słuchajcie
byłam na dominikanie 2 razy teraz lece trzeci raz,
za 1 razem ladowanie w santo domingo wiadomo wiza wjazdowa 10 $ wyjazdowa tez była 20$ to był wrzesien 14 dni
za 2 razem ladowanie na punta cana wjazdowa wiza była a tego depatures tax juz nei było wrzesien 14 dni
no i tez lece punta cana lotnisko listopad na 21 dni i kto mi powie czy bedzie ten depature tax czy nie
aha i dodam ze za 1 razem wylot warszawy za drugim berlin teraz tez bedzie berlin
od czego to zalezy czy jest czy nie?
od lotniska ? terminu? długosci pobytu? nie moge złapac analogi najbardziej mi pasuje lotnisko
PROSZE O POMOC W ROZWIKŁANIU TEGO PROBLEMU
Ja nie wiem o co z tym chodzi, ale to wyjazdowe to nie jest wiza tylko podatek. Od czego? Nie wiem. Ja wylatywałam z Manchesteru do Puero Plata. Wiadomo na wjeździe 10$ za wizę, przy wyjeżdzie mieliśmy naszykowane po 20$, ale nikt od nas ich nie chciał. Wciskaliśmy każdemu komu się dało:). A oni kręcili przecząco włowami. No co nic. Wsiedliśmy do samolotu, rozsiedliśmy się wygodnie i nagle podchodzi do nas jakiś koleś z kartką, na której miał nasze nazwiska i mówi, że nie zapłaciliśmy podatku. No to my na niego gały i dalismy mu tą kasę, mówiąc że nikt od nas jej nie chciał. Ale on był niewzruszony. Zawinął kasę i zniknął. Dziewne :/
W Puerto Plata opłatę 20usd uiszcza się po odprawie biletowej - stanowisko przy wyjściu nr 6. Jeśli ktoś jej nie zrobi to wywołują przez megafon dane osoby lub "znajdują" juz w samolocie jeśli na wejściu do niego sprawdzający bilety pokładowe przeoczą, że nie ma pieczątki potwierdzającej opłatę.
Z tego co słyszałam to niekiedy biura podróży opłacają to, bo ujmują sobie w kosztach wycieczki i dlatego może nie zawsze się samemu płaci.
Nie wiem, czy to było to spowodowane świętami i nadchodzącym nowym rokiem, ale nikt od nas nie chciał żadnej kasy przy wylocie.
Mieliśmy odłożone te 20 $ od łba (szkoda! Tyle rumu można by za ta kasę kupić )
Mieliśmy wykupiony tylko przelot i nie było mowy o tym, że jego cena obejmuje jakikolwiek podatek wyjazdowy, więc albo festywna atmosfera, albo nie chcieli drażnić pasażerów (3 h spóźnienia przy odlotach)
Wysłany: 29-07-2011, 05:43 Carjeta turistica oraz opłata wyjazdowa
O ile opłata za carjetę turistica jest zawsze pobierana przy wjeździe od nierezydentów chcących wjechać turystycznie na Dominikanę i jest formą inaczej nazywaną co prawda opłaty wizowej to pobieranie opłaty wyjazdowej od nie rezydentów zależy od tego czy była ona pobrana przy zakupie biletu lotniczego czy też nie . No ale jak to sprawdzić na bilecie to zupełnie inna sprawa :).
Wysłany: 29-07-2011, 14:08 musiałbym zobaczyć specyfikację na tym bilecie podana
Jeśli jest to bilet wystawiony w systemie Amadeus to widać ten podatek wyjazdowy na bilecie. Biura Podróży czasem wydają coś co jest odpowiednikiem biletu i wtedy trzeba zobaczyć bilet .
A czy to nie było by za dużo gdybym spytał czy masz takowy bilet i czy możesz zamieścić na forum jego skan z wskazaniem miejsca gdzie ta informacja jest w nim zakodowana.
Przegooglałem grafikę w poszukiwaniu biletu - nie znalazłem
Łysolek, Tak jest pobierany Departure Tax ale może się zdażyć że Twoje biuro go opłaci i na koniec wakacji bezposrednio nie będziesz musiał takiej opłaty uiścić.
Decreto No. 646-03, sobre un aumento de US$10.00, elevándolo a US$20.00 o su equivalente en pesos, el impuesto que deben pagar todos los pasajeros nacionales y extranjeros que viajen al exterior, por cualquier vía, a partir del 1ero. de julio del 2003
Tak wiec podatek wynosi 20 USD od 01.06.2003 r i pobierany jest od każdego pasażera zarówno dominikańskiego jak i zagranicznego podróżującego za granicę .
_________________ Marek Piwowarski
Konsul Rzeczypospolitej Polskiej
w Puerto Plata
Republika Dominikańska
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum