UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Salseros
22-09-2008, 21:49
Pamiątki, Dominikana
Autor Wiadomość
michał 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 29-08-2007, 13:42   

Haitańskie obrazy

Sztuka i nie chodzi tu tylko o Dominkane ma swoje blaski i cienie.Jak wybierzecie sie na domin.targ sami przyznacie że po za dziełami sa tez zwyczajne malowidła. Gł.wątkiem obrazów jest wieś i ludzie.
Dużo jest obrazów haitanskich, bardzo dużo.Surrealistycznie przedstawiają miejskie życie, targi,ulice . Malowidło haitanskie idzie szybko poznać.Postacie sa symetryczne.
Mojej żonie podobały się obrazy gdzie za pomocą grubego pędzla nakładano farbe na papier i rozcierano kawałkiem gazety.Widzieliśmy to kilka razy.Przyznaje że krajobrazy tak malowane wychodziły b. ładnie.Niebrakowało obrazów które składały się z kilku mniejszych obrazków.Te z reguły dotyczyły symboli Indian Taino.

sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 30-08-2007, 00:24   

Cygara

Można przywieźć dużo drobnych pamiątek z Dominikany, typu: gliniane leleczki, korale z muszli i kamyczków - ale jest też coś o czym marzą koneserzy...BOUTIQUE CIGAR SAMANA z TABACALERA DON ESTEBAN z Santiago.

sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 13-01-2008, 20:04   

Obrazy z Dominikany (ceny)

źródło: www.dominicana.com.pl

mizia 
WILK MORSKI

Wysłany: 16-04-2008, 23:47   

Gdzie po pamiątki w Bavaro

a nie widzieliscie gdzies poza hotelem sklepikow podobno gdzies tam sa w poblizu.Kiedys cos czytalam ale dawno i nei moge znalezc.Gfdzies chyba kolo flameco hotelu a to obok,zle nie jestem pewna?

nagdusia 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 16-04-2008, 23:47   

Ja myślałam o przywiezieniu rumu

mizia 
WILK MORSKI

Wysłany: 16-04-2008, 23:54   

Kupując pamiątki targujcie się ...
"warto wybrać się do pobliskiej miejscowości (po wyjściu z hotelu skręcić w prawo, wzdłuż ulicy około 1 km) gdzie można tanio kupić pamiątki, płyty CD, pocztówki, ciuchy. Pamiętajcie, targujcie się zawsze i wszędzie! Zanim zdecydujecie się na zakup przeliczcie ile dalibyście za to w Polsce i nie kupujcie drożej! Targować się można wszędzie, również w pasażu handlowym (po prawej są sklepiki, po lewej stronie jest pasaż handlowy);" to cytat z innego forum byliscie w tych sklepikach?

nagdusia 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 16-04-2008, 23:55   

jak wyjdziesz z kompleksu hotelowego, to po drugiej stronie jest duzo sklepow
Na zdjeciu na lewo mury hotelu a na pawo sklepy

mizia 
WILK MORSKI

Wysłany: 17-04-2008, 00:00   

Czy tam mozna kupic pamiatki jakis rumek? jak ceny?

nagdusia 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 17-04-2008, 22:04   

Rum na lotnisku

Na zewnatrz kupisz wszystko!!! Co do cen zalezy ile utargujesz. My osobiscie rum kupowalismy na lotnisku, z przyczyn takich, ze walizki mielismy juz od pamiatek ciezkie a za dodatkowe kg slono sie placi, a na bezclowym podrecznego nikt juz nie wazy :-D

źródło:www.beveragewarehouse.com

angie 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 28-10-2008, 19:51   

Ile butelek rumu mogę przywieść?

mam pytanie odnosnie pzyworzenia pamiatek z dominikany,znalazlam informacje ktora mowi ze mozna zabrac ze soba 1 butelke rumu,200szt papierosow albo pudelko cygar itp.Jak to wyglada w praktyce? bardzo prosze o informacje na ten temat. :roll:

cala1982 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 29-10-2008, 00:53   

Nie bierz nic do podrecznego i smialo mozesz brac ile wlezie ;)
Ja bralem 6 butelek rumu i nie bylo zadnego problemu

Harry 
NAWIGATOR

Wysłany: 29-10-2008, 12:15   

Muszle i koralowce - wywóz zabroniony

angie, teoretycznie tak ale bez obaw. My mielismy 4 butelki rumu. Ludzie biora tez muszle i koralowce, co jest zabronione...i nie maja problemow. Pamietaj tylko zeby nie przekraczac dozwolonej wagi walizki bo slono za to zaplacisz.

winnetou 
WILK MORSKI

Wysłany: 07-11-2008, 20:07   

Przywiozłem rum. Chciałem zabrać jedną Latynoskę ale nie chciała podróżować w walizce. Na Dominikanie są piękne dziewczyny. Dla nich jeszcze tam wrócę.

winnetou 
WILK MORSKI

Wysłany: 07-11-2008, 20:10   

I maczete przywiozłem. Dodaje egzotyki w moim domu. Nie miałem żadnych problemów na lotnisku. Teraz wisi sobie na ścianie i przypomina o Dominikanie.

yaro 
WILK MORSKI

Wysłany: 07-11-2008, 22:18   

na Dominikanie dziewczyny są bardzo piękne i bardzo sprytne. Lepiej dla ciebie, że jechać nie chciała a maczeta ---> bardziej mi się kojarzy z haitańcem niż z dominikaną. jak sie jedzie przez niektóre rejony to na polach pełno haitańców z maczetami, ale rum mają najlepszy tylko nie brugal a barcelo jest lepszy jakościowo i ten polecam bardziej przy zakupie

Odpowiedz do tematu