Espan23, odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania sa juz na forum...
Poczytaj dzial o poradach konsularno prawnych. Taam sie dowiesz ze niestety juz nie mozna wysylac dokunentow do Kolumii. (tylko w nadzwyczjnych przypadkach)
Konsul czasem robi dyzury konsularne w Dominikanie. Dokladnie tak jak mowie -CZASEM :P, i wtedy obywatel Dominikany moze zlozyc wlasnie wniosek wizowy.
ogolnie koszt jest przeogromny!!!!
ponad 10 000zl lekko na osobe dorosla! LEKKO! jak idealnie CI wszystko pojdzie i dostaniesz mega tani bilet czyli ok 6 000zl.
Jesli chodzi o dziecko to ponad 20 000zl, bo musi podrozowac z osoba dorosla wiec wliczasz dwa bilety...
mowic dalej ?
mnie tylko to najbardziej wkurza że nasz minister spraw zagranicznych w swoim rozporządzeniu dotyczacym wiz zwolnił z opłat członków rodziny obywateli Unii natomiast to zwolnienie puki co nie obejmuje członków rodziny obywatela RP,włąśnie piszę wniosek do RPO w tej sprawie bo jest to tzw dyskryminacja odwrotna może coś się uda wskurać w tej sprawie
Mam zaproszenie dla obywatela Dominkany, czy wystarczy skan dokumentu by on mógł zaczął załatwiać wizę?
I czy tam na Dominikanie zaproszenie trzeba przetłumaczyć??? Jest w 3 językach ale nie ma po hiszpańsku (polski, angielski i francuski)
Wszelkie sprawy wizowe (dokładne informacje co jest potrzebne) proszę sprawdzać na stronie ambasady RP w Panamie.
Jeśli chodzi o wizę Schengen to wydaje mi się że samo zaproszenie nie wystarczy. (opłacone loty w obie strony, miejsce pobytu, dodatkowo loty po wizę do Panamy itd)( chyba że masz obywatelstwo włoskie lub hiszpańskie to może być łatwiej i taniej)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum