UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
5-cio os. rodzina chce zamieszkać w RD
Autor Wiadomość
tom24pl 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 17-10-2010, 00:04   5-cio os. rodzina chce zamieszkać w RD

witam
Wraz z rodzinką żona ja i trójka dzieci w wieku 5, 8,12 zastanawiamy się nad przeprowadzką w tropikalne rejony. Dość sensowna wydaje się Dominikana. Ale oczywiście jest wiele pytań, na wiele z nich znalazłem odp na forum ale jest kilka o które chcę spytać.
1. Szkoła dla dzieci, czy będą problemy, czy są prywatne, jakie języki?
2. Bezpieczeństwo dzieci
3. Zdrowie, widzę że pisze się o ubezpieczeniach, ale co z jakością usług medycznych
4. No i pytanie czy dzieciaki się tam odnajdą, mam na myśli ruwieśników
Zawsze marzyliśmy o domku z basenem i widokiem na może, powoli wydaje się to realne. Ze znalezieniem zajęcia pewnie nie będzie kłopotu, natomiast nurtują nas sprawy typu znajomi, rozrywka, kultura itd czy da się zmienić środowisko i w miarę szybko przywyknąć do innego.
Jeśli ktoś ma już takie doświadczenia to bardzo proszę o info.
A i jeszcze jedno, w którymś z postów widziałem wzmiankę o łódce, wiem że sporo jachtów rejestruje się np. na Caymanach więc może to uchroni przed dużym cłem z US.
Pozdrawiam
Tomek

Salseros 
Administrator

Wysłany: 17-10-2010, 13:20   Rodzina chce zamieszkać w Dominikanie

tom24pl napisał/a:
witam
Wraz z rodzinką żona ja i trójka dzieci w wieku 5, 8,12 zastanawiamy się nad przeprowadzką w tropikalne rejony. Dość sensowna wydaje się Dominikana. Ale oczywiście jest wiele pytań, na wiele z nich znalazłem odp na forum ale jest kilka o które chcę spytać.
1. Szkoła dla dzieci, czy będą problemy, czy są prywatne, jakie języki?
2. Bezpieczeństwo dzieci
3. Zdrowie, widzę że pisze się o ubezpieczeniach, ale co z jakością usług medycznych
4. No i pytanie czy dzieciaki się tam odnajdą, mam na myśli ruwieśników
Zawsze marzyliśmy o domku z basenem i widokiem na może, powoli wydaje się to realne. Ze znalezieniem zajęcia pewnie nie będzie kłopotu, natomiast nurtują nas sprawy typu znajomi, rozrywka, kultura itd czy da się zmienić środowisko i w miarę szybko przywyknąć do innego.

Ad.1. Zależy gdzie się osiedlicie. W większości prawdopodobnych miejsc są szkoły prywatne do których chodzi wielu europejczyków i amerykanów. Szkoły uczą w dwóch językach hiszpańskim i angielskim. Dodatkowo są "wykładane" do wyboru j. włoski, francuski i niemiecki. Jeżeli chodzi o wyższe uczelnie to w gre wchodzi jedynie Uniwersytet w Santo Domingo (USAD Universidad Autonoma de Santo Domingo). Jednak większość kształci swoje dzieci poza granicami Dominikany w Stanach lub na Cubie.

Ad.2. Myśle że jest podobnie jak w Polsce jednak warto odwozić i przywozić dziecko z/do szkoły.

Ad.3. Jakość usług medycznych (tych z płatnego ubezpieczenia) jest na najwyższym poziomie. W razie nagłych trudnych przypadków niektóre ubezpieczenia dają możliwość transportu śmigłowcem z RD do US.

Ad.4. Myślę że wasze dzieci bez problemu się odnajdą i zaprzyjaźnią z dziecim z Republiki Dominikańskiej czy innymi dziećmi z Europy czy Ameryki.

Jeśli poczytaliście www.forum.dominicana.com.pl to wiecie że dominikańczycy są bardzo otwarci, rozrywkowi i przyjaźni więc raczej na jakiekolwiek braki w tym temacie nie będziecie nażekać.
Z tego co piszesz wynika że jeszcze nigdy nie byliście na Dominikanie więc może warto najpierw pojechać tam na wakacje.

tom24pl 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 17-10-2010, 20:50   

Z całą pewnością tak zrobimy. Byliśmy już w wielu egzotycznych miejscach na świecie, ale bliskość US i dwa języki nas przekonują. Chodzi tu głównie o rozwój dzieciaków, których edukacja może być właśnie tam kontynuowana. Co do wizyty to oczywiście nie ma o czym mówić, właśnie planujemy wyjazd na styczeń lub marzec. Jeżeli podejmiemy decyzje to pewnie przeprowadzka w okolicach wakacji. Na razie jest plan na 12 m-cy a jak nam się spodoba to zobaczymy. Dzięki serdeczne za odpowiedz, jakby coś się nasunęło to zapraszam na priva.

tom24pl 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 17-10-2010, 21:10   

Skoro tak już pytam, to jak wyglądają koszty życia?
paliwo
jedzenie
ubezpieczenia
szkoła
Jak widzę z wynajęciem mieszkania czy domu nie ma większych problemów, a co byście doradzali w kwestii lokalizacji, gdzie najlepiej się osiedlić??? Myślimy osiedleniu w pobliżu jakiejś turystycznej miejscowości, ale oczywiści musi ona spełniać kryteria o których pisałem wyżej.

Salseros 
Administrator

Wysłany: 17-10-2010, 22:32   

tom24pl, cene paliwa sprawdzaj na którymś z gazetowych dominikańskich portali znajdziesz do nich linki na http://www.dominicana.com.pl/ w dziale Informacje - Ciekawe Strony
Cena wyżywienia jest podobna do kosztów w Polsce.
Cena za szkołe w przedziale 500 - 800 USD i dodatkowo wpisowe itp. Każda szkoła inaczej.

tom24pl 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 18-10-2010, 00:54   

Salseros, powoli koszty rosną.. Z tego co do tej pory widze, miesięcznie wydam min 2 000 usd na podstawowe potrzeby. min 500 mieszkanie i 3X500 szkoła. Czy czekają mnie jeszcze jakieś niespodzianki, w tej materii? Bo za chwile się okaże, że najlepszym rozwiązaniem jest wykupić wczasy All inn na 12 m-cy i już :-)

Salseros 
Administrator

Wysłany: 18-10-2010, 12:10   

tom24pl, Wszystko zależy jaki masz standard życia i jaki będziesz miał na miejscu w Dominikanie. Warto pomyśleć o samochodzie (najtańsze używalne kupisz w granicach 10.000 usd typu jepeta), możesz go też wypożyczyć (czasami wychodzi taniej niz zakup około 1000 usd na miesiąc ale naprawy itp pozostają po drugiej stronie). Jeśli natomiast samochód nie wchodzi w gre to możesz zakupić małego skuterka, co według mnie może jednak wiązać się ze zbyt duzym niebezpieczeństwem na drogach. Jeśli myślisz o apartamencie z widokiem na ocean lub morze to koszt mieszkania może być też większy. Zawsze możesz ograniczyć koszty zamieszkując w nie turystycznym miejscu ale dostęp do prywatnych szkół może być utrudniony.

tom24pl 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 18-10-2010, 19:49   

Salseros, Wszystko fajnie, ale wygląda na to że moja skromna renta z Polski, zostanie wchłonięta na podstawowe wydatki.
Pytanie czy można te koszty w jakiś sposób obniżyć. Bo tak jak liczyłem powyżej 2 000 USD wychodzą mi na dzień dobry a gdzie reszta? Sam zakup auta to nie jakiś wielki problem, raczej jednorazowy wydatek. Może budowa własnego domu jest możliwa. Czytając forum można zauważyć że koszty robocizny, materiałów itd powinny być znacznie tańsze niż w Polsce?
Cóż, wydaje się że długi wyjazd na wywiad środowiskowy, jest konieczny i na pewno się bez niego nie obędzie.
A jak wygląda sprawa z importem dóbr ze Stanów? Są jakieś cła, opłaty itd?
No i jeszcze jedno, bo sprawa dość kontrowersyjna na forum, jak jest z tym hiszpańskim, na prawdę bez niego ani rusz?
Pozdrawiam
Tomasz

Salseros 
Administrator

Wysłany: 18-10-2010, 20:31   

No to podliczmy:
- 500 Usd wynajem mieszkania apartamentu lub domu na Dominikanie
- 50 Usd prąd
- 500 Usd prowiant i napoje :)
- 700 + 450 + 250 = 1400 szkoła dla dzieci na Dominikanie
to już daje 2 450 USD

Jeszcze dochodzą inne rzeczy:
- 800-1200 Usd papiery rezydenta (ewentualnie płacicie za pobyt w przypadku opuszczenia Dominikany)
- samochód i jego utrzymanie na Dominikanie
- wasza ulubina rozrywka na Dominikanie
- ubezpieczenie całej rodziny na Dominikanie
Jeśli chcesz budować dom w swoim własnym zakresie (czyli sam chcesz zatrudniać i dbać o wszystko nie mówiąc po hiszpańsku) to możesz sie nieprzyjemnie zaskoczyć.

Największy koszt miesięczny to szkoła dla Twoich dzieci, gdybyś tu coś zmienił?!

tom24pl 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 18-10-2010, 22:36   

Salseros, Czyli tak jak mówiłem 4 000 USD jak nic, a to już dość poważna kwota.
Krótko mówiąc nie będzie czego odkładać na późniejsza edukację dzieciaków, więc trzeba będzie wziąć się ostro za robotę!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ktoś w poście wspomniał że lokaty w Dominikańskich bankach są wysoko oprocentowane ok 14 % - to możliwe???
W Polsce, mam biznes w branży budowlanej, który mam z resztą zamiar tu pozostawić.
Ciekawe czy da się to przenieść na tamtejszy grunt, z tym że w wersji "light" znaczy bez stresu?
Z tym hiszpańskim, to na pewno przed wyjazdem ostra nauka, a po trzech miesiącach pewnie zacznę (NIEMY)się dogadywać.
Czytając te wszystkie posty, zaczynam się zastanawiać, gdzie jest zonk.
Każdy by się tam chętnie przeniósł, żeby zostawić za sobą to europejskie g..., ale wychodzi na to że tam wcale takiego miodu nie ma.
Jeżeli nie zapewnię sobie i swojej rodzinie stosownych dochodów z Polski to na miejscu może być cieniutko, oj cieniutko..
Z drugiej zaś strony, myślę że dla dzieciaków to mogą być wspaniałe przeżycia, do tego 2-3 języczność,w przyszłości bardzo może im się to przydać. A jeżeli nie całe życie to może chociaż ROK W RAJU????
Dzięki za posty, mam nadzieje że dyskusja się ożywi.
Pozdrawiam

Salseros 
Administrator

Wysłany: 18-10-2010, 23:47   

Jeśli chodzi o oprocentowanie to jest to nie do końca prawda bo przy większej kwocie można uzyskac nawet 18% w stosunku rocznym na koncie z którego można wypłacać kiedy się chce. Natomiast jest to oprocentowanie przy wymianie waluty na dominikańskie Peso i koncie w tej walucie. Konta w Dolarach są gorzej oprocentowane. Kilka lat temu był krach bankowości dominikańskiej ale wszystkie pieniądze zostały wypłacone klientom banków. Trwało to niestety od 3 do 6 miesięcy.

tom24pl 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 19-10-2010, 00:15   

I to już brzmi nie źle!!! Z odsetek od 300 000 zł da się tam nieźle żyć. Ciekawe.
A ciekawi mnie jeszcze jedna kwestia - da się ściągnąć Polskie kanały z satelity???

Salseros 
Administrator

Wysłany: 19-10-2010, 14:32   

tom24pl, Za 300tys to raczej te 14-15%. Jesli chodzi o kanały to słabo jest bo to inna połowa naszej kuli. Natomiast możesz odbierać te polskie kanały na Dominikanie, które są dostepne w stanach Zjednoczonych. A jeszcze możesz przez internet. Jak już zamieszkasz to możesz zapytać i nakłaniać operatora kablówki w Twoim miejscu żeby udostępniał jakiś kanał z Polski.

ArturSz 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 20-10-2010, 05:49   

Witam,
to może ja opowiem jakie są koszty życia u nas - w Bavaro.
Mieszkanie dla 5 osobowej rodziny to wydaje mi się ,że minimum 3 sypialnie więc koszt takiego mieszkania to od 1000 do 1300 $ przy wynajmie na minimum rok choć umowy są tutaj takie ,że można je bez przeszkód wcześniej zerwać, tylko tracimy kaucję.Prąd to realnie na 5 osób będzie ok. 100-120 $ miesięcznie.Przyzwoity samochód to koszt rzeczywiście ok.10.000 $.Wyżywienie: my we dwójkę na jedzenie wydajemy miesięcznie ok.1000 $ (żyjąc na normalnym, średnim poziomie).Do tego oczywiście trzeba doliczyć wszelkiego rodzaju bonusy jak wyjścia do restauracji, pubu itp.Plusem życia tutaj jest to ,że jeśli ma Pan dobry pomysł na biznes to będzie Panu tutaj o wiele łatwiej niż w Europie.Tylko trzeba się liczyć z tym ,że musi mieć Pan naprawdę bardzo dużo cierpliwości bo wszystko trwa też o wiele dłużej niż na starym kontynencie.Oprócz tego żyje się pięknie ,naprawdę bardzo spokojnie.Wbrew pozorom to nie dominikańczycy ale często przyjezdni będą próbowali wydoić z Pana pieniądzę więc przed podjęciem jakichkolwiek decyzji proszę sprawdzić 3 razy w innych miejscach u innych osób dla porównania ofert.Nie spieszyć się i zachować zdrowy rozsądek a wszystko będzie dobrze.Gdyby wybierali się Państwo w region Bavaro możemy się spotkać i chętnie opowiemy Państwu jak nam się tutaj żyje :)
Pozdrawiamy

ArturSz 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 20-10-2010, 06:03   

Zapomniałem , akurat my zajmujemy się importem/eksportem tutaj i jesli chodzi stany to CARIFORUM czyli większość krajów karaibskich ma podpisaną umowę o wolnym handlu ze stanami więc cło jest minimalne lub go brak , trzeba tylko zaopatrzyć się w stosowne dokumenty , ale jest temat rzeka bo musiałbym Panu wytłumaczyć cały proces otworzenia i zarejestrowania firmy nastawionej na import/eksport. W przypadku jakichkolwiek dokładnych pytań proszę pisać. Chętnie podzielę się zdobytym tu doświadczeniem.

Pozdrawiam
Artur

Odpowiedz do tematu