Raczej nie to że nie płacilaś a podatek wyjazdowy był już wliczony w cenę biletu . Zresztą ten temat dość często przewija się na forum bo nikt jakoś nie sprawdził dotąd skąd wiadomo kiedy podatek jest wliczony a kiedy nie ? Sprawdzę oczywiście i dam znać .
_________________ Marek Piwowarski
Konsul Rzeczypospolitej Polskiej
w Puerto Plata
Republika Dominikańska
No czytalam tu wyzej, ze jest to zawarte w bilecie, ale ja kupowalam indywidualnie, nie przez biuro.Bo podobno biuro podrozy czasem to oplaca. Nie mam takich rozpisek na bilecie.
Wysłany: 24-10-2011, 14:17
Hola!
Juz wiem Kochani od czego zależne jest Depatures Tax
Depatures Tax to opłata dla liń lotniczych , którymi lecimy. Takie linie jak Air Berlin czy Condor mają podpisaną umowę z lotniskami na Dominikanie i takiej opłaty od pasażerów tych linni się nie pobiera, natomiast wszystkie tzw. liniowce taką opłatę muszą uiszczać aby móc korzystac z lotnisk dominikańskich , a w związku z tym przerzucają tą opłatę na pasażerów
pozdrawiam
Szanowni Przedmówcy chcąc wyjaśnić czym jest "contrybucion de salida" czy jak też to nazywają "departure tax" powinniśmy się odnieść do "ley 2-04, articulo 2" ,które mówi o tym, że KAŻDA OSOBA opuszczająca terytorium RD. zobowiązana jest do uiszczenia opłaty w wysokości 20 us. niezależnie od sposobu opuszczania terytorium RD.(powietrze,ląd,woda). Rozwiewa to więc spekulacje o tym, że jest to opłata od lini lotniczych operujących regularnie czy też czarterowo albo o liniach mających podpisane umowy z lotniskami... Prawo to nakłada obowiązek uiszczania opłat od podróżujących w zorganizowanych grupach po przez przewoźnika (linie lonicze). Tu dochodzimy do meritum, czyli kto ma opłatę zawartą w cenie biletu a kto nie. Z uwagi na różnego rodzaju typy biletów i ich formę, najprostszym sposobem sprawdzenia omawianej opłaty jest ZAPYTANIE sie o nią u agenta sprzedającego bilet. Część operatorów lotów i organizatorów wycieczek w zależności od prowadzonej kśięgowości informacje o w/w opłacie zamieszcza na bilecie lub nie. Z tego samego powodu część z nich opłatę pobiera przy wyjeździe lub zawiera w cenie.
Z wlasnego doświadczenia wiem, że od osób zwiedzających dominikane z pokładów statków wycieczkowych lub przebywających na terytorium dominikany tranzytem oplat tych się nie pobiera.
Ot i cała tajemnica magicznego "podatku wyjazdowego".
Pozdrawiam i życze wszystkim udanych urlopów:-)
_________________ Marcin Nowak
Tel. 8297572571
Sosua
Rep. Dominicana
Łysolek, Wierz że zdażyło mi się tymi liniami wylatywać z DR i płaciłem ową opłatę. Natomiast chyba najlepiej jak się da całą sprawę wyjaśnił Pan Marcin Nowak z Konsulatu w Puerto Plata. Dodam że przy wakacjach na Dominikanę z UK tą opłatę płaciło 90% moich znajomych.
Wysłany: 26-10-2011, 14:42
Salseros taką informację uzyskałem z biura , które posredniczy w organizacji mojej wycieczki :)
Aczkolwiek nadal nie wiem kiedy i czym kierują sie biura podróży/tour operatorzy/linie lotnicze pobierając tą opłatę lub nie :) czemu jedni mogą wrzucić to w koszty inni nie
ja ponoć nie bede musiał płącić właśnie ze względu na linie Condor , moze coś sie zmieniło ? :) Nie wiem, w każdym razie 20 dolców od osoby piechota nie chodzi :)
Dzięki za wyjaśnienie Panie Marcin
pozdrawiam
Adam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum