Wysłany: 27-05-2014, 05:48 samochod
witam
czy ktos moze podrzucic mi kilka informacji na temat kupienia samochodu?
jak to wyglada,jakie warunki musza byc spelnione,jakie ubezpieczenie,jakie dokumenty potrzebne? mam roczna wize NM1..
Potrzebne sa tylko pieniazki i nic wiecej :))). Nawet prawko nie jest potrzebne do zakupu auta, sie placi i juz mozna smigac. Oddzielnie sie oplaca transpasso (zmiana dowodu na imie nowego wlasciciela) transpasso robi sie okolo 3ch dni (roboczych) i kosztuje okolo 12 000 pesos dominicanos (300 dolcow). Niektorzy sprzedawcy wlaczaja transpasso w koszt auta. Ubezpieczenie od 100 dolarow najtansze, pelnce z autokasko i laweta od 300 dolcow w gore zalezy jaki procent pokrycia itd... moze osiagnac nawet 1500 dolarow.
Najwieksza stronka z autami w Dominicanie: http://www.supercarros.com/
Z prawkiem to zalezy od znajomosci hiszpanskiego ja prawie 4 lata jezdzilem bez (tzn mam gdzies w domu polskie prawko)))). Ostatnio z prostego powodu ze Cedule wydali gratis poszedlem na egzamin bo akurat sie nudzilem, oplacilem wszystkie podatki wzieli krew sprawdzili wzrok posadzili za kompem odpowiedzialem na 20 pytan a ze bylem po piwku to wszystko pokrecilem wrocilem do banku zaplacilem za powtorke 200 peso i nastepny egzamin ktory zaliczylem, wydali prawko czasowe na rok ale juz za 45 dni mozna wrocic wsiasc w bryke (do wyboru manual lub automat) zrobic kolko na placu i ma sie prawko stale (ciekawostka z tym prawkiem mozna smialo smigac w USA).
to jest stary test gdzie bylo 10 pytan teraz jest 20 mozna zrobic 6 bledow (tzn. od 70% egzamin sie zalicza i sie dostaje prawko)))).
Ale to tak jako ciekawostka, chociaz radary zaczeli stawiac moze szykuje sie reforma w transporcie )))
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum