roman44, Specjalnie dla Ciebie cała najnowsza prawda historyczna w temacie La Navidad (najnowsze badania mówią że to nie było Cap Haitien) i La Isabela.
La Navidad i La Isabela Historia
Ja mam kilkadziesiat ksiazek na ten temat , czesciowo jeszcze z dziewietnastego wieku. W niektorych podaja inne umiejscowienie niz Cap Haitien ale to w zasadzie drobiazg bo rzecz jest marginalna. Mam nawet gdzies liste z nazwiskami tych , ktorzy zostali w La Navidad . Podobno byl tam nawet jakis szkot czy anglik. Cala kolonizacja (konkwista) Hispanioli to tylko kilka lat w zasadzie , gdyz po odkryciu Tierra Firme zaiteresowanie hiszpanskich konkwistadorow przesunelo sie na kontynent i slusznie bo tam bylo to czego szukali , zloto mianowicie. Nawet znany wszystkim z podboju dzisiejszych terenow Meksyku Cortez uciekl z Hispanioli (byl pisarzem w Azua).
Santo Domingo przezylo dwa okresy rozkwitu , pierwszy pod kierownictwem Ovando od 1502 roku i drugi pod wodza Trujillo kiedy to stolica nazywala sie Ciudad de Trujillo. Po odkryciu kontynentu Santo Domingo pozostawalo niejako w letargu az do 19 wieku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum