kochanie ---> tu nie chodzi o prymitywność.jak często ci się zdarzyło że nie miałaś co jeść? Głód na dominikanie w niektórych partiach to częsty gość w domu. łatwiej zjeść pieczonego chrząszcza niz zasnąć z pustym żołądkiem
Ja myślę, że w moim przypadku to był zwykły żart. Możliwe że gdzieś tam jedzą owady, ale w hotelu gościom ich nie przyrządzają. Świerszcze były atrakcją. Atrakcją były także latające karaluchy. Te dominikańskie są kolosami. Z 5 cm jak nic, a razem z wąsami ok 10. Trafiają się nocą na ulicach i bardzo szybko biegają po chodniku. Raz siedziałem przy stoiku po drzewem na mieście wieczorem i jeden sfrunął mi na głowę. Aż mnie otrzepało ale go strzepnąłem a on pofrunął dalej. Jedna klientka o mało ataku histerii nie dostała jak jej przebiegł po stopie. Zerwała się z krzesła i przeniosła się do baru obok do środka. Gościu z którym siedziała popatrzył na mnie, coś tam bąknął o kobietach zapłacił rachunek i poszedł w ślady żony czy tam przyjaciółki. Nie jest to jednak rutyną, wtedy było po deszczu.[/center]
Straszne rzeczy piszecie
Te karaluchy
Chciałam jechać do punta Cana, ale Puerto Plata wydawała mi się ciekawsza
Teraz ze względu na te karaluchy sama już nie wiem
Wygląda mi to na świerszcza kubańskiego. Często można spotkać w sklepach zoologicznych. Karmię nimi mojego ptasznika. Swoją drogą jeśli ktoś wybiera się do tropików, musi się liczyć z odmienną florą i fauną. Dla niektórych coś może być obrzydliwe a dla innych interesujące a czasem smaczne. Mam nadzieję że spotkam te cykady, a jeśli będzie można nabyć pieczone owady, z chęcią spróbuję. Tak naprawdę nasi przodkowie mieli je w codziennej diecie, jednak gdy nauczyli hodować zwierzynę, łatwość w zdobyciu dużej ilości mięsa sprawiła że z czasem zrezygnowano z owadów, a dziś uważa się ich jedzenie za obrzydliwe. Polecam książkę "Podręcznik robakożercy" Łukasza Łuczaja. :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum