UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Salseros
04-03-2010, 12:48
Turbulencje nad Atlantykiem, Dominikana
Autor Wiadomość
szwedka 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 30-10-2007, 20:51   Turbulencje nad Atlantykiem, Dominikana

Obawiam się turbulencji ...

hejka! :-) w styczniu wybieram sie z chłopakiem z Anglii na Dominikanę. Czy ktoś był w styczniu na dominikanie?Jak przebiegała podróż?Pytam się gdyż troszkę boję się lotów. Obawiam się jakiś turbulencji lub przygód po drodze :-/ Słyszałam że turbulencje podczas lotu nad oceanem nie należą do rzadkich. z góry dzięki za odp.

szwedka 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 30-10-2007, 21:04   

Prosze napiszcie coś pozytywnego dla mnie. Słyszałam że turbulencj nad oceanem nie należą do rzadkości. jak to jest?

Salseros 
Administrator

Wysłany: 30-10-2007, 21:30   

szwedka, ja sobie tak myślę, że loty nad Atlantykiem są dużo przyjemniejsze i bezpieczniejsze , z 2 posiłkami i telewizją niż latanie tanimi liniami do Polski. Nad Atlantykiem latają największe samoloty i to bardzo, bardzo wysoko, a jak się leci bardzo wysoko to turbulencji nie ma. Także nic się nie bój, kupuj bilet, bierz chłopaka i spotkaj się z przygodą.
A mam takie pytanie szwedka znaczy blondynka? :mrgreen:

yaro 
WILK MORSKI

Wysłany: 31-10-2007, 09:22   

Lot odbywa się z prędkością dziewięciuset kilkudziesięciu kilometrów na godzinę, przy temperaturze minus czterdzieści stopni Celsjusza na wysokości ok dziesięciu tysięcy metrów

Salseros napisał/a:
Nad Atlantykiem latają największe samoloty i to bardzo, bardzo wysoko

Zgadzam się z tym. Rzekłbym, spojrzenie z całkiem innej perspektywy ---> widzisz księżyc nie nad sobą ale obok siebie.
Szwedka przyzwyczajaj się do myśli że będziesz leciala z prędkością dziewięciuset kilkudziesięciu kilometrów na godzinę, przy temperaturze minus czterdzieści stopni Celsjusza na wysokości ok dziesięciu tysięcy metrów. To normalne, że czasem trzęsie ;-)

szwedka 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 31-10-2007, 13:07   

Trochę się uspokoiłam. Dziękuję za informacje. A Wy kiedy byliście na Dominikanie?
Skąd szwedka?Znajomych pomysł- blondynka i o podobnym nazwisku. buŹka :-D

szwedka 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 31-10-2007, 13:37   

Na 9 godzin lotu 7 to turbulencje

Dlaczego tak mnie nękają turbulencje?Ostatnio przeczytałam wypowiedz jednego mężczyzny. Opowiadał jak to lecąc na Dominikanę na 9 godz lotu 7 godz to były turbulencje :-/
cały lot tylko góra, dół, na boki, prawie cały lot w pasach, ludzie panicznie się bali.
pilot tylko skomentował, że nie były to najsilniejsze turbulencje, ale zdecydowanie najdłuższe. Od tego czasu jak przeczytałam tą wypowiedz czuję się niepewnie.

szwedka 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 31-10-2007, 13:39   

wy nie mieliście podobnych przygód?

jon 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 03-11-2007, 12:13   

Witaj szwedka .
Doskonale cię rozumiem sam przeżyłem coś podobnego nieżle mnie wyczęsło ale tylko przez godzine najgorsze było jednak to że przed turbulencjami wypiłem kubek rumu . Na Dominicane leciałem w styczniu tego roku . Dobry termin na wakacje

szwedka 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 03-11-2007, 16:08   

Jon tak źle było po tym alkoholu?Znajomi mówią że najlepiej wypić coś w drodze, wtedy żadne turbulencje nie robią na człowieku większego wrażenia :-D

marek 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 03-11-2007, 17:30   

Samolot nigdy dużo nie spada traci tylko kilka metrów wysokości

czy wy nie przesadzacie z tą paniką? Silne turbulencje są normalne i pilot łatwo je przewidzi, bo dobrze wie, że to wszystko przez wiatr.Może zmienić wysokość lotu i minimalizować ich skutki.Tak samo jest przy lądowaniu czy starcie kiedy grzeje słońce bo wtedy nagrzewa powietrze przy ziemi a ono unosi się i tworzy dziury, ciśnienie też sprawia ze samolotem trzęsie, ale samolot nigdy dużo nie spada tylko traci kilka metrów wysokości

joe.stalin 
NAWIGATOR

Wysłany: 03-11-2007, 18:59   

Szwedka my z zona tez wybieramy sie w styczniu na Dominikane - do Playa Dorada. Tak wiec jak wrocimy to Ci napisze czy byly turbulencje czy tez nie. Ale najprawdopodobniej sama sie przekonasz zanim napisze :mrgreen:

szwedka 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 03-11-2007, 19:22   

Pewnie wcześniej się przekonamy bo wybieramy się 8 lub 9 stycznia. A Wy?Za tydzień idziemy zabukować nasz wyjazd.Z jakiego biura lecicie i czy tez z Anglii?My chcemy lecieć z biura Thomson. buźka

joe.stalin 
NAWIGATOR

Wysłany: 03-11-2007, 19:47   

Szwedka my lecimy z Thomas Cook z Manchesteru do Punta Cana a zatrzymujemy sie w hotelu Fun Tropikale/Royale w Playa Dorada. Przekonasz sie o turbulencjach tylko o 4 lub 5 dni przed nami hihi. Sprawdzalem oferte Thomsona ale musze przyznac ze Thomas Cook na moj gust mial lepsza oferte. Ale mi zalezalo na tym aby wybrac sie wlasnie do Playa Dorada a nie do Bavaro, Punta Cana czy Bayahibe. A wy gdzie sie wybieracie? Punta Cana czy Bavaro?

tomi1 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 03-11-2007, 23:22   

hejka my takze lecimy z Londynu 3 stycznia w 2 parki wybralismy hotel barcelo premium. Nie obawiamy się turbulecji. Pozdrawiamy.

szwedka 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 10-11-2007, 19:33   

Tomi to super ze tez wybieracie sie na Dominikane! Mnie myśl o turbulencjach nie daje spać po nocach ... Mam naprawdę duże obawy co do trzęsień samolotu. Z jakiego biura lecicie?pozdrawiam

Odpowiedz do tematu