Wysłany: 20-10-2007, 17:26 Pająki z Dominikany (świat widziany 8 oczami)
Opisthothelae - podrząd pająków charakteryzujących się niesegmentowanym odwłokiem.
Loxosceles taino - Dominican Republic
- Opisthothelae, Araneae, Sicariidae - szczękoczułki ustawione poziomo lub skośnie. Rodzina Sicariidae (pająki pustyni) jest interesująca z medycznego punktu widzenia i znana z jadowitych pająków oraz ich skrytego zachowania. Członkowie tej rodziny mają sześć oczu, normalnie pająki mają osiem. Loxosceles (mieszkaniec jaskini) znany jako brązowy samotnik albo pająk skrzypiec (widoczne charakterystyczne ciemne skrzypce) jest mały (długość ciała 8 mm, długie i smukłe nogi około 18 mm). Tarantule mogą dożyć 30 lat, ten pająk tylko dwóch. Dobrze odżywiony jest w stanie wytrzymać rok czasu bez jedzenia i picia. Jest wlaściecielem wysoce nekrotycznego jadu, który niszczy tkanki wokół miejsca uszkodzenia (wywołuje lokalne wylewy i rozpad scian naczyń krwionosnych). Zaniedbana rana może wymagać długotrwałego leczenia, a nawet przeszczepów skóry. Jeśli otwarta rana zostanie zakażonay może to spowodować poważne konsekwencje.
Wolf spider - Dominican Republic
- Opisthothelae, Araneae, Lycosidae (pogońcowate) - mięsożerny. Szczękoczułki ustawione poziomo lub skośnie. Występują we wszystkich strefach klimatycznych. Są pająkami bezsieciowymi (nie budują sieci łownych). Ich atutem jest duża ruchliwość i szybkość (polują z zasadzki). To zwinni myśliwi o dobrym wzroku (ich oczy odbijają światło). Ich ofiary są często o wiele większe od nich. Samice pogońców noszą często jaja w białym kokonie przyczepionym do kądziołków przędnych. Po wykluciu z jaj i wyjściu z kokona młode pająki "przesiadają się" na grzbiet samicy, która nosi je około tygodnia. Osiągają wielkość od 1 do 8 cm. Mają osiem oczu rozmieszczone w trzech rzędach. Wędrują z miejsca na miejsce i psująca się pogoda może przyciągać je w pobliże ludzkich siedzib. Pająki te nie są agresywne, ale nieustannie prowokowane zaatakują. Są nieszkodliwe dla ludzi - ich ugryzienie może być jednak bolesne i może spowodować swędzenie.
- Zbiorowa sieć społecznych pająków, gatunku nieokreślonego - Dominikana.
Są to małe, ledwie widoczne pająki, które wspólnie i bardzo skutecznie zabijają swoją zdobycz, często dużo większą niż one same.
Zawsze chciałam jechać na Dominikanę ale widząc te pająki i myśląc, że one normalnie mogą się trafić pod nogami czy w sypialni aż mnie przeraża. Zwłąszcza, że straszliwie boję się pająków i wszystkiego co jest n]do nich podobne. Sama nie wiem dlaczego. Może to ich wygląd, te straszne oczy lub samo ułożenie ciała tak mnie odrzuca.
Zawsze chciałam jechać na Dominikanę ale widząc te pająki i myśląc, że one normalnie mogą się trafić pod nogami czy w sypialni aż mnie przeraża. Zwłąszcza, że straszliwie boję się pająków i wszystkiego co jest n]do nich podobne. Sama nie wiem dlaczego. Może to ich wygląd, te straszne oczy lub samo ułożenie ciała tak mnie odrzuca.
Niema czego sie bac, nie ma tu pajakow jadowitych. Pozatym ostatnio bardzo malo ich sie widuje. A zeby w sypialni albo gdzies ich zobaczyc to trzeba chyba w kartonie mieszkac. Pajaku unikaja ludzi. Chociaz czasami rano przy smietniku widze pare trupkow co ochroniarz za noc zabija.
P.S. W NewYorku jest knajpa gdzie danie z takich pajakow w ciescie kosztuje ponad 100$ :D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum