Wysłany: 10-06-2014, 16:36 Wymiana Polskiego prawa jazdy na Dominikanie?
Pytanie raczej do korpusu dyplomatycznego. Mam prawo jazdy PL chyba starego typu bo z 2007 roku wyglada jak laminowany kawalek papieru a slyszalem ze teraz jakis nowy wzor jest czy cos. Moje prawko zadnej daty waznosci niema. Czy to sie jakos wymienia czy nie warto sie bawic. I jezeli sie wymienia jak wyglada procedura. Z gory dziekuje za informacje.
Wysłany: 14-06-2014, 07:41 Re: Wymiana Polskiego prawa jazdy na Dominikanie?
a komu tam jest potrzebne prawo jazdy ?
chyba tylko, jak spowodujesz wypadek/ kolizje....
MikeM napisał/a:
Pytanie raczej do korpusu dyplomatycznego. Mam prawo jazdy PL chyba starego typu bo z 2007 roku wyglada jak laminowany kawalek papieru a slyszalem ze teraz jakis nowy wzor jest czy cos. Moje prawko zadnej daty waznosci niema. Czy to sie jakos wymienia czy nie warto sie bawic. I jezeli sie wymienia jak wyglada procedura. Z gory dziekuje za informacje.
Ogolnie duzo podrozuje i polskie prawko sporo kosztowalo mnie wysilku no i w europie lepiej uzywac polskiego prawka niz tego DR, chociaz na przyklad w stanach lepiej dziala prawko DR ;).
P.S. - Jako ciekawostka. Puki co to prawda - w dominikanie prawko jest praktycznie nie potrzebne (jak narazie)
Pisze narazie bo prowincja La Altagracia zostala wybrana jedna z 4 prowincji gdzie bedzie wprowadzony monitoring drog nie chodzi mi o te radary i kamery co sie pojawily na Autopista del Coral i w poblizu friusy i lotniska ale o wprowadzenie pelnego monitoringu na najwazniejszych skrzyzowaniach ( informacja od jednego z sedzi z Higuey ). Pozatym prawdopodobnie z koncem tego roku beda egzekwowany system mult, dla osob ktore przebywaja na terytorium dominikany wiecej niz 3 miesiace jest obowiazkowo zrobienie dominikanskiego prawka. Na posiadaczach pobytu oczywiscie tez taki obowiazek wisi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum