisem Macao ale to musiscie sie dostac na glowna autostrade Punta cana - miches. Bilet nie powinien byc drozszy niz 50-100 pesos.
Po co komu prawo jazdy na dominikanke? Dowod osobisty bardzo dobrze idzie za prawo jazdy przy wynajmie bryki. Wazne zebyscie umialy jezdzic ale tu wszystkie samochody z automatyczna skrzynia biegow tak ze luz. Busa na Makao to pewnie z przystanku na Friusie trzeba lapac a na Friuse innym busikiem jechac teoszke skomplikowane to.
Nie no co to to nie. Aż taka odważna nie jestem żeby wziąć jeździć samochodem bez prawka Dla mnie jazda busikami będzie mniej skomplikowana niż jazda bez prawka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum