UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
EMIGRACJA DO RP
Autor Wiadomość
mentirosa 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 01-01-2013, 04:43   EMIGRACJA DO RP

Witam serdecznie drogich rodaków w Nowym Roku!!

Najpierw wyrażę swoje uznanie dla tak świetnie zrobionej stronki ;-)

Nie śledziłam wszystkich postów na forum więc proszę wybaczyć jeśli podobny wątek już był..

Skończyłam właśnie Latynoamerykanistykę na UW, te rejony świata jak najbardziej mnie więc fascynują.

Mieszkałam w tym roku kilka miesięcy w Meksyku ale to jednak nie to....

Zamarzyła mi się Dominikana-od mojej wielkiej miłości bachaty:) Chcę zamieszkać tam na kilak miesięcy lub dłużej-zależy. Chcę zapytać szanowną Polonię mieszkająca na Dominikanie na stałe o kilka rzeczy...

Przede wszystkim czy tam jest wystarczająco bezpiecznie dla samotnie podróżującej solo blondynki? :-P jaki jest koszt wynajęcia lokum? w który rejon najlepiej się wybrać? Stolica? jakie są szanse znalezienia pracy...w turystyce może? świetnie znam angielski i hiszpański. Czy można ewentualnie znaleźć ją bez problemu już na miejscu czy lepiej aplikować wcześniej przez internet? Jeśli tak to na jakiej stronce? Ile trzeba mieć dinero na początku? czy jest tam drogo? Oraz pytanie trochę z innej beczki, czy są tam profesjonalne kursy bachaty dominikańskiej dzięki którym można zrobić tytuł instruktora tego tańca? czy jest tam ktoś z szanownej Polonii kto ewentualnie pomógłby mi się odnaleźć w dominikańskiej rzeczywistości-z kim mogę nawiązać kontakt? wtedy proszę o kontakt na priv.

Będę wielce wdzięczna za podpowiedzi,

życzę jednocześnie Szczęśliwego Nowego Roku 2013 :mrgreen:

Zenon S 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 01-01-2013, 06:13   

Przede wszystkim musze napisac , ze jestem zafascynowany Pani postem.
Od razu rodzi sie pytanie , jakimi tematami na zajeciach zajmuje sie czlowiek studiujacy latynoamerykanistyke ?
Ale moze postaram sie odpowiedziec na Pani pytania... Sa one co prawda dostepne na forum ale moze ciezko je znalezc.. Po pierwsze , Przyjazd tutaj , ktory laczy sie z jakakolwiek praca zarobkowa musi byc poprzedzony podaniem o wize pobytowa juz w kraju ojczystym wyjezdzajacego. Jakakolwiek praca bez odpowiednich dokumentow jest nielegalna i scigana prawnie. Mozna ten punkt oczywiscie pominac i zajac sie zarobkowaniem i bytnoscia na czarno... Nie wierze jednak aby mozna bylo w ten sposob dostac prace w branzy turystycznej.
Dominikana jest krajem drogim i miesieczne utrzymanie kosztuje od 1000 dolarow amerykanskich wzwyz w zaleznosci od tego na jakim poziomie i gdzie chce sie zyc.
Mozliwe , ze ktos gdzies w tym kraju organizuje kursy tanca... Moi znajomi muzycy grajacy Bachate , ktorym serwisuje instrumenty , na to pytanie dziwnie sie na mnie spojrzeli i tak do konca nie wiedzieli o co mi chodzi. Dyplom instruktora Bachaty(jak i kazdy inny dyplom) mozna mozna dostac w tutejszym Instytucie Technologicznym placac okolo 6000 rd$ , pakiet zawiera notarialny akt potwierdzajacy prawdziwosc papieru :)
Bezpieczenstwo podrozujacego jest przede wszystkim uzaleznione od bystrosci i szczescia podrozujacego.
Na poczatek jest dobrze miec duuzo pieniedzy bo za kazdy blad gringo musi placic...
Zycze rowniez Szczesliwego Nowego Roku 2013.

MarekPP 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 01-01-2013, 14:27   

Wszystkiego najlepszego w 2013 r .
Szanowna Pani ,
" Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma " i zasada z lekcji prawa jazdy "ograniczonego zaufania " to pierwsze zasady emigranta na Dominikanie . Sugerowałbym nawiązanie kontaktów już w Polsce z dużymi firmami ( operatorzy komórkowi, kurierzy , firmy turystyczne , hotele, firmy mające tu filie) żeby nie jechać zupełnie w "ciemno" oraz przygotowanie odpowiednich dokumentów już w Polsce ( na forum jest bardzo dużo pomocnych porad i wskazówek )" Frycowe " płaci się tutaj na początku jak przy każdej emigracji i nie jest to kraj tak do końca " łatwy " : biurokracja , braki prądu no i jesteśmy " gringos" to płacimy więcej bo nie znamy cen . Początki niewątpliwie wymagają dużo samozaparcia, silnego charakteru , uporu i zacięcia. Z plusów to jest to kraj nadal otwarty i stosunkowo jeszcze łatwo jest uzyskać rezydencję a Pani znajomość języków będzie dużym atutem .
Większe skupiska Polaków to Bavaro , Cabarete i Santo Domingo . Co do bacciaty to tutejsi gentlemeni , " lovestoranci " no i niestety często "sunky punky " są gotowi tańczyć z blondynkami non stop :) bo innej pracy nie mają lub nie uznają z reguły . Tym niemniej w lokowaniu uczuć byłbym ostrożny . Z pracą radził bym raczej zacząć starania przed przyjazdem bo bezrobocie jest tu duże .
Dominikana jest krajem 3 świata gdzie panują odmienne zasady oraz mentalność "mañana " i na początku trzeba to szybko złapać żeby uniknąć rozczarowań oraz problemów .
No i chyba najważniejsze : przyjechać na parę miesięcy jak to Pani zrobiła w Meksyku i spróbować czy wyspa odpowiada traktując to jako wyzwanie .

Trzymam kciuki

mentirosa 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 21-01-2013, 22:48   

Witam ponownie i bardzo dziękuję Panom za odpowiedzi, dały mi one sporo do myślenia. Może najpierw ja odpowiem na postawione mnie pytanie :) Na naszym kierunku Latynoamerykanistyka uczymy się pod kątem kulturoznawczym wszystkiego co ma związek z AŁ. Poza takimi przedmiotami jak standardowo literaturoznawstwo, historia, geografia czy filozofia AŁ mamy bardzo ciekawe fakultety z np Społeczności Żydowskich w AŁ, Katastrof naturalnych, Używek i narkotyków, Partyzantek i guerrilli, Historia Kolumbii Meksyku czy Literatura brazylijska etc To jedyne takie miejsce gdzie można się dowiedzieć tylu ciekawych rzeczy, myślę że warto :-) Nie sądzę co prawda że ludzie z Ameryki Południowej czy obszaru Karaibów uczą się czegoś o Polsce na uniwersytetach ale my mamy taką okazję :-D

Co do kursu o którym mówił Pan Zenon, taki który kończy się uzyskaniem jakiegoś dyplomu/certyfikatu jaki może być tego koszt oraz ile on trwa? Może jakaś nazwa szkoły czy instytutu gdzie tego uczą? to bym mogła poczytać coś na ten temat. Będę wdzięczna.

Loverboye czy jak tam ich Pan Pirat określił niekoniecznie mnie interesują a takich panów to już widziałam w Meksyku gdzie blondynki cieszą się dużym zainteresowaniem:) Jednak mnie to nie interesuje, mam inny cel. Co do tych firm z którymi należałoby nawiązać kontakt przed wyjazdem to czy jest mi Pan w stanie powiedzieć z nazwy jakie to mogą być , może ktoś z obecnych forumowiczów wie z jakimi firmami należy nawiązać kontakt??

Bardzo dziękuję za odpowiedzi i na pewno będę czytać starsze posty na tym bardzo ciekawym forum:) Pozdrawiam ciepło z mroźnej obecnie Polski :)

carbon 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 22-01-2013, 00:34   

Kolezanko zycie codzienne w trzecim swiecie to nie pobyt w resorcie na plazy z jedzeniem muzyka w tle , a walka o przetrwanie w bardzo biednym kraju . Meksyk jest duzo bardziej krajem cywilizowanym a wrecz gospodarczo zblizonym do Polski , natomiast dominikana 20 lat z tylu . Poczytaj posty Pafcia ktory chcial sie tam osiedlic (w bavaro) Wytrzymal 2 miesiace , bo ani pracy a na dodatek 2 razy w ciagu tego czasu zostal okradziony ze sporej sumy , i to przwdopodobnie przez tych dominikanczykow ktorych widzial codziennie i ktorzy z checia pouczyli by go tancow .
Oczywiscie mieszka troche Polakow tam , ale spytaj sie dlaczego , a no to Ci podpowiem , bo maja zony lub mezow dominikanczykow a przez co im latwiej , i do tego rodzina dominikanczyka chcac nie chcac akceptuje wybranke swojego ziomka przez co moze nie jest juz gringo do oskobania .

Po nad to kontrakty , wielu jest tam w pracy bo ich firmy wyslaly a nie z milosci do bachaty .
Takze zastanow sie czy nie lepiej bylo by Ci zobaczyc ten kraj z perspektywy wakacjiusza co czyni wielu Polakow , niz czy z perspektywy mieszkanca czesto gesto bez pradu i ubikacji , odganiajacego muchy od pociwiartowanej krowy wiszacej na ganku lepianki .

MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 22-01-2013, 17:55   

Kolega wyzej bardzo dobrze opisal sytuacje. A porownywac Meksyk z DR to w ogole zart. Nie wiem jak w biednych miastach meksyku ale na przyklad Kankun jest bardzo rozwinietym regionem. Zadna Punta Cana nie podskoczy do piet. Kursy tancow oczywiscie w Stolicy. Znalem jednego bardzo dobrego nauczyciela z El Seibo ale rok temu przestrzelili mu nogi bo tanczyl z nie tymi kobietami co trzeba :) teraz chodzi o kulach i kariera skonczona. Certyfikat to kazdy "Domik" wydrukuje na drukarce wiec za papierkami tutaj uganiac sie nie polecam. A zeby naprawde bezpiecznie zobaczyc dominikane. To jedynie dobrze chronione rezydencje z ochrona posiadajaca bron itd... No i oczywiscie z regionow Bavaro najbardziej bezpieczne. Chociaz i tutaj naprzyklad sasiada okradli juz 3 razy a mieszka 20 metrow od mojej rezydencji. I psy mu nie pomogly. Oszczedzal na ochronie to ma. Znam tez przypadki ludzi ktorzy na rowerze objechali cala dominikane i haiti spali na trawie przy drodze, w szalaszach haitanczyko, zagrodach dla kur i nikt ich nie okradal. Wszystko zalezy od szczescia. Niedawno zgwalcili i zabili turystke ze stanow zjednoczonych bo zechcialo jej sie zwiedzac "barrio"-slamsy w Santo Domingo. Wiec na sile wrazen tez lepiej nie szukac. Nie mialem zadnej intencji nastraszyc tylko takie rzeczy sie dzieja tutaj. Dlatego jedyne co moge doradzic trzeba warzac! No i jesli zdecyduje sie pani jechac do stolicy nie pokazyac sie z drogimi rzeczami omijac barria. I powinno byc ok :)

MarekPP 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 24-01-2013, 03:55   

P@ffcio 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 25-01-2013, 00:31   

Mike, co z ochrony jak pan z copetą ma jeden nabój ... i sami rąbią ludzi jak mogą ...

MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 26-01-2013, 00:51   

P@ffcio napisał/a:
Mike, co z ochrony jak pan z copetą ma jeden nabój ... i sami rąbią ludzi jak mogą ...

No tutaj zalezy od ochroniarzy, i na co im sie pozwala. U mnie kazdy ma po 7 naboi, i wrazie koniecznosci (problemy) w ciagu 20minut przyjezdza jeszcze 5ciu full uzbrojonych (sprawdzone). I zaden nie robi co chce bo odrazu wylatuje, raz zobaczylem jak jeden leje kolo mojej willi po 30 minutach juz byl bezrobotnym i plakal zeby go nie wyzucali z firmy. A na wypadek jak by im zabraklo amunicji w mojej rezydencji tylko jedna osoba nie posiada w domu broni.

Teraz wieksze i porzadniejsze rezydencje wprowadzaja podwojny system ochrony (dwie niezalezne firmy ochroniarskie jedna na zewnatrz druga wewnatrz). System sie sprawdza juz pare lat w Casa de Campo i Cap Cana. Jakis czas temu w Cocotal tez tak zrobili bo sie kradzieze szerzyly i Cocotal juz nie byl Wow duzo ludzi z tamtad zwiewa bo kradna nawet pierdoly z ogrodka a kiedys tylko dla milionero Cocotal byl :).

MarekPP 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 26-01-2013, 01:03   

Zgadzam się zupełnie Mike M . Tutaj trzeba mieć kontrolę nad sytuacją i wtedy wszystko działa . Tolerancja i przyjaźnienie się jest przez Dominikańczykow często odbierane jako słabość i frajerstwo a nie jak u nas oznaka dobrego serca .Testowanie granic tolerancji mają opanowane perfekcyjnie i krok po kroku uwielbiają zaprowadzać " swój porządek " ( niestety nie działający z reguły dla nas ).

Zenon S 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 26-01-2013, 15:16   

Do mnie do domu nie ma wstepu zaden dominikanczyk oprocz dwoch czy trzech sprawdzonych.
Jest tak jak Marek pisze miejscowi lubia zaprowadzac "swoje porzadki" a kradna prawie wszyscy. Ich serdecznosc i niby otwartosc to maska. Mozna by powiedziec , ze dominikanczyk usmiecha sie tylko dlatego bo to nic nie kosztuje.
Emigracja do tego kraju ma sens tylko wtedy gdy sie mieszka obok europejczykow. Ja popelnilem blad i zyje w Barahonie , miejscu ktore ma najwieksza przestepczosc w tym kraju , za co zreszta rodzina w zeszlym roku zaplacila najwyzsza cene i to parokrotnie ...

mentirosa 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 30-01-2013, 22:07   

To ładnie....po przeczytaniu Panów wypowiedzi chyba straciłam ochotę na podróż ;) kradzieże, gwałty, strzelanie, morderstwa....liczyłam się z tym że jest niebezpiecznie ale nie że aż tak :( A właśnie taki miał być zamysł, kilkumiesięczny pobyt z nauką tańca i zwiedzaniem na własną rękę..mam kilku znajomych z RD poznanych przez internet i mieli być moimi przewodnikami ;) ale teraz widzę swoją może nie naiwność-ale wiarę w ludzi, która akurat w Meksyku mnie nie zawiodła- a mieszkałam tak w samej stolicy i nic złego mnie nie spotkało poza molestowaniem w autobusach.

Podsumowując powyższe wypowiedzi-taki samotny wyjazd jest raczej mało trafionym pomysłem?

Dziękuję za rady i uświadomienie mnie w realiach. Ale w takim razie czy poruszając się w miejscach publicznych, raczej w ciągu dnia, nie noszenie wartościowych rzeczy itd zapewni względne bezpieczeństwo? Bo mało podoba mi się wizja podróżowania przez biura podróży na zorganizowanych wyjazdach brrr to nie jest sposób poznawania kraju :( chociaż teraz ciśnie mi się na usta pytanie czy jest w ogóle co poznawać.... a może ograniczyć się tylko do jakiegoś konkretnego regionu ?

carbon 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 30-01-2013, 23:18   

Moim zdaniem bioro podrozy lepiej ci pokaze dominikane niz bys sama zobaczyla , bo to tlko kwestja ceny , jak zaplacisz przewodnicy zaprowadza cie gdzie chcesz ,a nawet sprawia ze rd bedzie bardziej dziewicza niz jest :)

MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 31-01-2013, 19:40   

Pani Mentiroso - Jezeli dobrze sie czula pani w Mexico City to w DR bedzie porownywalnie. A w Punta Cana Bavaro nawet lepiej gdyz jest to niejaki rezerwat gringos :)))). Z Iphonem mozna bez problemu poruszac sie i w dzien i w nocy i nikt nam reki maczeta nie odrabie :). W innych rejonach tez jak nie wlazic gdzie nie trzeba i nie szukac klopotow moze byc wzglednie bezpiecznie. Szczescie tez odgrywa tutaj role. Ja przejezdzalem przez barria i w dzien i w nocy. Nawet pomagalem rozwalac mlotkiem zamek w jednej z laczug i nikt mnie nie obrabowal i nie zabil. Oczywiscie zwiedzanie takich rejonow nie polecam. Jednak nigdzie nie jest powiedziane nie idz tam to nic sie nie stanie, albo tam Cie zabija.. Jak przestrzegac minimalnie normy bezpieczenstwa i zdrowego rozsadku nie swiecic kasa zlotem, telefonami lub innymi cennymi rzeczami to nikt od tak sobie nie bedzie sie zucac gwalcic i zabijac. A jak juz zajdzie taka sytuacja grzecznie oddac co chca i nikt nas nie bedzie bic/zabijac. Dominikanczycy ogolnie nie sa tak agresywni, jak dostaja co chca to nie beda nas dodatkowo meczyc. Najlepiej zrobic sobie pare kart platniczych zeby gotowka nie swiecic.

Jest to kraj wart zwiedzania, ale oczywiscie z glowa. Biura podruzy to zart! opowiedza glupie historie ktore z prawda nie maja wiele wspolnego.
Niedawno organizator ekskursii VDV otorzyl nowy szlak na jeep safari. Przedstawiciele opowiadali takie bzdury ze nie dalo sie wytrzymac w tym samochodzie. Przy jednym slupku mowili na przyklad ze jest to granica z Haiti. Slupek znajdowal sie 10 km od Punta Cany (Jakie Haiti!!!!) to druga strona wyspy! Duzo przeklaman hitstorii kraju itp. niektorzy opowiadaja o Trojillio jak o codotworcy, a byl to zwykly tyran i dyktator. Haitanczycy to bracia Dominikanczykow - BZDURA. Spytajcie normalnego dominikanczyka czy by do lozka poszedl/a z haitanczykiem to w najlepszym wypadku uslyszycie kilka niemilych slow w swoja strone.
Rozumiem tez tych przewodnikow eksukursi jak ja bym zarabial 300-500 dolarow na miesiac tez bym bzdury opowiadal bo za taka kase to nawet mieszkania sie nie zaplaci. nie mowie o jedzeniu. Wiec liczyc ze tur firma przestawi nam obraz DR to nieporozumienie. Wiecej sie nauczyc mozna o DR obejzawszy film Czas Motyli (z Salma Hayek) lub przeczytawszy ksiazke pod ta sama nazwa.

Jak ma pani znajomych to moze byc dobry pomysl z nimi pozwiedzac. Oczywiscie zalezy jacy znajomi bo jak SunkiPunki z Baduu to utrapienie raczej bedzie a nie wycieczka.
Ale sie rozpisalem )))). Wiec krotko - Do odwaznych swiat nalezy. (Ale z glowa) :)

P.S. Przepraszam za bledy i stylistyke, pisalem na poczekaniu i juz rok nie uzywam Polskiego a takze nie jest to moj ojczysty jezyk. Wiec jako tako jest to wytlumaczenie :)

P.S. 2 Pytalem o szkoly tanca w Bavaro-P.C. niby jakies sa ale konkretnie nikt nie powiedzial gdzie,ile i po ile... a takze odrazu miejscowi pytali z wielkimi oczami od zdziwienia - A co tanczyc nie umiesz?
O certyfikaty juz nie pytalem bo to by bylo za wiele dla zwyklych Dominikanczykow :))))))

piotrgz 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 02-02-2013, 00:04   

mentirosa, Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem Waszego forum. przeczytałem chyba wszystko co tylko możliwe.Jeżeli Przeczyta to również koleżanka mentirosa proszę o emaila na adres piotrgz@interia.pl. napiszę tylko że z dwoma przyjaciółmi planujemy na początek długi pobyt na dominikanie w celach biznesowych. Fakt bedzie to dopiero w przyszłym roku, ale na maj planujemy renosans szczególnie Punta Cana.
Jeżeli Możecie napisać jak wygląda założenie firmy będziemy bardzo wdzięczni.
pozdrawiam Piotr

Odpowiedz do tematu