UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Polacy na Dominikanie
Autor Wiadomość
wiolcik 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 22-05-2013, 12:10   

jest ktos moze z Santiago lub okolic?

KGP 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 07-07-2013, 03:48   

No to ja juz nie wiem co z ta malaria jest :/ krzycza ze caly kraj zawalony a każdy tam jeździ i nic :) nie to ze sie boje ale nie chcialbym nieswiadomy zrobic sobie problemy. Malaria to utrata życia. A chce tam jechać bo Ciekawi mnie.. Aj ciezko ;)
[/i]

:!: Słuchaj przyjacielu, odwiedzam wciąż przeróżne kraje zarówno w obu amerykach jak i w Afryce. Czasem mnie coś gdzieś użre ale jakoś żyję. Z chorób tropikalnych zaszczepiony jestem jedynie za żółtą febrę i nic mi nie jest. Jeśli chodzi o jedzenie, to ważne aby jedząc to co oni jeść tak jak oni, tzn. jeśli coś jedzą pikantnie to i Ty musisz jeść pikantnie i nic Ci nie będzie. Choć zapas Laperamidu i Nifuroksazydu nigdy nie jest głupim pomysłem.

Machnij ręką na to bzdurne gadanie o malariach i zapomnij o tym. W Polsce "masowe śmiertelne żniwo" zbiera ptasia grypa, o której masowo się trąbi wszem i wobec. Śmieję się do rozpuku widząc na lotniskach Azjatów w maseczkach chirurgicznych, bo boją się przeraźliwie apokaliptycznej rzezi ptasio-grypowej. A wiesz, że chodzenie po chodnikach i przebywanie na przystankach jest śmiertelnie niebezpieczne? Poczytaj w internecie ilu ludzi w ten sposób ginie. Nie daj się wkręcić, myśl w sposób wyważony. Jeśli nawet miliony kobiet, dzieci, starców, a nawet niemowląt dają sobie gdzieś radę, to chyba dorosły facet z Polski również ;-)
Prawdziwym problemem może być np. HIV gdy poderwie Cię jakaś urodziwa jak obrazek prostytutka, gdy nabaniaczony siądziesz w jakiejś imprezowni. Tę "chorobę tropikalną" turyści łapią najczęściej.
Pozdrawiam z Honduraskiego wybrzeża!

Roberto2 
NAWIGATOR

Wysłany: 08-07-2013, 10:48   

Ja byłem w Gambii - Afryka zachodnia kilka razy i regularnie latam na Dominikanę do rodziny i jeszcze nie udało mi się złapać malarii czy też innego dziadostwa, ale w gambii smarowałem się specyfikiem odstraszającym komary no i na oknach i drzwiach miałem moskitiery, natomiast na Dominikanie mam moskitiere nad łóżkiem i w pokojach mam w doniczkach miętę której zapachu nie lubią komary, z tego co się orientuje to komary malaryczne są aktywne nocą a te co roznoszą dengę w dzień i aktywne są w porze deszczowej

Zenon S 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 09-07-2013, 23:29   

Ja mialem Dengue przed dwoma laty...

rnn 
WILK MORSKI

Wysłany: 15-07-2013, 17:34   

malaria jest bardzo rzadka, za to dengue sie zdarza.
ja przechodzilem dengue pare miesiecy temu...mialem lagodny typ choroby...2 dni bardzo wysokiej goraczki, lezenie w lozku i szlus... u lekarza bylem jak juz wyzdrowialem

airad27 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 12-08-2013, 00:04   

Z Sosua 2 osoby
tel.8098544642

MonikaZiomek 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 07-12-2013, 13:45   

Ile wynoszą zarobki Polaków na Dominikamie, i czy życie jest drogie ?

tyrman22 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 27-12-2013, 18:55   

Na Dominikanie jest wielu POlaków i nie chodzi oczywiście o turystów. Można ich spotkać w każdym zakątku tej wyspy.

dodziu 
NAWIGATOR

Wysłany: 15-02-2014, 14:43   

ktos jest w Punta Cana i pomoze mi troche w osiedleniu sie???
chodzi mi przede wszystkim o wszelakie przydatne info do zycia
pozdrawiam

MarekPP 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 16-02-2014, 02:31   

@KGP Loperamid a nie laperamid prawda ?

Odpowiedz do tematu