UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwszy raz na Dominikanie
Autor Wiadomość
carbon 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 29-05-2017, 18:39   

Verso
Po co komplikujesz sobie zycie . Karate kupujesz po przylocie za 10 $ i tyle I tak Zanim dojdziesz do urzednikq emigracyjnego to bedziesz stala w kolejce po ta karte ze wszystkimi ale to idzie bardzo szybko Takze niemartw sie nigdy mi sie nie zdazylo czekac dluzej niz 10 min w tej kolejce , ostatnio wogole nie bylo kolejki zalezy od ilosci samolotow ktore wyladuja tak jak wszedzie , a zreszta chocbys kupila wczesniej ta karte na necie i przeszla szybciej to i tak poczekasz na walizki bo oni tam sie z niczym nie spiesza wiec nie ma znaczenia ze kupisz karte na naecie bo i tak z lotniska wyjdziesz na rowni z tym kto kupuje ta karte na lotnisku , na pocieszenie dodam ze jeszcze z pol godzinki poczekasz w busie na parkingu na reszte podroznych zanim zawioza cie do hotelu ,ale to wszystko jest spoko wkoncu wakacje wiec po co pospiech.
Nie ma sensu dawac kase w pszporcie to nie działa, zreszta sami ci zaproponuja upgrade do premium za duza kase ale nie idz na to szkoda kasy.

Rum kupisz w Palma real shopping w markecie ( cos jak Lidl) ktory znajduje sie na terenie tej galerii, jak tam sie dostac ? idziesz do bell boya tego od walizek w glownym lobby i pytasz o ktore I czy sa busy sprzed bramy hotelu do Palma Real , bus taki jezdzi z przez bram wiekszosci hoteli i kosztuje co Łaska czyli dasz do koszyczka 1 lub 2 $ i super , busy sa co 2 godz ale bell boy wie co jak I kiedy , taksowki nie biez bo poplyniesz 20$ w jedna strone , bus za darmo ( za napiwek znaczy sie) tyle ze musisz wyjsc przez brame resortu bo on pod glownie lobby nie podjezdza.
Rum w tym markecie jest dobry I duzy wybor , minimum polowe tanszy niz na lotnisku czy w samym hotelu inne rzeczy np kawa tez.
Wez troche banknotow 1$ na napiwki np 100$ po jedynkach , jak dajesz napiwki to masz lepszy serwis czysciej w pokoju lepsze drinki i wdziecznosc pracownikow.
Do tego duzzzo Keemun z filterem min 30 no I cos na zoladek i grype w razie czego bo tam zaplacisz za to majatek.

SeoHost.pl

MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 29-05-2017, 19:19   

No rubta co chceta :). Ja powiem tak matka leciala JetAir Fly i miala ta karte niby w cenie, i na lotnisku ja skasowali dyszke. Tak jak mowi Carbon jeszcze w autobusie bedzie czekanie i to takie grube, wiec jak kto woli. Ja pamietam kiedys kupe lat temu w autobusie ponad godzine sie kisilismy bo jakis jelen drugim wyjsciem (wtedy byl jeden terminal i dwa wyjscia) wyszedl. No ale kto jak lubi tak niech i robi.
Co do napiwkow to sie nie zgodze, tak barman bedzie szybciej obslugiwac ale na czystosc to slabo wplywa za dolara to labedzi z recznikow lepic nie beda napewno :D.
Palma Real a supermarket sie nazywa Electro Lama i jest dobrym supermarketem.
Z rumu polecam: Brugal Extra Viejo, Brugal XV, Brugal Platinium. Barcello Gran Anejo, Barcello Imperial, Brugal Legenda jeszcze jest Brugal 1888 taki okragly ale strasznie drogi. No i chyba z rumu na tyle, wazne zeby Anejo nie brac bo smierdzi strasznie skarpetkami brudnymi… :D

janek01 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 29-05-2017, 21:00   

verso napisał/a:
czy to może to?
https://www.dgii.gov.do/TturistaWeb/home

Dokładnie

verso 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 30-05-2017, 19:44   

Macie racje Panowie nie pomyslałam o tym ze nawet jak pierwsza wyjde z lotniska to i tak bede musiała czekać na resztę bo sama do hotelu przecież nie pojade :mrgreen: . Dziekuje za wszystkie informacje i wskazówki. Jak cos mi jeszcze przyjdzie do głowy to sie odezwe. Pozrdrawiam

verso 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 17-06-2017, 21:26   

Witam ponownie
chciałabym się dowiedzieć czy z hotelu Be Live Collection rejon Cabeza de Toro można dostać się do Santo Domingo środkami komunikacji miejskiej? Jak to wygląda? Gdzie musiałabym się udać? Z góry dziękuję za informację. :-D

carbon 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 18-06-2017, 00:12   

Odwazna jestes albo?
Na wlasna reke to mozna sobie Szwajcarie pozwiedzac a nie kraj 3 swiata , tymbardziej jesli nie znasz hiszpanskiego i ich obyczajow.jest pelno wycieczek w tym tui chyba po polsku gdzie zabiorq cie z hotelu pokaza najlepsze rzeczy i bezpiecznie odwioza . Mysle ze 80$ za taka wycieczke i komfort to nie jest wygorowana cena , wiec po co ryzykowac i tulac sie samemu ?

verso 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 19-06-2017, 19:22   

Powiało grozą Carbon :shock: , myślałam że komunikacją można tam się poruszać normalnie. Kupiłam już wycieczkę na Saone i Altos de Chavon i myślałam że sobie skoczymy same do stolicy, ale jak straszysz to nie pojedziemy same :-D

carbon 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 21-06-2017, 00:00   

Czy strasze , raczej daje dobra rade nie dlatego ze sie wymadrzam a dlatego ze bylem tam wiele razy , zreszta na poczatku wrzesnia znow tam bede , owszem punta cana , bavaro to okolice turystyczne wokol resortow a i to nie przepadam sie tam wypuszczac , poza hotel bo bialy to dla nich potencjalny gringo z kasa i co chwila ci cos wciskaja , probuja naciagnac na wszystko co sie da , rozumiem ich ale nie lubie natarczywosci i tysiace razy odpowiadac nie dziekuje , zreszta tam nie ma nic do zwiedzania specjalnie w okolicach bavaro.Santo domingo to co innego ale niechcialbym tam znalezc sie tam przez przypadek nie w tej dzielnicy , natomiast w wycieczka jest inaczej chyba nie musze tlumaczyc dlaczego .
Wykupilyscie u polakow wycieczki , mozna spytac ile kosztowala Saona ? Bo ceny to od 75 a 100$ sa osobe z tego co wiem w w iekszosci bior a villapolonia kasowala zawsze wiecej swoich rodakow.

verso 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 21-06-2017, 09:17   

Kupowałam w polskiej firmie Rico Travel po 90 USD. To jest Saona All + Altos. Mają super opinie i podobnież organizują świetne wycieczki. Mają stronę w necie to sobie zobacz, są również na FB
http://www.rico-travel.com/

MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 21-06-2017, 15:51   

Absolutnie nie polecam jechac samym do SD!!!! Przeciez was wysadza w parku Enriquillio a to jest kloaka jakich malo, ja bym facetom nie polecal a co dopiero kobiety.
Trzeba umiec sie tam poruszac bo taka wycieczka to moze w horror sie obrocic jak sie nie zna jezyka i gdzie chodzic a gdzie lepiej nie lazic.
Oczywiscie z dojazdem nie ma problemu, z Cabeza del Torro (hotel Be Live) wsiadacei w furmanke (busik) i pytacie czy jedzie do Veron w Veron wysiadacie przy policji (Plaza Velero) pytacie o Express Bavaro to obok policji (20 metrow) wsiadacie w Express i lecicie na SD nie wiem cena cos kolo 400 pesos w jedna strone moze 500 ja nie jezdzilem juz z dwa lata nim. Wysadza was w SD w parku Enriquillo paskudne miejsce ale nie daleko macie Zone Colonial tam w miare spokojnie jest chociaz tez kradna i szarpia za rece kup to kup tamto, masaz, lodzik, tatuaz, marychuana, koks czyli wszystkie przyjemnosci :D.
Z wycieczka spokojniej ale na wariata pol godziny tu pol godziny tam, ale chociaz z ubezpieczeniem i beda odganac natarczywcom (mam nadzieje).
Ja wycieczek fakultatywnych nie trawie i nigdy nie kupuje ale w takiej sytuacji nawet nie wiem co lepsze co gorsze bedzie...

verso 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 21-06-2017, 17:25   

Dzięki MikeM. Ja właśnie też nie trawie wycieczek fakultatywnych a szczególnie po mieście gdzie lata się za przewodnikiem, dlatego pomyślałam o samodzielnym wypadzie, nie mówię że sama z córką bym pojechała ale może ktoś jeszcze z hotelu też by reflektował i wtedy większą grupą się wybrać. Ze względu na te szarpania i nagabywania nie jeżdżę do krajów arabskich, nie znoszę tego. Myślałam że w RD jest nieco inaczej, ale widać pomyliłam się. No cóż, może w takim razie na plażę Macao można się samemu wybrać? Czy tam też dzikie hordy i niebezpiecznie? :-D

MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 22-06-2017, 12:43   

Na Macao jak najbardziej polecam milo spokojnie, troche zebrakow dzieciakow i sprzedawcow roznych gowien wazne zeby nic nie kupowac (bynajmniej na pocztku) bo jak sie wpada i zaczyna cos kupowac lub robic fotki z jaszczurkami papugami i innymi polzywymy zwierzakami co proponuja miejscowi to odrazu sie zlieci milion innych a jak sie odmawia to mozna spokojnie odpoczac. A juz przed odjazdem cos tam kupic lub sfotkac z papuga, jak mocno sie chce.
Wazne zeby w weekendy nie jezdzic bo wtedy na macao odpoczywaja miejscowi i jest ciasno glosno i tloczno. Jak tam dojechac srodkami transportu za bardzo nie wiem ( nigdy nie jezdzilem) ale mozna zawsze wziasc bryke na dzien 35-50 dolcow wyjdzie tani j niz wycieczka a nie bedziecie ograniczeni czasowo. No ewentualnie patrzec na busy z napisem Macao ale to musiscie sie dostac na glowna autostrade Punta cana - miches. Bilet nie powinien byc drozszy niz 50-100 pesos.

verso 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 22-06-2017, 20:20   

No to mamy problem bo żadna z nas nie ma prawa jazdy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Dobra może jakoś ogarniemy to inaczej :lol:

MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 22-06-2017, 20:24   

Po co komu prawo jazdy na dominikanke? Dowod osobisty bardzo dobrze idzie za prawo jazdy przy wynajmie bryki. Wazne zebyscie umialy jezdzic ale tu wszystkie samochody z automatyczna skrzynia biegow tak ze luz. Busa na Makao to pewnie z przystanku na Friusie trzeba lapac a na Friuse innym busikiem jechac teoszke skomplikowane to.

verso 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 22-06-2017, 22:04   

Nie no co to to nie. Aż taka odważna nie jestem żeby wziąć jeździć samochodem bez prawka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Dla mnie jazda busikami będzie mniej skomplikowana niż jazda bez prawka :lol:

Odpowiedz do tematu