Wysłany: 02-11-2023, 18:48 Juan Luis Guerra wydaje nową EP-kę Radio Güira
Dominikański piosenkarz , kompozytor, muzyk i producent Juan Luis Guerra ma w najbliższy czwartek o północy premierę swojej nowej EP-ki zatytułowanej Radio Guira na wszystkich platformach muzyki cyfrowej pod marką Rimas.
Radio Guira , wyprodukowane i skomponowane przez Guerrę, to propozycja muzyczna, która, jak sama nazwa wskazuje, ma koncepcję kreatywną symulującą stację radiową stworzoną przez Guerrę, w której po włączeniu słuchaczy każdy z sześciu utworów jest prezentowany z lektorem. Radio w stylu Juana Luisa Guerry to miejsce, w którym współistnieją lata 70-e i obecne, klasyka i nowość. Współproducentem Radia Guira jest J. Rosado, nagraniem i miksem zajął się Allan Lescchorn, a masteringiem zajął się Adam Ayan.
Podobnie jak w przypadku pierwszego singla z EP „Mambo 23” którego teledysk ma już ponad siedem milionów wyświetleń. Guerra zaskakuje EP-ką, która służy jako miejsce spotkań pokoleń, języków i muzycznych gatunków które chcą nas zjednoczyć poprzez muzykę i przesłanie.
Lista utworów zawartych w RADIO GUIRA Juan Luis Guerra
1) Mambo 23
Po raz pierwszy zapuszczamy się do merengue-mambo. Nigdy wcześniej tego nie robiliśmy i rytm przykuł naszą uwagę. Zaczęliśmy pracować nad aranżacjami saksofonów, trąbek, puzonów i instrumentów klasycznych i taki był efekt. Bardzo nam się to spodobało i uważamy, że był to idealny kawałek do wydania naszej EP-ki RADIO GUIRA.
2) DJ Bachata
To ten rodzaj bachaty, który lubią fani. Jest bardzo lepki. Można powiedzieć, że ma w sobie klimat lat 70., gdzie melodia na początku rozpoczyna się gitarą i flangerem. Ma wiele rzeczy, które przyciągną opinię publiczną.
3) La Noviecita
Można powiedzieć, że to folkowe merengue z domieszką jazzu i rocka. Zawiera wspaniałą solówkę Sandy Gabriel na saksofonie altowym i myślę, że będzie to jedna z moich ulubionych na tej EP-ce.
4) Little Things of Love
Stworzyliśmy PopTon, który jest gatunkiem pomiędzy Popem a reggaetón. To dla mnie coś wyjątkowego, bo moja żona zawsze prosi mnie, żebym jej śpiewał serenady, ale okazuje się, że są to serenady z piosenkami, które nie są moje, które lubi, autorstwa takich artystów jak Neil Young, Tom Petty czy inni kompozytorzy i ja to skomponowałem piosenkę, która ma na celu usatysfakcjonowanie jej serenadą. O tym właśnie jest ta piosenka.
5) Como Me Enamora
To bardzo merengue w tempie 4,40 z bardzo nowoczesnym riffem dętym. Myślę, że każdemu się spodoba i ma tę szczególną cechę, że na koniec zaśpiewała moja córka Paulina.
6) I Invite You to a Blues
To pambiche blues, a przy tworzeniu tej piosenki mieliśmy zaszczyt i przywilej mieć Michela Camilo na fortepianie. To aranżacja Big Bandu, ponieważ jestem fanem tego gatunku i muzyków takich jak Duke Ellington, Count Basie i Thad Jones. Ten pambiche jest bardzo przeznaczony dla muzyków, ale jest jednym z naszych ulubionych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum