mamy nowy wirus (zika) przenoszony przez komary Aedes Aegypti.
objawy: czerwone oczy, bol glowy, bol miesni. goraczka, bol plecow, wrazliwosc na swiatlo, swedzenie, biale i czerwone plamy na ciele.
nie mam informacji co do liczby zachorowan...
wystepuje tez w innych krajach
_________________ RD la tierra mas linda del mundo
Rząd dominikański włączył do walki z chorobami zika , dengue i chikungunya , wojsko. Żołnierze maja za zadanie pomoc w likwidacji zbiorników wody , które są miejscem rozprzestrzeniania się larw komarów oraz spryskiwanie zakamarków środkami owadobojczymi. Podać 700 wysp karaibskich ma w tej chwili kłopoty z Aedes aegypti. Zima dla zdrowych ludzi jest niegrozna.
Co roku ten sam cyrk z tymi wirusami sie zaczyna. A tak na marginesie to polecam fusy od kawy w kolo domu wysypywac (oczywiscie gdzie ma sie trawe lub jakies roslinki), gdyz fusy kawy zabijaja larwy komarow, zabijaja komary denge, i w dwa razy skracaja zycie zwyklych komarow.
Ponoc to w Brazylii sie zaczelo. nie tylko dla ukaszonych bezposrednio ma to konsekwencje. na dole link, gdzie mowia o dzieciach, ktorych matki mialy ten wirus
Witam
W lipcu zamierzamy odwiedzić Dominikanę:) Niestety paraliżuje mnie strach informacjami na temat tego wirusa, szczególnie ze przylecimy z rocznym dzieckiem. Jak to wygląda naprawde? Dużo jest zachorowań ? Jaka jest szansa że do lipca sytuacja się uspokoi?
Czy macie moze informacje jak na tego wirusa reaguja małe dzieci ? No i najważniejsze ... Czy opieka medyczna jest odpowiednia dla najmłodszych pacjentów?
Dodam że bedziemy w Punta Cana Hotel Grand Palladium
Bardzo proszę o odpowiedz ,bo ten wyjazd zaczął już mi spędzać sen z powiek
Dobry hotel tam komarow nie ma, tak ze mozna spokojnie jechac tylko nie dawajcie sie bawiec dziecku kolo terenow zalesionych (zielonych-gdzie duzo krzakowa) i macie praktycznie 100% pewnosci ze nic sie nie stanie. Pozatym te chorubsko to raczej dalej sie panoszy (Higuey itp) gdzie turysci zadko jezdza. No i wycieczki po wyspie radze ograniczyc, ale i tak uwazam ze do momentu waszego przyjazdu juz sie uspokoi.
Bardzo dziękuje za tak szybką odpowiedz :)
Korzystając z okazji zapytam jeszcze o ewentualnych lekarzy (pediatra) ? Może powinnam wykupić jakieś specjalne ubezpieczenie?
Na ten temat nic nie wiem. Ale jedynym normalnym szpitalem w okolicy jest Hospiten (ten miedzynarodowy) ale tez tam kasuja za dzien pobytu z 5tys dolarow. Wiec trzeba by sie dowiedziec co tam z pokryciem kosztow leczenia w razie czego. Z lekazami ogolnie krucho na Dominikanie :(
Bardzo dziękuje za tak szybką odpowiedz :)
Korzystając z okazji zapytam jeszcze o ewentualnych lekarzy (pediatra) ? Może powinnam wykupić jakieś specjalne ubezpieczenie?
Radził bym wykupić ubezpieczenie i to w miarę pełne, wiem że w Polsce oferują bardzo tanie, ale płacą tylko za dzień pobytu w szpitalu.
Jesienią żona trafiła do kliniki w La Romana, wpierw pomoc w szpitalu 500 US$ potem kilka godzin w/w klinice kolejne 800 US$
warto się wcześniej trochę zabezpieczyć przed wirus zika przyjmując dużo witamin, chociaż jak wiadomo nie ma skutecznego leczenia ani zabezpieczenia przed tym wirusem...
warto się wcześniej trochę zabezpieczyć przed wirus zika przyjmując dużo witamin, chociaż jak wiadomo nie ma skutecznego leczenia ani zabezpieczenia przed tym wirusem...
a czy ktoś wie jaka jest naprawdę sytuacja z tym wirusem na Dominikanie?
Wybieram się na początku maja na Dominikanę do hotelu 5 gwiazdkowego i zastanawiam się czy mam się bać czy nie?
a czy ktoś wie jaka jest naprawdę sytuacja z tym wirusem na Dominikanie?
Wybieram się na początku maja na Dominikanę do hotelu 5 gwiazdkowego i zastanawiam się czy mam się bać czy nie?
Wirus jak wirus powraca co jakiś czas, w kraju też co chwilę słychać to o świńskiej, to ptasiej grypie i te są naprawdę o wiele groźniejsze.
A co do 5 gwiazdek, to komary z tego co wiem nie potrafią czytać ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum