UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Salseros
22-09-2008, 21:49
Opieka medyczna, Dominikana
Autor Wiadomość
czarna 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 20-09-2007, 14:45   

hej wszystkim! Oczywiscie,ze opisze swoje wrazenia z wycieczki i ewentualnych dolegliwościach żołądkowych, to juz tylko 5 dni :-D , powoli szykuje sie do wyjazdu. Sprobuje tez proponowanch przez was drinkow, fajnie brzmi coko loco he he. pozdrawiam pa

Morela 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 14-01-2008, 09:45   

Jak wygląda opieka medyczna na Dominikanie?

Witam
Czy ktoś korzystał może z opieki medycznej na Dominikanie? Moze wiecie jak wygląda sprawa z lekarzami ew. przychodniami czy szpitalami tam na miejscu - jakośc usług/fachowość/standard?
Muszę to wiedzieć przed wylotem, więc jeśli macie jakieś informacje bede wdzięczna.

grażka 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 14-01-2008, 10:15   

Tak do końca nie jestem pewna ale w niektórych szpitalach pomoc nic nie kosztuje.
Prywatna wizyta 20 dolarów, a w prywatnym szpitalu jeszcze drożej 100 dolarów, albo nawet 150 teraz. Tyle się dowiedziałam kiedy ja wyjezdzałam.W tych bardziej komfortowych hotelach jest lekarz ale nie wiem nic więcej.Osobiście nie korzystałam tam z pomocy lekarza.
ps mają tam bardzo dobrą kuchnie

wojtek 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 14-01-2008, 11:48   

zapytaj w biurze podróży,powinni wiedzieć jak to wygląda. Turysci ich o to pytają.

Morela 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 14-01-2008, 13:33   

dzieki za odpowiedzi
pytam na wszelki - co gdyby trafiło się (odpukac) do tamtejszego szpitala
czy to warunki bardziej europejskie czy raczej dzikie i lepiej omijac szerokim lukiem

zenek 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 14-01-2008, 13:57   

Na Dominikanie lepiej nie chorować

No wlasnie jestem aktualny w tym temacie bo obaj moi synowie wyladowali w szpitalu z ameba a tesciowa lezy od dwoch dni w klinice "Jaime Mota" w Barahonie.
Powiem krotko ...lepiej nie chorowac.
Koszt pobytu dziecka w prywatnej klinice okolo 6 tysiecy peso -jedna noc.
Tesciowa lezy w szpitalu bezplatnym ale tam wlasnie widac , ze dominikana to trzeci swiat. Nie bede wam tu opisywal jak to wyglada bo i tak mi nikt nie uwierzy.
Ubezpieczenie funkcjonuje niezle jesli sie je ma . Wlasnie po tym wszystkim zamierzam wykupic.

Morela 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 14-01-2008, 14:22   

wielkie dzięki Zenek
ubezpieczenie oczywiście zamierzam sobie wykupić, bez tego bym bała sie wyruszyć
a skad ta ameba u Twoich synów powiedz?
M.

zenek 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 14-01-2008, 14:28   

Myjac sie napili sie wody chyba...Bo mozna im powtarzac sto razy , ze to niebezpieczne a itak zrobia swoje. Po za tym lazili na bosaka co tez moze byc przyczyna.

sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 16-01-2008, 16:17   

Morela zobacz jeszcze tutaj:

Szczepienia i opieka medyczna

sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 16-01-2008, 16:21   

Grupa HOSPITEN jest miedzynarodową siecią prywatnych szpitali oferujących najwyższy poziom usług medycznych, Dominikana

Wszystkie placówki HOSPITENu wyposażone są w najnowszy sprzęt, a pracujący w nich lekarze to profesjonaliści w swoich dziedzinach.

Hospiten w Bavaro (Dominikana)

Usytuowany w samym centrum miasta, Hospiten Bavaro był pierwszym szpitalem zbudowanym poza Hiszpanią. Placówka, otwarta w roku 2000, wyposażona jest w najlepszy w regionie sprzęt medyczny oraz najnowocześniejsze sale operacyjne. Znajduje się w niej 70 łóżek, cztery sale operacyje, bank krwi, oddział intensywnej terapii, laboratorium biopatologii i mikrobiologii oraz nowoczesne centrum prześwietleń.

źródło:www.dr4sale.com

nagdusia 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 07-04-2008, 00:30   

Radzę wykupić ubezpieczenie

Radze tez miec wykupione ubezpiecznie, gdyby trzeba bylo isc do lekarza (troszke to kosztuje) Jutro napisze cos wiecej:) Pozdrawiam wszystkch

mizia 
WILK MORSKI

Wysłany: 07-04-2008, 00:39   

Ubezpieczenie mamy juz wykupione takie w piurze podrozy.Pozdrawiam
My ubezpieczenie wykupilismy w Polsce bo niemieckie nas nie obowiazuje.Ale i tak zabiore cala apteke ze soba bo my takie lekomany

nagdusia 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 14-04-2008, 18:02   

Uwazaj jednak z tymi lekami bo podobno jak sie za duzo wezmie i nie sa przepisane przez lekarza moze byc problem na granicy.

mizia 
WILK MORSKI

Wysłany: 14-04-2008, 19:03   

Tez o tym czytalam,ale ja biore takie ktore nie sa na recepte jakies na biegunke,przeziebienie no i jakis antybiotyk na wszelki wypadek.Chyba nie powinno byc problemu przeciez nei wezme hurtowni.Ludzie chyba biora leki nie slyszlam by ktos mila przez to problemy.

nagdusia 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 14-04-2008, 20:45   

Częsty problem z zapaleniem ucha, Dominikana

Dobrze jest sie zaopatrzyc w cos na zapalenie ucha (z tego co slyszalam duzo ludzi tam moze zlapac ta infecje np moj maz ktory zazwyczaj nigdy nie choruje)

Odpowiedz do tematu