UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: sirga
04-07-2011, 15:42
Ślub Polki z Dominikańczykiem.
Autor Wiadomość
MarekPP 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 29-07-2011, 19:37   

"Cudzoziemiec chcący wstąpić w związek małżeński powinien przedstawić dokument stwierdzający, że zgodnie z prawem ojczystym może zawrzeć małżeństwo za granicą, wydany przez właściwy organ w kraju cudzoziemca lub przedstawicielstwo dyplomatyczne. Przepisy przewidują, że – w wyjątkowych przypadkach – jeśli otrzymanie dokumentu, który trzeba złożyć lub przedstawić kierownikowi USC, napotyka trudne do przezwyciężenia przeszkody, sąd może zwolnić tę osobę od obowiązku złożenia lub przedstawienia tego dokumentu. W postępowaniu o zwolnienie cudzoziemca od złożenia dokumentu, sąd na podstawie właściwego prawa ustala, czy osoba ta może zawrzeć małżeństwo."
Zaświadczenie można dostać tutaj w Oficialia de Estado Civil lub trzeba uzasadnić ze wydanie takiego dokumentu jest wyjątkowo trudne .

Mala_mi 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 29-07-2011, 20:32   

Bedąc w USC Pani Inspektor poinformowała mnie, że RD nie wystawia takiego zaświadczenia, bo jest zbyt "egzotyczna". Poinstuowała mnie, że zaświadczenie takie mogę otrzymać w Polsce w ambasadzie, a w przypadku kiedy nie ma ambasady w Polsce koniecznym jest złożenie wniosku do sądu o zwolnienie obcokrajowca z tego obowiązku. W związku z tym moje pytanie czy acta de soltería to jest to samo, co CONSTANCIA DE SOLTERIA?? i jak ewentualnie nazywa się ten drugi dokument, który zezwala na zawarcie związku zagranicą??
Bardzooooo proszę o pomoc

MarekPP 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 02-08-2011, 16:49   Carta De SOLTERIA , acta de SOLTERIA , constancia de SOLTERI

To rożne nazwy dla tego samego dokumentu a nazewnictwo zależy która Oficialia wystawia zaświadczenie .

Pozdrawiam

MarekPP 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 02-08-2011, 17:13   Problem prawny z zaswiadczeniem dla USC w Polsce

Wygląda na to, że Estado Civil nie wydaje takiego dokumentu. Jedyne co znalazłem to „Declaracion Jurada De Solteria” i tam jest akapit, że zgodnie z prawem DR może oświadczający zawrzeć związek małżeński. Dokument ten wystawia Notario Publico ale to oświadczenie chcącego wstąpić w związek małżeński a nie zaświadczenie .

Wzór takiego dokumentu.

DECLARACION JURADA DE SOLTERIA

Yo (NOMBRE COMPLETO DEL SOLICITANTE), NACIONALIDAD, PROFESION, EDAD, residente y domiciliado en (DIRECCION DE LA LOCALIDAD), (NUMERO DE IDENTIFICACION PERSONAL. ID, PASAPORTE), DECLARO bajo juramento solemne que soy Soltero (a) o viuda (o) y libre de cualquier vínculo o compromiso de matrimonio.

Hago esta declaración solemne bajo pena de nulidad en caso de demostrarse lo contrario, en virtud de las disposiciones de la Ley… (Nombrar el numero de la ley de su país sobre las declaraciones juradas) este último punto es opcional.

PAIS, CIUDAD, PROVINCIA, FECHA Y HORA DE LA DECLARACION.

(SELLO DEL NOTARIO)

(NOMBRE DEL NOTARIO) CERTIFICO QUE (NOMBRE DEL SOLICITANTE), ESTÁ EN PLENA

Mala_mi 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 02-08-2011, 19:16   

Dziękuję bardzo:)

Roberto2 
NAWIGATOR

Wysłany: 26-02-2012, 20:08   procedura zawarcia mażeństwa z obywatelem Dominikany w Polsc

Ja rok temu brałem ślub konkordatowy w Polsce z Dominikanką , właśnie mamy pierwszą rocznicę, Więc od początku . Mieliśmy się pobrać na Dominikanie ale procedury nie dalo się pokonać w czasie mojego miesięcznego pobytu , chodziło o to że nie zalegalizowałem swoich dokumentów w konsulacie Dominikany w Berlinie, więc stwierdziłem że łatwiej będzie jak to zrobimy w Polsce, niestety się myliłem. Ponieważ byłem miesiąc na Dominikanie doszło do poczęcia dziecka o czym dowiedziałem się w Polsce w trakcie procedury rejestracji zaproszenia dla narzeczonej- obywatele Dominikany muszą mieć wizę aby udać się do UE w tym RP ale jak przedstawiłem w Urzędzie Wojewódzkim zaświadczenie lekarskie ze narzeczona jest w ciąży za dwa dni wydali mi zaproszenie, ale musiałem je wysłać do konsulatu RP w Bogocie - Kolumbia i narzeczona tam musiałą wysłać wniosek wizowy, obecnie chyba trzeba się tam udać osobiście,trwało to dwa miesiące tzn po dwóch miesiącach byliśmy razem w Polsce, żona przywiozła dokumenty tj akt urodzenia, i tzw declaracja de solteria czyli oświadczenie o stanie wolnym przetłumaczyliśmy to na polski u tłumacza przysięgłego i do USC, w międzyczasie do polskiego ginekologa po polskie zaświadczenie o ciąży ale w USC stwierdzili że dominikańskie oświadzcenie notarialne o stanie wolnym to nie jest zaświadzcenie o zdolności prawnej do zawarcia małzeństwa- ale różne uSC mają różne interpretacje i być moze jak bym się udał do innego to by nie było problemu, ale dowiedziałem się o tym po fakcie. Narzeczona musiała więc zwrócić się do Sadu Rodzinnego po zezwolenie na zawarcie mażeństwa bez tekiego zaświadczenia, w między czasie byliśmy w Berlinie ale także dokument z konsulatu dominikany nie został uznany przez panią z USC , jeśli chodzi o sąd to istotne jest znalezienie wcześniej tłumacza hiszpańskiego gdyż kandydat musi być przesłuchany i musi rozumieć co się dzieje poza tym wazne jest tez właściwe prawo dominikańskie tekst tego prawa przetłumaczony już na polski ( na mój koszt!! )posiada Miniosterstwo Sprawiedliwości wiec należy we wniosku wskazać Sądowi aby ten zwrócił się do Ministerstwa i wtedy powinno to jakoś póść bo jak Sąd wyda takie zezwolenie to kierownik USC nie może już czynić żadnych wstrętów , natomiast jeśli chodzi o dokumenty do ślubu kościelnego to jak oboje kandydaci są katolikami to jest wszędzie tak samo, czyli metryka chrztu i bieżmowania do celu mażeństwa i nie trzeba nawet tłumaczyć, jeśli chodzi o ślub to zdążyłem na 3 miesiące przed porodem, następna sprawa żona po ślubie musiałą uzyskać kartę pobytu - trwa to 1,5 miesiąca mając decyzję można legalnie pracować, prowadzić działalność gospodarczą i podróżować po Unii bez wizy- minusem tej procedury jest obligatoryjne badanie przez urzędników istnienia porzycia małzeńskiego tzn. trzeba udowodnic że nie jest to fikcyjne małzeństwo a akt małżeństwa nie jest w tym wypadku wystarzcającym dowodem tego że małżeństwo istnieje na prawdę - dziwne ale tak niestety w Polsce jest, wiec osobno przesłuchuje się męża i żonę a potem się konfrontuje jak są jakieś różnice w zeznaniach. Więc u nas wyglądało to tak że żona w zaawansoweanej i widocznej ciaży - 8 miesiąc musiała ze mną w urzędzie wojewódzkim zeznawać no i jeszcze sam musiałem znaleźć tłumacza- ale nie musi być przysięgły , urzędnicy bali się żeby w trakcie nie doszło do porodu ale musieli to zrobić gdyż takie są polskie przepisy - każde małżeństwo Polaka, Polki z cudzoziemcem- nawet jak by mieli już 6 dzieci musi być badane pod kontem czy nie jest fikcyjne - chore ale prawdziwe- dodam że po roku trzeba procedure powtórzyć , my właśnie powtarzamy ale powiedziałem żonie że pojedziemy do urzędu z dzieckiem, włąśnie skończyło 9 miesiąc i jest białe chociaż żona jest mulatką, no ale dla polskiego urzędnika to jeszzce nie jest dowód. Mimo wszystki nie żałuję i życzę powodzenia

Roberto2 
NAWIGATOR

Wysłany: 26-02-2012, 20:17   konsulat honorowy RP na Dominikanie

jeszcze jedno od niedawna w Puerto Plata jest Konsulat Honorowy RP i konsulem jest Polak więc dla Polaków nie ma problemów komunikacyjnych - w San Domingo też jest ale Konsulem jest Dominikańczyk który nie zna polskiego , być moze można spróbować poprosić Konsula powołując się na polski kodeks postępowania administracyjnego - przepisy o wnioskach i zaświadczeniach lub ustawę o konsulach aby wydał takie zaświadczenie w języku polskim i wtedy nie będzie problemów

Salseros 
Administrator

Wysłany: 27-02-2012, 17:07   

Roberto2, Ciekawy opis pokazujacy jak "szybciutko" takie sprawy się załatwia.

feliz 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 13-03-2012, 21:42   

Roberto :) skad ja to znam :) te przesluchania itd. Kontrola policji, strazy granicznej...wywiaz wsrod sasiadow:/ jakie to jest zenujace....
Tez mamy pobyt na rok.
Aktualnie zbieramy papiery do slubu koscielnego :D co tez nie jest takie latwe. Bo ktos musi miec czas w godz urzedowania archiwum(parafia nie istanieje), jechac tam 4 razy(bo Pani sie zapomina poszukac) , zdobyc pieczec kurii w St.Domingo i wyslac jakkolwiek do PL(jakkolwiek bo to nie tanie i nie takie oczywiste ze dojdzie :D)
Dokumenty zaszly- huraaaa :) i slubujemy 21 kwietnia :)
teraz chcemy sciagac synka mojego meza, to mozesz sobie tylko wyobrazic ta procedure :/ Laczenie rodzin, dopiero dziala po 3 latach pobytu obcokrajowca tutaj!!!!paranoja zeby dziecko czekalo 3 lata? raczej tak.....

Roberto2 
NAWIGATOR

Wysłany: 01-05-2012, 16:06   

Jesli chodzi o sprowadzenie dziecka malzonka dominikanskiego do Polski to z tego co sie orientjue jak malzonek ma juz karte pobytu to powinien wystapic o wize dla dziecka powinien tez zadbac o zgode drugiego rodzica na pobyt dziecka w Polsce, zalegalizowac ja a nastepnie w Polsce wystapic o karte pobyt dla dziecka. ja teraz jestem na Dominikanie ale wracam do Polski w polowie maja jak by byly jakies pytania czy problemy to sluze pomoca ja juz jestem troche zaprawiony w bojach z polska biurokracja a mimo to wciaz mnie ona negatywnie zaskakje poza tym jestem prawnikiem ale tego powodu wcale nie bylo mi latwiej gdyz wszystkie procedry i tak msialem przejsc, po prostu wiedzialem gdzie uderzyc jakie pismo napisac na jakie przepisy sie powolac i nie musialem chodzic po prosbie do innych prawnikow a odnosnie mojego slubu kocielnego to zona miala aktalne dokumenty z parafi odnosnie chrztu i z kurii odnosnie bierzmowania, w Polsce proboszcz nie wymagal ich tlmaczenia tylo przedstawil je w swojej kurii i tam zostaly zaakceptowane problemem byla spowiedz zony ale w Krakowie znalazlem u Franciszkanow ksiedza, takze mozna szkac Jezuitow kogos kto zna hiszpanski, ale rozmiem , ze masz jz wszystko za soba wiec gratuluje i zycze powodzenia bo jeszcze sporo pzred toba

feliz 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 07-05-2012, 19:28   

Dzieki:) tak juz po slubie koscielnym:) jestesmy na miesiacu miodowym w ES :P wolalabym w RD ale nie ma takich promocyjnych lotow :P
pozdrawiam

MarekPP 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 23-05-2012, 16:37   

Gratulacje za przejście całej procedury :) zreszta jak widać ze względów proceduralnych nie prostej .

feliz 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 23-05-2012, 18:54   

heheheh a dziekuje :-) a kto mowil ze zycie to bajka :-D :-P no chybaaa ze w Dominikanie :-P :-)
a procedur nie koniec wiec nudzic sie, to nam chyba nigdy nie bedzie dane;-)

Odpowiedz do tematu