Sztuka i nie chodzi tu tylko o Dominkane ma swoje blaski i cienie.Jak wybierzecie sie na domin.targ sami przyznacie że po za dziełami sa tez zwyczajne malowidła. Gł.wątkiem obrazów jest wieś i ludzie.
Dużo jest obrazów haitanskich, bardzo dużo.Surrealistycznie przedstawiają miejskie życie, targi,ulice . Malowidło haitanskie idzie szybko poznać.Postacie sa symetryczne.
Mojej żonie podobały się obrazy gdzie za pomocą grubego pędzla nakładano farbe na papier i rozcierano kawałkiem gazety.Widzieliśmy to kilka razy.Przyznaje że krajobrazy tak malowane wychodziły b. ładnie.Niebrakowało obrazów które składały się z kilku mniejszych obrazków.Te z reguły dotyczyły symboli Indian Taino.
Można przywieźć dużo drobnych pamiątek z Dominikany, typu: gliniane leleczki, korale z muszli i kamyczków - ale jest też coś o czym marzą koneserzy...BOUTIQUE CIGAR SAMANA z TABACALERA DON ESTEBAN z Santiago.
a nie widzieliscie gdzies poza hotelem sklepikow podobno gdzies tam sa w poblizu.Kiedys cos czytalam ale dawno i nei moge znalezc.Gfdzies chyba kolo flameco hotelu a to obok,zle nie jestem pewna?
"warto wybrać się do pobliskiej miejscowości (po wyjściu z hotelu skręcić w prawo, wzdłuż ulicy około 1 km) gdzie można tanio kupić pamiątki, płyty CD, pocztówki, ciuchy. Pamiętajcie, targujcie się zawsze i wszędzie! Zanim zdecydujecie się na zakup przeliczcie ile dalibyście za to w Polsce i nie kupujcie drożej! Targować się można wszędzie, również w pasażu handlowym (po prawej są sklepiki, po lewej stronie jest pasaż handlowy);" to cytat z innego forum byliscie w tych sklepikach?
Na zewnatrz kupisz wszystko!!! Co do cen zalezy ile utargujesz. My osobiscie rum kupowalismy na lotnisku, z przyczyn takich, ze walizki mielismy juz od pamiatek ciezkie a za dodatkowe kg slono sie placi, a na bezclowym podrecznego nikt juz nie wazy
mam pytanie odnosnie pzyworzenia pamiatek z dominikany,znalazlam informacje ktora mowi ze mozna zabrac ze soba 1 butelke rumu,200szt papierosow albo pudelko cygar itp.Jak to wyglada w praktyce? bardzo prosze o informacje na ten temat.
angie, teoretycznie tak ale bez obaw. My mielismy 4 butelki rumu. Ludzie biora tez muszle i koralowce, co jest zabronione...i nie maja problemow. Pamietaj tylko zeby nie przekraczac dozwolonej wagi walizki bo slono za to zaplacisz.
Przywiozłem rum. Chciałem zabrać jedną Latynoskę ale nie chciała podróżować w walizce. Na Dominikanie są piękne dziewczyny. Dla nich jeszcze tam wrócę.
na Dominikanie dziewczyny są bardzo piękne i bardzo sprytne. Lepiej dla ciebie, że jechać nie chciała a maczeta ---> bardziej mi się kojarzy z haitańcem niż z dominikaną. jak sie jedzie przez niektóre rejony to na polach pełno haitańców z maczetami, ale rum mają najlepszy tylko nie brugal a barcelo jest lepszy jakościowo i ten polecam bardziej przy zakupie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum