Wysłany: 30-10-2007, 20:51 Turbulencje nad Atlantykiem, Dominikana
Obawiam się turbulencji ...
hejka! w styczniu wybieram sie z chłopakiem z Anglii na Dominikanę. Czy ktoś był w styczniu na dominikanie?Jak przebiegała podróż?Pytam się gdyż troszkę boję się lotów. Obawiam się jakiś turbulencji lub przygód po drodze Słyszałam że turbulencje podczas lotu nad oceanem nie należą do rzadkich. z góry dzięki za odp.
szwedka, ja sobie tak myślę, że loty nad Atlantykiem są dużo przyjemniejsze i bezpieczniejsze , z 2 posiłkami i telewizją niż latanie tanimi liniami do Polski. Nad Atlantykiem latają największe samoloty i to bardzo, bardzo wysoko, a jak się leci bardzo wysoko to turbulencji nie ma. Także nic się nie bój, kupuj bilet, bierz chłopaka i spotkaj się z przygodą.
A mam takie pytanie szwedka znaczy blondynka?
Lot odbywa się z prędkością dziewięciuset kilkudziesięciu kilometrów na godzinę, przy temperaturze minus czterdzieści stopni Celsjusza na wysokości ok dziesięciu tysięcy metrów
Salseros napisał/a:
Nad Atlantykiem latają największe samoloty i to bardzo, bardzo wysoko
Zgadzam się z tym. Rzekłbym, spojrzenie z całkiem innej perspektywy ---> widzisz księżyc nie nad sobą ale obok siebie.
Szwedka przyzwyczajaj się do myśli że będziesz leciala z prędkością dziewięciuset kilkudziesięciu kilometrów na godzinę, przy temperaturze minus czterdzieści stopni Celsjusza na wysokości ok dziesięciu tysięcy metrów. To normalne, że czasem trzęsie
Trochę się uspokoiłam. Dziękuję za informacje. A Wy kiedy byliście na Dominikanie?
Skąd szwedka?Znajomych pomysł- blondynka i o podobnym nazwisku. buŹka
Dlaczego tak mnie nękają turbulencje?Ostatnio przeczytałam wypowiedz jednego mężczyzny. Opowiadał jak to lecąc na Dominikanę na 9 godz lotu 7 godz to były turbulencje
cały lot tylko góra, dół, na boki, prawie cały lot w pasach, ludzie panicznie się bali.
pilot tylko skomentował, że nie były to najsilniejsze turbulencje, ale zdecydowanie najdłuższe. Od tego czasu jak przeczytałam tą wypowiedz czuję się niepewnie.
Witaj szwedka .
Doskonale cię rozumiem sam przeżyłem coś podobnego nieżle mnie wyczęsło ale tylko przez godzine najgorsze było jednak to że przed turbulencjami wypiłem kubek rumu . Na Dominicane leciałem w styczniu tego roku . Dobry termin na wakacje
Samolot nigdy dużo nie spada traci tylko kilka metrów wysokości
czy wy nie przesadzacie z tą paniką? Silne turbulencje są normalne i pilot łatwo je przewidzi, bo dobrze wie, że to wszystko przez wiatr.Może zmienić wysokość lotu i minimalizować ich skutki.Tak samo jest przy lądowaniu czy starcie kiedy grzeje słońce bo wtedy nagrzewa powietrze przy ziemi a ono unosi się i tworzy dziury, ciśnienie też sprawia ze samolotem trzęsie, ale samolot nigdy dużo nie spada tylko traci kilka metrów wysokości
Wysłany: 03-11-2007, 18:59
Szwedka my z zona tez wybieramy sie w styczniu na Dominikane - do Playa Dorada. Tak wiec jak wrocimy to Ci napisze czy byly turbulencje czy tez nie. Ale najprawdopodobniej sama sie przekonasz zanim napisze
Pewnie wcześniej się przekonamy bo wybieramy się 8 lub 9 stycznia. A Wy?Za tydzień idziemy zabukować nasz wyjazd.Z jakiego biura lecicie i czy tez z Anglii?My chcemy lecieć z biura Thomson. buźka
Wysłany: 03-11-2007, 19:47
Szwedka my lecimy z Thomas Cook z Manchesteru do Punta Cana a zatrzymujemy sie w hotelu Fun Tropikale/Royale w Playa Dorada. Przekonasz sie o turbulencjach tylko o 4 lub 5 dni przed nami hihi. Sprawdzalem oferte Thomsona ale musze przyznac ze Thomas Cook na moj gust mial lepsza oferte. Ale mi zalezalo na tym aby wybrac sie wlasnie do Playa Dorada a nie do Bavaro, Punta Cana czy Bayahibe. A wy gdzie sie wybieracie? Punta Cana czy Bavaro?
Tomi to super ze tez wybieracie sie na Dominikane! Mnie myśl o turbulencjach nie daje spać po nocach ... Mam naprawdę duże obawy co do trzęsień samolotu. Z jakiego biura lecicie?pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum