Brephidium exilis isophthalma - Dominican Republic
- modraszkowate (Lycaenidae), modraszki (Polyommatinae) - rodzina motyli dziennych, małe lub średniej wielkości (do 8 cm rozpiętości skrzydeł), niekiedy metalicznie ubarwiony wierzch skrzydeł (w barwach niebieskich, niebieskofioletowych, czerwonopomarańczowych i złocistych). Częsty też kolor brunatny. Na skrzydle tylnym występują ogonki. Gąsienice (zielone lub brązowe) kształtem przypominają stonogi - są spłaszczone i zwężające się na końcach. Gąsienice pewnych gatunków żyją w mrowiskach odżywiając się larwami i jajami mrówek, inne bytując na roślinach żywicielskich są przez mrówki chronione w zamian za słodką wydzielinę produkowaną przez specjalne gruczoły na grzbiecie.
Copaeodes stillmani - Dominican Republic
- powszelatkowate (Hesperiidae), Hesperiinae - silnie rozwinięty tułów, krótkie skrzydła, czułki rozszerzone na końcach.
Pyrgus oileus oileus - Dominican Republic
- powszelatkowate (Hesperiidae), Pyrginae - skrzydła w barwach brązowych i szaro-niebieskich.
Astraptes habana heriul - Dominican Republic
- powszelatkowate (Hesperiidae), Pyrginae - żywią się nektarem kwietowym i ptasimi odchodami.
To zalezy bo sa 3 typy, ale najgorszy to komar ktory tu nazywany jest komarem denge jak ugryzie to jest wesolo (to ten komar co ma takie paski czarne na ciele) nazywane sa tak bo to wlasnie one przenosza denge.
P.S. Ja mysle ze gryza tak samo jak wszystkie komary bo jeszcze sie nie spotkalem z takimi co by nie gryzly. Tak jak pisalem wczesnie najbardziej uciazliwe sa ukaszenia tych komarow co maja paski.
Dzięki za te informację. Tworzę projekt szkolny na temat fauny i flory na Dominikanie i ten post był mi bardzo pomocny. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko, że trochę użyję Twojej pracy. Oczywiście zaznaczę to w swojej pracy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum