hej wszystkim! Oczywiscie,ze opisze swoje wrazenia z wycieczki i ewentualnych dolegliwościach żołądkowych, to juz tylko 5 dni , powoli szykuje sie do wyjazdu. Sprobuje tez proponowanch przez was drinkow, fajnie brzmi coko loco he he. pozdrawiam pa
Witam
Czy ktoś korzystał może z opieki medycznej na Dominikanie? Moze wiecie jak wygląda sprawa z lekarzami ew. przychodniami czy szpitalami tam na miejscu - jakośc usług/fachowość/standard?
Muszę to wiedzieć przed wylotem, więc jeśli macie jakieś informacje bede wdzięczna.
Tak do końca nie jestem pewna ale w niektórych szpitalach pomoc nic nie kosztuje.
Prywatna wizyta 20 dolarów, a w prywatnym szpitalu jeszcze drożej 100 dolarów, albo nawet 150 teraz. Tyle się dowiedziałam kiedy ja wyjezdzałam.W tych bardziej komfortowych hotelach jest lekarz ale nie wiem nic więcej.Osobiście nie korzystałam tam z pomocy lekarza.
ps mają tam bardzo dobrą kuchnie
dzieki za odpowiedzi
pytam na wszelki - co gdyby trafiło się (odpukac) do tamtejszego szpitala
czy to warunki bardziej europejskie czy raczej dzikie i lepiej omijac szerokim lukiem
No wlasnie jestem aktualny w tym temacie bo obaj moi synowie wyladowali w szpitalu z ameba a tesciowa lezy od dwoch dni w klinice "Jaime Mota" w Barahonie.
Powiem krotko ...lepiej nie chorowac.
Koszt pobytu dziecka w prywatnej klinice okolo 6 tysiecy peso -jedna noc.
Tesciowa lezy w szpitalu bezplatnym ale tam wlasnie widac , ze dominikana to trzeci swiat. Nie bede wam tu opisywal jak to wyglada bo i tak mi nikt nie uwierzy.
Ubezpieczenie funkcjonuje niezle jesli sie je ma . Wlasnie po tym wszystkim zamierzam wykupic.
Myjac sie napili sie wody chyba...Bo mozna im powtarzac sto razy , ze to niebezpieczne a itak zrobia swoje. Po za tym lazili na bosaka co tez moze byc przyczyna.
Grupa HOSPITEN jest miedzynarodową siecią prywatnych szpitali oferujących najwyższy poziom usług medycznych, Dominikana
Wszystkie placówki HOSPITENu wyposażone są w najnowszy sprzęt, a pracujący w nich lekarze to profesjonaliści w swoich dziedzinach.
Hospiten w Bavaro (Dominikana)
Usytuowany w samym centrum miasta, Hospiten Bavaro był pierwszym szpitalem zbudowanym poza Hiszpanią. Placówka, otwarta w roku 2000, wyposażona jest w najlepszy w regionie sprzęt medyczny oraz najnowocześniejsze sale operacyjne. Znajduje się w niej 70 łóżek, cztery sale operacyje, bank krwi, oddział intensywnej terapii, laboratorium biopatologii i mikrobiologii oraz nowoczesne centrum prześwietleń.
Ubezpieczenie mamy juz wykupione takie w piurze podrozy.Pozdrawiam
My ubezpieczenie wykupilismy w Polsce bo niemieckie nas nie obowiazuje.Ale i tak zabiore cala apteke ze soba bo my takie lekomany
Tez o tym czytalam,ale ja biore takie ktore nie sa na recepte jakies na biegunke,przeziebienie no i jakis antybiotyk na wszelki wypadek.Chyba nie powinno byc problemu przeciez nei wezme hurtowni.Ludzie chyba biora leki nie slyszlam by ktos mila przez to problemy.
Dobrze jest sie zaopatrzyc w cos na zapalenie ucha (z tego co slyszalam duzo ludzi tam moze zlapac ta infecje np moj maz ktory zazwyczaj nigdy nie choruje)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum