UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Wieloryby - Humbaki, Dominikana
Autor Wiadomość
abc 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 13-07-2007, 19:46   Wieloryby - Humbaki, Dominikana

Byłem tam ...

Dlaczego Bacardi? Bo byłem tam i wiem,że warto
Bacardi znane bardziej jako Cayo Levantado to jedno z najurokliwszych regionów Dominikany. Ładne plaże i wzgórza pokryte tropikalnym lasem no i ten śpiew humbaków.
Najpiękniejsze plaże znajdują się podobno w okolicy Las Terrenas..... W leżącym w głębi wyspy Cotui na początku XVI wieku Hiszpanie odkryli bogate złoża złota Do dziś jest tu największa na świecie kopalnia odkrywkowa złota i srebra. Można ją zwiedzić po uzyskaniu specjalnego zezwolenia.

karpinski 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 15-07-2007, 11:40   

Wieloryby przypływają setkami

My też byliśmy na Cayo Levantado. Wyspa ładna ale malutka, 2 km długości i 500 m szerokości. Przejrzysta woda, idealna dla amatorów snorkelingu, czyli coś w sam raz dla mnie. Moja żona niestety ma inne hobby. Wyspa zawdzięcza swą nazwę reklamie rumu Bacardi, bo tam kręcono właśnie zdjęcia. Jeśli chodzi o wieloryby w zatoce Samana to przypływają tu setkami, ale niestety tylko od połowy stycznia do połowy marca. Ale jeśli wybiera się ktoś w tym czasie na Dominikanę to trzeba skorzystać z tej okazji, pojechać i zobaczyć. Warto. Takie są moje osobiste odczucia.

sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 07-08-2007, 02:10   

Wyspa Bacardi

Ostatni dzień naszego pobytu na Dominikanie będzie się nam kojarzył z WIELKIM SSAKIEM HUMBAKIEM. Czyli wyprawa na wielorybki. Ta wycieczka niewątpliwie najmocniej zapadła nam w pamięci.

W czasie drogi rum lał się strumieniami. My jechaliśmy z Villapolonią. Oprócz nas byli też inni turyści. Wszyscy równo pili i większość miała już mocno w czubie. Najmocniej chyba Marcin. Ale zabawiał rozmową towarzystwo i było śmiesznie. Tylko na jedną myśl cierpła nam skóra ... Co będzie jeśli siadając w drodze powrotnej za kółko, będzie w podobnym stanie ... ?

Najciekawsze były te momenty, kiedy wieloryby wynurzały się w innym miejscu niż wszyscy oczekiwali. W takiej właśnie chwili wszyscy szturmem ruszali na drugą część burty....wtedy łódź niebezpiecznie się przechylała... albo chwile gdy pojawiał się mały wielorybek - wtedy słyszało się tylko oooooch i achhhhhhh
Na wyspie zjedliśmy obiadek, popływaliśmy trochę, mój mąż przywiózł stamtąd niewielką pamiątkę...koralowca ... w pięcie :-P
Niewątpliwie wyspa jest urocza.

W drodze powrotnej na stateczku jedliśmy świeżutkie kokosy, tańczyliśmy merengue i dużo się śmialiśmy. A potem piliśmy cuba libre i MamaJuane i znów cuba libre, a potem jeszcze ... cuba libre. Do hotelu dojechaliśmy cali i zdrowi, ale tak jak przeczuwaliśmy ... Marcin siadając za kółko był nieźle zamroczony ...

Więcej zdjęć na stronie:
www.dominicana.com.pl

sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 14-07-2010, 14:23   Wieloryby - Humbaki, Dominikana

Obserwacja wielorybów na Dominikanie

W każdy poniedziałek, środę i sobotę wypływamy z Mel Tours szybkimi łodziami na Zatokę Samana by obserwowaqć humbaki.

Cena:
- 66 USD (+ 54 USD za śniadanie, lunch, napoje i wizytę na wyspie Bacardi)

Oglądanie wielorybów można zrobić tylko w połączeniu z Samana i Bacardi Island Tour.

Humbaki

Tysiące humbaków migrują do Samana Bay każdego roku, by urodzić młode (od stycznia do marca). Ich podróż jest długa i powolna z regionów polarnych Północnego Atlantyku do ciepłych i czystych wód Morza Karaibskiego. Niestety, na przestrzeni wieków, myśliwi wielorybów zdziesiątkowali populację tych wspaniałych stworzeń do punktu znajdującego się na granicy wyginięcia. Dzięki staraniom organizacji, takich jak IWC, humbaki wraz z innymi gatunkami, od roku 1966 znalazły się pod ochroną.

Odpowiedz do tematu