UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Salseros
17-06-2009, 15:55
Tragiczne skutki wylewającego się jeziora, Dominikana
Autor Wiadomość
sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 27-02-2009, 02:53   Tragiczne skutki wylewającego się jeziora, Dominikana

Tragiczne skutki podnoszącego się poziomu wód jeziora Enriquillo

Setki tysięcy hektarów upraw dotkniętych powodziami spowodowanymi ciągle podnoszącym się poziomem wód Jeziora Enriquillo to jeden z najważniejszym problemów ... dodatkowo mieszkańcom okolic zaczęły zagrażać ... krokodyle.

Nadmierne rozprzestrzenianie się wody powoduje nieobliczalne straty i szkody w rolnictwie, turystyce i zwierzątach gospodarskich ... słona woda zalała ogromne połacie obszarów przeznaczonych na pastwiska zmuszając hodowców mlecznych krów do sprzedaży bydła.

Specjaliści szukają odpowiedzi ... częściowo odpowiedzialnością obarczyli huragany z 2007 roku (Noel, Olga) ... w okolicach jeziora zwiększa się głód i panoszą choroby zakaźne ...

Rząd dominikański zobowiązał się pomóc ... mieszkańcy mają nadzieję, że nie będą to puste obietnice ...

źródło:www.dominicantoday.com

furiosan 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 27-02-2009, 15:09   

w zeszla niedziele bylem nad Enriquillo, faktycznie woda byla wysoka, ale nic nie wskazywalo na to ze az tak wylalo/wyleje.

Wogole piszesz tu o powodziach i ulewach na dominikanie, a w czasie ostatnich 3 tygodni, miedzy sierra de Neyba a sierra de Baoruco nie spadla ani kropla deszczu. Inna sprawa jest ze jakos ultra goraco nie bylo :)

( no chyba ze w gorach )

:)

sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 28-02-2009, 01:49   

furiosan napisał/a:
Wogole piszesz tu o powodziach i ulewach na dominikanie, a w czasie ostatnich 3 tygodni, miedzy sierra de Neyba a sierra de Baoruco nie spadla ani kropla deszczu.

no pisałam o ulewach, ale konkretnie też podałam że to wschód i północ a nie południe ...
o powodziach w obszarze Enriquillo też piszę ale nic nie wspominam że to przez ostatnie ulewne deszcze ... ja naprawdę tego nie wymyślam i zawsze podaję źródło (można wejść i sprawdzić) :-P

furiosan napisał/a:
w czasie ostatnich 3 tygodni, miedzy sierra de Neyba a sierra de Baoruco nie spadla ani kropla deszczu

wierze że tak było ... tamte okolice to najbardziej suchy obszar w kraju ;-)

yaro 
WILK MORSKI

Wysłany: 28-02-2009, 13:33   

o tym jeziorze przy Haiti mozna poczytac na stronach angielskich i hiszpanskich w zaleznosci od umiejętnosci :-P ja też śledzę wiadomości z tamtąd bo często tam bywam, mam tam przyjaciół i interesuje mnie co się u nich dzieje--->a tak wogóle rozgrywa się tam o wiele więcej tragedii tylko nie o wszystkich sie pisze.Mój znajomy z Dominikany opowiada mi o strasznych przypadkach --->ale to nie są rzeczy o których chciałbym tu pisać.Dominikana to kraj odległy i z reguły ludzi mało interesuje co sie tam dzieje a jeszcze mniej chce sie im o tym pisac przez co doceniam ludzi którzy coś próbują nam z tamtąd przekazać tak jak sirga że zawsze coś nowego wrzuci albo furiosan który tam był i widział jezioro ale nie myślał ze jest az tak źle--->dawno żem sie tak nie napisał :-P a co do dominikanskiego rządu i obiecanej pomocy tym biedaczynom z zalanych obszarów mój znajomy mówi że pomoc przyjdzie ale napewno nie szybko i w troche innej postaci niż ją by chcieli poszkodowani

furiosan 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 04-03-2009, 12:46   

sirga napisał/a:
...

nie zarzucalem Ci klamstwa :)

sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 05-03-2009, 13:15   

furiosan, :-P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi