Zoe Saldaña została pierwszą aktorką pochodzenia dominikańskiego, która zdobyła Oscara 2025!!! 🇩🇴
📹 Vídeo | Zoe Saldaña ha ganado el Oscar a mejor actriz de reparto por su papel en Emilia Pérez: “Soy la orgullosa hija de padres inmigrantes con sueños y dignidad y manos que trabajan duro”, dijo en uno de los pocos discursos reivindicativos de la gala https://t.co/iq7mxc03D7pic.twitter.com/mcnbAri3XP
Emocjonalna przemowa Zoe Saldana na rozdaniu Oscarów 2025
Zoe Saldaña: “I am a proud child of immigrant parents … I am the first American of Dominican origin to accept an Academy Award and I know I won’t be the last” 🇩🇴 #Oscarspic.twitter.com/rEYHoOd3z0
Zoe Saldaña przeprosiła mieszkańców Meksyku za wszelkie urazy, których doświadczyli przez film Emilia Pérez .
W niedzielny wieczór, po otrzymaniu Oscara w kategorii „Najlepsza aktorka drugoplanowa” , Saldaña odpowiedziała meksykańskiemu dziennikarzowi, który stwierdził, że film był „bardzo, bardzo bolesny dla Meksykanów”, zwłaszcza że Meksyk był „w centrum” filmu.
„Przede wszystkim” – powiedziała Saldaña – „jest mi bardzo, bardzo przykro, że ty i tak wielu Meksykanów poczuło się urażonych, to nigdy nie było naszym zamiarem, wyszliśmy z miejsca miłości i podtrzymuję to”.
Emilia Pérez , która była nominowana w sumie do 13 Oscarów i ostatecznie zdobyła dwie nagrody, została storpedowana w wyścigu o Oscara po ujawnieniu kontrowersyjnych tweetów nominowanej do Oscara aktorki pierwszoplanowej Karli Sofíi Gascón. Film spotkał się również z negatywnymi reakcjami Meksykanów, którzy poczuli się źle przedstawieni przez sposób przedstawienia Meksyku i jego mieszkańców przez Emilię Pérez.
Saldaña zgłosiła się do otwartego dialogu na ten temat. „Zawsze chętnie usiądę ze wszystkimi moimi meksykańskimi braćmi i siostrami, z miłością i szacunkiem, aby porozmawiać o tym, jak Emilia mogłaby być zrobiona lepiej.
Saldaña wspominała także doświadczenie walki o sukces jako aktorka, mówiąc: „Za każdym razem, gdy starałam się o rolę i jej nie dostawałam, bardzo mi zależało i byłam tak załamana… ale znów się podnosiłam”.
Kontynuowała: „Kiedy zdasz sobie sprawę, że nie chodzi o zwycięstwo, gdy nauczysz się odpuścić, w dniu, w którym wygrasz, po prostu będziesz głębiej to doceniać i poczujesz, że doceniasz każdą chwilę, która cię tu zaprowadziła”.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum