Wysłany: 23-01-2018, 08:31 Za granicą: kartą czy wypłacać z bankomatu?
Witam. Niedługo wybieram się na urlop. Zastanawia mnie jak najbardziej opłaci mi się tam płacicić. Mam konto walutowe w euro, do którego mam kartę. Czy myślicie że bardziej opłacalne będzie płacenie nią czy jednak wypłaty z bankomatu?
Gotówka jest najlepszym środkiem płatniczym ;)
Najlepiej USD ewentualnie Euro, ale w sklepach przelicznik 1:1
Jeśli jednak € to lepiej w banku wymienić.
Myślę, że musisz sprawdzić tabelę opłat i prowizji w Twoim banku. Każdy bank ma trochę inne stawki. Polecam też poszukać w internecie, bo jest trochę artykułów na ten temat. Np. tutaj podsyłam: https://infokonsument.pl/srodek-platniczy-granica-infokonsument/. Ja za każdym razem płacę kartą właśnie z konta walutowego, ale mam też gotówkę - na wszelki wypadek.
Karta mozna prawie wszedzie placic, nie ma z tym problemu. I moze byc nawet w PLN problem w konwertacji przy oplacie karta w ZL bedzie to wygladac tak : PLN na USD na DOP czyli dwa razy sie traci przy karcie USD (dolarowej) odrazu idzie w DOP (pesos dominikanskie). Gotowka fajniejsza bo mozna wybijac rabaty gdyz przy oplacie gotowka handlarze nie odprowadzaja podatkow wiec sklonni sa wiecej opuscic z towaru :).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum