UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Własna działalność i życie na Dominikanie
Autor Wiadomość
Peter876 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 10-03-2010, 12:15   

Witam !
Pisalem wczesniej na forum ze chce na dominikanie zamieszkac. Bylem na dominikanie mieszkalem w Santo domingo i w La Romana potem pojechalem do bavaro. No kraj jak kraj Klimat mi odpowiadal jedzenie tez spoko no i bylo na czym oko zawiesic. Ladne plaze szczegolnie Bavaro tylko ze te ladne plaze sa dostepne tylko dla gosci luksusowych hoteli a miejscowi moga popatrzec na 4 metrowe mury otaczajace te osrodki i pomazyc. Wiec pogoda dla bogaczy mozna powiedziec i wcale niejest tanio. Teraz moi drodzy jestem na filipinach i sobie chwale bo tu jest tanio i za niewielkie pieniadze mozna naprawde komfortowo zyc. Dzisiaj poszedlem do do prywatnej kliniki ( bardzo nowoczesny dudynek kazdy rodzaj specjalizacji medycznej ) Zostalem przyjety po okolo 15 min i zaplacilem za wizyte 400 peso filipino co jest jakies 8.5 USD. Mieszkanie tj. jedna sypialnia salon kuchnia lazienka z klimatyzacja 150 USD miesiac no jezeli szukasz luksusu to mozesz miec dom z garazem na dwa samochody na strzzonym 24 osiedlu z kilkoma sypialniami. Mozesz zatrudnic sluzbe co jest tutaj normalne za jakies 50-60 USD na miesiac. W niektorych domach sa przewidziane oddzielne pomieszczenia dla pomocy domowej. No tak i to by bylo na tyle.
pozdrawiam

Salseros 
Administrator

Wysłany: 10-03-2010, 16:25   

Dzięki za ciekawe informacje na temat Filipin. Rozumiem że standard życia na Dominikanie do ceny nie był dla Ciebie wystarczająco dobry. Jak możesz to napisz coś wiecej o swoich doświadczeniach na Dominikanie. Myślę że na Philipinach też jest na czym zawiesić oko :mrgreen:

MarekPP 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 04-07-2013, 01:58   

No cóż DR dla ludzi z Polski na początku emigracji jest faktycznie nieco skomplikowanym krajem mimo pozorów .
Zwłaszcza problematyczne jest jak się nastawia na otworzenia biznesu tutaj od 0 a nie na wydawanie pieniędzy ( zjawisko rezydentów polskich w DR którzy " uciekają od śniegu " czyli mieszkają parę miesięcy podczas zimy polskiej w DR a mają biznesy w Polsce ) .
Doświadczenia zadowolonych Polaków tutaj świadczą o jednym - jeśli przyjeżdzasz na kontrakt lub jesteś "expatem " i pracujesz dla międzynarodowej firmy to wszyscy świetnie sobie radzą i chwalą . Zdecydowanie gorzej wygląda sytuacja ludzi którzy chcą sami coś otworzyć na wyspie lub nie mając jasnego planu biznesowego wchodzą w " spółki " lub mają związki emocjonalne z tutejszymi i chcą zacząć nowe życie .

Peter876 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 04-07-2013, 03:50   

Dzieki za odpowiedz Marek PP, wyjechalem z Dominikany w 2009 roku i przeprowadzilem sie na filipiny gdzie ciagle jestem. Jakos kultura tego kraju i mentalnosc ludzi nieprzypadla mi do gustu i musze wyjechac po trzech latach. Prawo na filipinach niepozwala cudzoziemcom byc wlascicielem niczego, cudzoziemiec niemoze kupic nieruchomosci czy prowadzic businesu.
Wiec chce wrocic do Ameryki centralnej i zaczac jakis business nastaiony na turystow,ktorych tysiace przylatuje kazdego dnia. Mam pomysly i szukam partnerow do wyjazdu
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu