Oj Lauro24 sprawa ślubu jest bardzo skomplikowana.
Po pierwsze Polka musi kochać Dominikańczyka i najlepiej w tym samym czasie Dominikańczyk musi kochać Polke.
Po drugi obydwoje muszą chcieć ślubu.
Po trzecie Polka musi być bardzo tolerancyjna i zupełnie nie zwracać uwagi na kochanki narzeczonego a potem męża.
Po czwarte Polka musi pamiętać że "wychodzi za mąż" za męża i całą jego rodzinę.
Po piąte warto aby Polka poznała wszystkie dotychczasowe dzieci swojego męża nawet jeśli przyszły mąż ma dopiero 18 lat.
Zostaje jeszcze sprawa zamieszkania po ślubie i tu mamy dwie wersje.
a) Polka zostaje w Republice Dominikańskiej i mieszka u meża
b) Polka nie zostaje w Republice Dominikańskiej i mieszka bez męża gdzieś na świecie.
Reszte załatwi ceremonia ślubna w Katolickim Kościele Dominikańskim z Polskim Księdzem. Papiery przyjdą po około 6 miesiącach.
Czesc, ja dwa miesiace temu wzielam slub z dominikanczykiem.
My pobralismy sie na terenie dominikany,
potrzebny mi byl akt uodzenia przetlumaczony przez tlumacza przysieglego na jezyk Hiszpanski, fotokopia paszportu i "acta de soltería" czyli taki dokument z moimi doanymi, ktory zapewnial, ze obecnie nie jestem w zadnym innym zwiazku malzenskim.
Z tym wszystkim i dokumentami meza - jego aktem urodzenia i kserokopia dokumentu tozsamosci, oraz fotokopiami dokumentow 2 swiadkow musisz udac sie do registro civil, czyli Urzedu Stanu Cywilnego, tam za oplata 5 tys. peso daja ustalasz date slubu.
3 tygodnie po slubie mozesz odebrac akt Slubu, musisz zaniesc go do junta Central Electoral, aby go zalegalizowac a potem do Ministerio de Exteriores w santo Domingo, aby go "Apostillar" czyli, aby mial waznosc na terenie Polski.
Potem, aby wpisac Slub w USC w Polsce musisz sie zwrocic do konsulatu w Bogocie, oni Cie poinformuja o krokach, trwa to ok. 2 miesiecy :)
Uzbroj sie w cierpliwosc i przygotuj portfel :)
Pozdrawiam!
Jeśli jest się wyznania Katolickiego, Apostolskiego, lub Rzymskiego można zaślubić sie u polskiego księdza i ułatwić sobie w ten sposób załatwianie pewnych dokumentów. Republika Dominikańska podpisała w 1954 roku konkordat z Watykanem i procedury są przez to mniej skomplikowane. Taki ślub niekoniecznie mniej kosztuje. Mało tego wszystkie papiery powyżej powinnaś posiadać. Jeśli chodzi natomiast o Akt urodzenia to możesz w Polsce poprosić o Europejski Akt Urodzenia który jest już w j. hiszpańskim. Jeśli natomiast będziesz chciała ślubu cywilnego to wszystko tak jak napisała Blond Ewa.
Ewo mieszkacie na Dominikanie. Czy starasz sie o wize UE dla męża w Bogocie?
Jesteście wielcy!!!! Bardzo dziękuję Wam za tą odpowiedź:). Koszta to nie problem, ale przeraża mnie ten czas. Ewa czy Ty cały czas wtedy byłaś na Dominikanie?? I gdzie mieszkasz na stałe w Europie? Interesuje mnie kwestia pracy, tzn. czy Twój mąż będzie mógł legalnie pracować na terenie całej UE?
Salseros a gdzie dokładnie o taki akt urodzenia muszę poprosić? I jeżeli procedury ślubu kościelnego są mniej skomplikowane to pod jakim względem? Skraca się czas czy co?
Ewa też mnie właśnie interesuje gdzie będziecie mieszkać.
Salseros , Laura24, , na stale mieszkam w Hiszpanii, w Santiago de los Caballeros jestem od 4 miesiecy, przyjechalam na takie "dlugie wakacje" (nie pierwsze, meza BARDZO dobrze poznalam przed slubem)... dokladnie w sobote wracam do Hiszpanii, jak wroce musze zgromadzic jeszcze pare papierkow i bedziemy starac sie o wize dla meza ale w ambasadzie Hiszpanii w Santo Domingo.
generalnie przyjezdzajac tutaj sama nie wiedzialam jeszcze czy zostane na stale, czy wroce (w Espanii mam siostre), ale z pewnych wzgledow zdecydowalismy sie na zamieszkanie w Europie. Pozatym jestem w 2 miesiacu ciazy... :D:D:D:D:D:D i na pewno bedzie mi o wiele latwiej bardziej na swoim ;)
Pozdrawiam!!
Laura24, ahh co do pracy... my bedziemy starac sie o Visado de Reagrupacion Familiar, z tego co wiem nie daje on pozwolenia na prace dopoki maz nie "wyrobi" sobie Karty Cudzoziemca a potem nie zlozy podania o to pozwolenie.
Nie mam pojecia jak to wyglada na terenie Polski.
witam,ja mam rowniez kilka pytan i bardzo prosze o odpowiedz. mam zamiar wziac slub w listopadzie. nie mam zielonego pojecia jakich dokumentow potrzebuje. wiem ze akt slubu i acta de solteria no i copie paszportow .wiem ze musze miec te dokumenty przetlumaczone na j hiszpanski ale czy musza one byc gdziekolwiek zalegalizowane?? czy wystarczy tylko jezeli przetlumaczy je tlumaczprzysiegly w polsce?
Wysłany: 23-07-2011, 14:12 Ślub z dominikanczykiem
Polecałbym pewien wywiad "środowiskowy " przed podjeciem tak ważnej decyzji . Zjawisko
" sunky punky " czyli żigolaków jest masowe i powszechne . Nie można oczywiście generalizować ale doświadczenie wielu " gringas " wskazuje na konieczność zachowania daleko posunietej ostrożności.
Wysłany: 24-07-2011, 17:16 nowa 27 : legalizacja dokumentów do ślubu na Dominikanie
Jeśli wejdziesz na forum w Polacy na Dominkanie to jest tam moj post z dokładnym opisem gdzie i jakie dokumenty są potrzebne do ślubu . Kłopot na Dominikanie jest nastepujący : dokumenty apostillowane przez MSZ i przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego lub sądowego w Polsce NIE SĄ DOKUMENTAMI KTÓRE AKCEPTUJA WŁADZE DOMINIKANY przy ślubach , rezydencji etc gdyż nie są przetłumaczone przez tutejszego tłumacza przysięgłego to po pierwsze a po drugie nie są zalegalizowane przez placówkę dyplomatyczną Dominikany ( takiej nie ma w Polsce a najbliższa jest w Berlinie ) .
Jest nastepujace rozwiązanie (NA DOMINIKANIE NIE NIE MA TŁUMACZA Z POLSKIEGO NA HISZPAŃSKI ) tłumaczenie przysieglego polskiego tłumacza tłumaczy tu tłumacz tutejszy ( de facto " masło maślane bo z hiszpańskiego na hiszpański )i stawia swoją pieczatkę ( pani tłumacz z Santo Domingo Amorra tel . 8092240753 jest tak miła ze robi to dla mnie w 24h ) i wszystko jest OK . Z tutejszego MSZ (na Maleconie w Santo Domingo koło hotelu Santo Domingo ) otrzymuje sie na pierwszym pietrze zaświadczenie że Dominikana nie posiada placówki dyplomatycznej w Polsce i to juz wystarcza do zalegalizowania i złożenia dokumentów . To jest droga oficjalna ale prawnicy tutaj robią to często na skróty i działa to ale pod jednym warunkiem !
!!!! na przykład ślub , rezydencja lub naturalizacja uzyskane na podstawie sfałszowanych lub podrobionych dokumentów jest z mocy prawa NIEWAŻNA i to nawet po latach .
Więc pozostaje :) cierpliwość i dużo wolnego czasu i zrobienie tego poprawnie albo skorzystanie z "wyspecjalizowanej firmy" która to załatwi za nas lub zawarcie ślubu cywilnego w Polsce a tutaj kościelnego ( jest dużo księzy Polaków w Santo Domingo , Janico , Juancalito ,
,Santiago )
A ja mam pytanie dotyczące zawarcia związku małżeńskiego w Polsce z obywatelem RD. USC w Polsce wymaga od obcokrajowca prócz dokumentu, ktory zapewnia, że nie jest obecnie w zadnym innym zwiazku malzenskim, drugiego dokumentu stwierdzającego, że zgodnie z właściwym (ojczystym) prawem może on zawrzeć małżeństwo, niektóre USC tłumaczą ten dokument, jako zezwolenie na zawarcie związku małżeńskiego zagranicą. Czy ktoś może jest zorientowany, czy Urząd w RD wystawia takie zaświadczenia??
Z góry dziękuję za odpowiedź:)
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum