Wysłany: 01-01-2011, 18:57 Odpowiedź na własne pytanie
Kilka postów wyżej pytałem o możliwość wydostania się z Lotnisk P.Cana i La Romana bez korzystania z tych mega zdzierskich taksówek.
Po powrocie mogę powiedzieć, że historia o tym, że ostatnia guagua z Lotniska w P.C odjeżdża o 16 to strachy na lachy i Fikcja!
Wystarczyło przejść z termianlu przylotów (najlepiej przez termial odlotów, bo unika sie odganiania od taksiarzy) 300m do najbliższego ronda skręcić na nim w prawo (sa kierunkowskazy Cruz venero, Higuey) i..okazało się iźli z przystanku położonego 20 m za nim, "marszrutki" do Higuey odjeżdżają, co 20 min - aż do godziny 20.
A i po tej godzinie się zdarzają, gdy zbierze się wystarczająca liczba pracowników lotniska wracających do domu w Higuey. (dzwonią wtedy po znajoma guague)
Jeśli ktoś koniecznie chce zostać w tym rejonie iudaj esie do strefy luksusu, to można nimi dojechać do Cruz de Venero, skąd są guagua do El Macao przemierzające całe to "luxury prison" - strefę Bavaro, także kursujące do ok 19.
Do Higuey - płaciliśmy 110 peso. (1$= 37,2 peso)
Z Cortesito do Cruz Venero 40 peso.
Z Cruz Venero do aeropuerto to kolejne 40 peso
Z Lotniska La Romany sytuacja wygląda podobnie, wystarczy wyjsc z terenu lotniska i jest sie na trasie guguas do Bayahibe (ostatnia bezposrednia jest o 19)-Higuey
(ostatnia koło 20. Jesli ktos nie zdazyl na besposrednią to może wysiąść na ruz de Bayahibe - nieoswietlony ale kierowcy widzą potencjalnych pasażerów) oraz tych dowożacych pasazerów do stacji w kierunku S. Domingo. Widziałem takową o godz 20. o ktorej jest ostatnia nie pytałem.
Ogólnie mówiąc przemieszcznie po wyspie nie statnwi żadnego problemu. Przy pomocy guaguas, b. czesto stopem, i motoconcha'mi można dostać sie w każde miejsce wyspy. (dosłownie każde! Nawet do osiedli haitanczyków położonych wsrod pól trzcinowych)
Wysłany: 01-08-2011, 16:48 Jazda po drinku jest teoretycznie zakazana
Jazda w " estado de embriaqueza " czyli po alkoholu jest zakazana teoretycznie aczkolwiek jest duża rozbieżność między praktyką a teorią .
Prawo "LEY No. 114-99 QUE MODIFICA LA LEY 241, SOBRE TRÁNSITO DE VEHÍCULOS DE MOTOR EN SUS ARTÍCULOS NOS. 49, 51, 52,109 (MOD. ARTS. 106, 107 Y 108), 153 Y 161"
stwierdza że podlega aresztowi prewencyjnemu sprawca wypadku po alkoholu :
c) Que se encuentre bajo los efectos de bebidas embriagantes o sustancias estupefacientes, debidamente comprobado por certificación médico-legal expedida;
Proszę o informację czy wynajęcie samochodu na wyspie i zwiedzanie na własną rękę jest bezpiecznie? Prawdopodobnie będziemy w PC przez dwa tygodnie, wycieczki fakultatywne są dość drogie żeby jakoś wypełnić czas trzeba pojechać na min 3 a to już kolejne setki, dlatego myślę o skorzystaniu z jednej wycieczki i ewentualnym wypożyczeniu auta. Czy są tam ciekawe miejsca do zobaczenia samochodem a może ktoś ma mapkę ciekawych miejsc na Dominikanie? Będę wdzięczna za wszelkie informacje!
Alita, poczytaj to forum to będziesz znała odpowiedzi na swoje pytania. Masz tu opisane prawie wszystkie ciekawe miejsca na Dominikanie. Wystarczy poczytać i wybrac. Co do mapek z wycieczkami to zobacz na www.dominicana.com.pl w dziale zdjecia.
_________________ Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego...
Pamiętaj - amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści Titanica...
-----------------------------------
Dominikana last minute
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum