Jeszcze parę pytań
Jak jest z wypłacaniem pieniędzy? Jakie karty są najlepsze i czy nie ma problemów z wymianą? Napiszcie proszę czego nie można wywieźć z tego kraju, tyle się teraz słyszy.
Nigdzie też nie wyczytałam jak tam jest z lekarzami?
_________________ Pokusom trzeba ulegać nigdy nie wiadomo kiedy znów przyjdą
Z bankomatów możesz wypłacać pieniądze używając kart:
-Visa
-Mastercard
-Visa electron
-Maestro
-American Express
-Diners Club
-ze znakiem link
Jeśli chodzi o płacenie w sklepach lub na lotnisku honorowana jest jedynie Visa i Mastercard
Bankomaty są dostępne prawie w każdym miejscu, bezpieczne są tylko te, które znajdują się w strefie turystycznej
Możesz legalnie wymieniać dolary lub euro w bankach, hotelach i kantorach, ale pamiętaj, że wymiana pieniędzy na ulicy nie jest bezpieczna.
Banki są otwarte:
-8.30 do 15.00 lub 17.00
-w soboty i niedziele są zamknięte
Nie pozwolą ci opuścić Dominikany z sumą większą niż 10 000 USD.
Wymiana pieniędzy na ulicy jest na Dominikanie zabroniona
Wymiana pieniędzy w innych miejscach niż uprawniony do tego punkt jest zabroniona.Nie ryzykujcie bo surowo karzą. Tak jest nie tylko na Dominikanie. Ale jak już tam będziecie, szczególnie mam na myśli północną część dominikany to sie zdziwicie ile dominikańczyków stoi na ulicach i proponuje wymianę kasy a niby zabronione
Spiggy [Usunięty]
Wysłany: 02-10-2007, 21:06
Czy warto brać czeki podróżne nominowane w USD?
Prosze o porade:
jak jest z powszechnoscia bankomatow? w rejonie Punta Cana bankomatow jak na lekarstwo (wg strony mastecard)
czy karty kredytowe sa akceptowane?
Czy pozostaje wylacznie cash?
Najbliższy bankomat był w banku, do którego trzeba było dostać się taksówką
ja bylam w resorcie Riu i tam nie bylo zadnego bankomatu, pytalam w recepcji i powiedziano mi ze najblizszy jest w banku, gdzie trzeba bylo dostac sie taxi
zapytalam tez naszego rezydenta, na co on wyplacil mi od reki, ale przyjmowal tylko VISA i MASTERCARD
o czekach nic nie wiem, moze byc podobnie
pozdrawiam
Spiggy [Usunięty]
Wysłany: 02-10-2007, 22:16
jak to?
mial ze soba przenosny terminal typu zelazko?
My byliśmy w hotelach Grand Paradise Bavaro i Ocean Bavaro Spa ( obecnie kupiony przez Barcelo ) i w obydwu hotelach były bankomaty, gdzie akceptowano wszelkie karty. Z tego co wiemy w większości hoteli bankomaty są, a jeśli nie ma - to zawsze można się przejść plażą do hotelu obok i skorzystać....
joe.stalin, dla Dominikańczyków liczy się przede wszystkim gotówka, dolary i peso - czeków nie będą chcieli, dlatego pewnie żadnych wzmianek o czekach nie ma.
Z karta Musicie uwazac , zeby wam jej nie poprzeciagali parokrotnie.Najlepiej jej nie spuszczac z oczu a na pytania typu "dlaczego" odpowiadac "Zero confianza" (zero zaufania)...W innym wypadku wakacje moga kosztowac duzo...
W kantorach ciężko o banknoty jedno lub pieciodolarowe
Ostatnio probowalem "zdobyc" w kantorach banknoty jedno lub pieciodolarowe i co sie okazuje?NIC Z TEGO chyba we wszystkich kantorach (okolo 15) powiedziano mi, ze nie maja tak niskich nominalow !!! W jaki sposob Wy sie zaopatrujecie w te zielone?Chyba na miejscu nie mozna wymienic?!? Prosze poradzcie, gdzie wymienic ta kase? Pozdrowieniaaa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum