Witam !
Pisalem wczesniej na forum ze chce na dominikanie zamieszkac. Bylem na dominikanie mieszkalem w Santo domingo i w La Romana potem pojechalem do bavaro. No kraj jak kraj Klimat mi odpowiadal jedzenie tez spoko no i bylo na czym oko zawiesic. Ladne plaze szczegolnie Bavaro tylko ze te ladne plaze sa dostepne tylko dla gosci luksusowych hoteli a miejscowi moga popatrzec na 4 metrowe mury otaczajace te osrodki i pomazyc. Wiec pogoda dla bogaczy mozna powiedziec i wcale niejest tanio. Teraz moi drodzy jestem na filipinach i sobie chwale bo tu jest tanio i za niewielkie pieniadze mozna naprawde komfortowo zyc. Dzisiaj poszedlem do do prywatnej kliniki ( bardzo nowoczesny dudynek kazdy rodzaj specjalizacji medycznej ) Zostalem przyjety po okolo 15 min i zaplacilem za wizyte 400 peso filipino co jest jakies 8.5 USD. Mieszkanie tj. jedna sypialnia salon kuchnia lazienka z klimatyzacja 150 USD miesiac no jezeli szukasz luksusu to mozesz miec dom z garazem na dwa samochody na strzzonym 24 osiedlu z kilkoma sypialniami. Mozesz zatrudnic sluzbe co jest tutaj normalne za jakies 50-60 USD na miesiac. W niektorych domach sa przewidziane oddzielne pomieszczenia dla pomocy domowej. No tak i to by bylo na tyle.
pozdrawiam
Dzięki za ciekawe informacje na temat Filipin. Rozumiem że standard życia na Dominikanie do ceny nie był dla Ciebie wystarczająco dobry. Jak możesz to napisz coś wiecej o swoich doświadczeniach na Dominikanie. Myślę że na Philipinach też jest na czym zawiesić oko
No cóż DR dla ludzi z Polski na początku emigracji jest faktycznie nieco skomplikowanym krajem mimo pozorów .
Zwłaszcza problematyczne jest jak się nastawia na otworzenia biznesu tutaj od 0 a nie na wydawanie pieniędzy ( zjawisko rezydentów polskich w DR którzy " uciekają od śniegu " czyli mieszkają parę miesięcy podczas zimy polskiej w DR a mają biznesy w Polsce ) .
Doświadczenia zadowolonych Polaków tutaj świadczą o jednym - jeśli przyjeżdzasz na kontrakt lub jesteś "expatem " i pracujesz dla międzynarodowej firmy to wszyscy świetnie sobie radzą i chwalą . Zdecydowanie gorzej wygląda sytuacja ludzi którzy chcą sami coś otworzyć na wyspie lub nie mając jasnego planu biznesowego wchodzą w " spółki " lub mają związki emocjonalne z tutejszymi i chcą zacząć nowe życie .
Dzieki za odpowiedz Marek PP, wyjechalem z Dominikany w 2009 roku i przeprowadzilem sie na filipiny gdzie ciagle jestem. Jakos kultura tego kraju i mentalnosc ludzi nieprzypadla mi do gustu i musze wyjechac po trzech latach. Prawo na filipinach niepozwala cudzoziemcom byc wlascicielem niczego, cudzoziemiec niemoze kupic nieruchomosci czy prowadzic businesu.
Wiec chce wrocic do Ameryki centralnej i zaczac jakis business nastaiony na turystow,ktorych tysiace przylatuje kazdego dnia. Mam pomysly i szukam partnerow do wyjazdu
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum