UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
5-cio os. rodzina chce zamieszkać w RD
Autor Wiadomość
tom24pl 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 20-10-2010, 11:21   

Czyli jednak koszty rosną!!!!
Pytałem o import ze stanów, bo mam pomysł na interes na Dominikanie, dla tego to dość ważne dla mnie.
Nie mogę znaleźć odpowiedzi w temacie ile kosztuje benzyna?
Pomysł mój jest bowiem taki że chciałbym kupić w stanach jacht motorowy do wynajęcia ze skipperem lub pływania z turystami
Jak się okazało w okolicach Bavaro mieszka koleżanka mojej koleżanki :-) od 2-3 lat. Właśnie próbuje się z nią skontaktować i porozmawiać jak jej się tam mieszka, z tego co słyszałem to jest bardzo zadowolona.
Generalnie wszystko jak na razie mi się podoba, są szkoły, szpitale itd, zaskakują mnie tylko dość wysokie koszty życia. Szczerze mówiąc nie spodziewałem się że będą aż tak wysokie.
I wygląda na to że będę musiał (a nie chciał) na miejscu pracować żeby starczyło na zachowanie poziomu życia z Polski.
Artur, a ty od jak dawna mieszkasz na Dominikanie i czym się zajmujesz, jeżeli to nie tajemnica?

Salseros 
Administrator

Wysłany: 20-10-2010, 18:25   

tom24pl napisał/a:
Artur, a ty od jak dawna mieszkasz na Dominikanie i czym się zajmujesz, jeżeli to nie tajemnica?
Odsyłam Cię tom24pl do tematu Artura tam masz wszystko napisane i prosze nie mieszać w wątkach na forum.
Natomiast umowa Dominikany ze Stanami nie obejmuje wszystkiego co ma motor. Czyli łodzie, skutery itp

amber 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 20-10-2010, 20:28   cena paliwa

tom24pl napisał/a:
Czyli jednak koszty rosną!!!!
Pytałem o import ze stanów, bo mam pomysł na interes na Dominikanie, dla tego to dość ważne dla mnie.
Nie mogę znaleźć odpowiedzi w temacie ile kosztuje benzyna?
Pomysł mój jest bowiem taki że chciałbym kupić w stanach jacht motorowy do wynajęcia ze skipperem lub pływania z turystami
Jak się okazało w okolicach Bavaro mieszka koleżanka mojej koleżanki :-) od 2-3 lat. Właśnie próbuje się z nią skontaktować i porozmawiać jak jej się tam mieszka, z tego co słyszałem to jest bardzo zadowolona.
Generalnie wszystko jak na razie mi się podoba, są szkoły, szpitale itd, zaskakują mnie tylko dość wysokie koszty życia. Szczerze mówiąc nie spodziewałem się że będą aż tak wysokie.
I wygląda na to że będę musiał (a nie chciał) na miejscu pracować żeby starczyło na zachowanie poziomu życia z Polski.

Salseros 
Administrator

Wysłany: 21-10-2010, 01:21   

tom24pl, Pisałem wcześniej gdzie możesz znaleźć cene paliw ale Ty musisz mieć wszystko na gotowo!!!

Cena paliw na Dominikanie za galon.

Premium RD$ 168.30
Regular RD$ 158.00
Diesel RD$ 140.40

tom24pl 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 23-10-2010, 23:23   

Sory, ale strony do których mnie skierowałeś są po hiszpańsku - a nie znam, a po za tym to po co jest forum?
Ale dzięki za odpowiedz.
Z tematów powyżej, czy ktoś ma doświadczenia ze szkołami na Dominikanie?
Pozdrawiam
Tomek

Salseros 
Administrator

Wysłany: 24-10-2010, 13:49   

tom24pl napisał/a:
Sory, ale strony do których mnie skierowałeś są po hiszpańsku - a nie znam, a po za tym to po co jest forum?

Jeśli byś odwiedził te strony to zauważyłbyś że np: www.dominicantoday.com jest po angielsku i bez znajomości hiszpańskiego a nawet angielskiego sprawdzenie cen paliw na Dominikanie jest bezproblemowe.

tom24pl 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 24-10-2010, 23:53   

Racja, poprzednio jednak klikając na ten link wyświetliła mi się strona po hiszpańsku. No cóż!
Ale nie mam zamiaru sprzeczać się na tym forum, tylko uzyskać możliwie jak najwięcej informacji.
Czytałem że można powiedzieć że Dominikana jest obecnie w podobnym miejscu co Polska w 90 latach i drzemie w niej wielki potencjał, czy możecie to potwierdzić a jeżeli tak to rozwinąć.
Zaobserwowałem że ceny gruntu są dość niskie a ceny nieruchomości dość wysokie.
Pozdrawiam
Tomasz

tom24pl 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 28-10-2010, 23:56   

Coś dyskusja, ucichła w tym temacie, no cóż.
Mimo to dzięki wszystkim którzy wzięli w niej udział.

taxi 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 06-12-2010, 03:04   

Tom24pl
z doswiadczenia( mozna to Tez wywnioskowac) wiem ze najtansze zycie jest
w tam gdzie najmniej turystow, czyli poludnie I zachod RD.
Ja osobiscie bylem niecaly rok temu w Haina I powiem Ci , ze zycie tam jest tansze niz w polsce.
W kazdym tego slowa znaczeniu. Twoje Tez. Mieszkalem w domu z rodzina mojej dziewczyny. Fakt wszyscy mili , uprzejmi wrecz do rang przyloz. Ale Na ulicy w barach I nocnych klubach bywalo juz inaczej. I gdyby nie calodobowa obstawa rodzenstwa mojej dziewczyny napewno nie czulbym sie tam swobodnie.
Za ok 170 pln potrafilismy kupic jedzenie dla calej rodziny Na 3 dni ale byly to najtansze produkty.
Pozdrawiam I zachecam do odwiedzenia Dominikany.

Salseros 
Administrator

Wysłany: 06-12-2010, 11:40   

taxi, Może dlatego :arrow: http://www.forum.dominica...kana-vt2003.htm

mada 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 03-02-2011, 09:56   

Witam
Mam pytanie do Tom24pl
Czy nadal jesteś zainteresowany wyjazdem?
Moja rodzina ma podobne plany,chetnie o tym porozmawiamy.
Pozdrawiam.Mada.

Odpowiedz do tematu