UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: sirga
26-06-2010, 09:27
Cabarete+wycieczki listopad/grudzień 2009 - fotorelacja
Autor Wiadomość
perqsista 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 09-12-2009, 10:44   Cabarete+wycieczki listopad/grudzień 2009 - fotorelacja

Zapraszam do krótkiej fotorelacji z Cabarete oraz wycieczek fakultatywnych. Zdjęcia miałem przyjemność zrobić w ostatnich 2 tygodniach podczas urlopu z Rodziną.
Ponieważ jestem zawodowym fotoreporterem, nie boję się ludzi i unikam głównych ulic to fotografie mogą się wydać trochę inne od normalnych wakacyjnych :-P
Na Dominikanę leciałem z niemieckim TUI z Frankfurtu.Mieszkaliśmy w hotelu Viva Wyndham Tangerine. Hotel i całą obsługę biura uważam za wzorcową. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany zdjęciami z hotelu, plaży itd. to mogę opublikować.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

Więcej zdjęć na moim [URL="http://blog.mielcarek.net/"]blogu[/URL].

Salseros 
Administrator

Wysłany: 09-12-2009, 18:53   

perqsista, jeszcze przydałby się jakiś opisik. Zdjęcia na fali :-)

perqsista 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 09-12-2009, 20:36   

Salseros napisał/a:
perqsista, jeszcze przydałby się jakiś opisik. Zdjęcia na fali :-)

W Cabarete fale popołudniami są dość wysokie i po prostu dałem się przykryć z aparatem w ręku, robiąc jednocześnie zdjęcia :mrgreen:

Oczywiście mam obudowę podwodną, taką prostą - uniwersalną ale wystarczającą do tego by sprzęt przetrwał podczas takich zabaw.

Salseros 
Administrator

Wysłany: 09-12-2009, 21:56   

perqsista, Troszkę mnie źle zrozumiałeś więc napiszę jeszcze raz bo to moja wina. Jeszcze przydałby się jakiś opisik co do Twoich wycieczek. Potem miało być Twoie zdjęcia są na fali :-D .

perqsista 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 10-12-2009, 00:01   

Aaa takie buty :mrgreen:

Niestety na literackie, czy choćby zwięzłe opisy chronologiczne wycieczek z mojej strony nie ma co liczyć. Natomiast mogę z grubsza napisać gdzie byliśmy i które zdjęcie jest skąd. Byliśmy na następujących wycieczkach:

-Puerto Plata jeep safari - ciekawa widokowo (wodospad, widoki podczas jazdy), na pewno nie zobaczymy na niej prawdziwego życia mieszkańców tylko takie jakie się pokazuje turystom. Ale tak czy tak moim zdaniem warto pojechać. Dobrze wsiąść coś stabilniejszego na głowę(chuste, turban z ręcznika :lol: ) bo dość mocno wieje na tej ciężarówce - nie byliśmy przygotowani aż na takie "urwanie głowy":)

- 4 laguny - poza męczeniem biednego krokodyla w klatce i paru innych dzikich uwięzionych zwierząt bardzo interesująca - mamy możliwość podziwiania i wykąpania się w 4 pięknych miejscach (w tym 2 ze słodką wodą i 2 ze słoną - m. in. Playa Grande)
Na tej wycieczce mój pierwszy kontakt z prawdziwą piniakoladą serwowaną w wydrążonym ananasie-rewelacja udało nam się później wielokrotnie powtórzyć z sukcesem tego drinka z pomocą zakupionych w sklepie ananasów i oleju kokosowego, podjętego z baru hotelowego lodu i rumu oraz noża. Niestety w Cabarete nikt tego nie serwował i nie sprzedawał więc trzeba było sobie radzić ;-)

-Puerto Plata tour- tu zdecydowaliśmy się na samodzielny wypad taksówką - interesował nas wyłącznie wjazd na górę kolejką (Teleferico) i podziwianie panoramy miasta i powłóczenie się po uliczkach w centrum. Wszystkie zorganizowane formy tej wycieczki zakładały zwiedzanie fabryki rumu i cygar, zakupy itd. Najlepiej jechać tam rano po południu na górze zamiast panoramy podziwialiśmy przez jakiś czas piękne chmury. Jako bonus na górze park z przepiękną i świetnie utrzymaną roślinnością.

-Cayo Levantado czyli wyspa Bacardi - zdecydowany hit - dość długi ale bardzo interesujący dojazd. Bardzo ciekawe było obserwowanie jak dramatycznie zmienia się roślinność i krajobrazy za oknem - jak dobrze nawodniona i bujna jest roślinność na wschodzie. Sama wyspa i plażowanie na niej- czysta przyjemność o dziwo nie było wielkich tłumów.

-Cayo Paradiso czyli rajska wysepka na północnym zachodzie kraju. Rzeczywiście rajskie widoki na wyspie, kolor wody niesamowity, przepiękna rafa koralowa- snoerking-obokiązkowy! Dojazd w to miejsce dość uciążliwy. Niestety to była jedyna wycieczka na którą jechaliśmy dużym autobusem (pozostałe małymi busami) i wiązało się to z dodatkowym 2-godzinnym objazdem po różnych hotelach i zabieranie kolejnych turystów. W efekcie trasa, którą można było zrobić spokojnie w 2 godziny (w 1 stronę) zabrała ponad 4h :-/
Po dojechaniu na wybrzeże wynagradzał to szaleńczy rajd motorówką na wyspę.

Na wszystkie wycieczki jechaliśmy z lokalnymi biurami i poza ostatnią - Cayo Paradiso organizacja była wzorowa.

teraz zdjęcia:
1, 10 - plaża w Cabarete
2,6,11,12 - Cabarete - ale po zejściu z głównej ulicy
3,4 - zdjęcia zrobione gdzieś po drodze na wycieczce 4 laguny
5 - portret wykonany na głównym placu Puerto Plata
7,9 - Cayo Paradiso
8 - Bacardi

Salseros 
Administrator

Wysłany: 10-12-2009, 15:22   

perqsista, Wielkie dzięki o to chodziło.

madzia 
NAWIGATOR

Wysłany: 11-12-2009, 15:32   

perqsista, śliczne fotki
a jakiego aparatu używasz? Opisy wycieczek zachęcające :mrgreen:

perqsista 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 11-12-2009, 18:54   

Canon 5d +obiektywy: 16-35IIL, 135L i 35L

arturro 
NAWIGATOR

Wysłany: 11-12-2009, 21:03   

perqsista napisał/a:
Cayo Paradiso czyli rajska wysepka na północnym zachodzie kraju.

nie wiesz czy to jest to samo co oferuje thomas cook jako paradise island?
bo zdjecia jakies znajome tzn widoki ;-)

perqsista 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 11-12-2009, 22:17   

Raczej to jest to samo Cayo Paradaiso to po hiszpańsku własnie= Rajska Wyspa.
Funkcjonuje ona także pod nazwą Punta Russia

Salseros 
Administrator

Wysłany: 12-12-2009, 12:36   

Punta Russia to wioska na wybrzeżu Hispanioli z której to wypływa się na Paradise Island (Cayo Paradiso). Wycieczka na ten mini raj jest oferowana na północnym wybrzeżu przez wszystkie biura. Poniżej zdjęcie zamieszczone na www.dominicana.com.pl przez użytkownika o nicku Piter

Cayo Paradiso Done by Piter

arturro 
NAWIGATOR

Wysłany: 13-12-2009, 12:51   

czyli jednak to samo, moja fotka ponizej

mam jeszcze pytanie bo z tego co widac funkcjonuje ta wycieczka pod roznymi nazwami, ja jak plynelem to czesc wycieczki na jachcie druga czesc motorowkami, na wszystkich sprzetach byly logo paradise island, rowniez na chatce na samej wyspie byl szyld paradise island,
czy oni to zmieniaja w zalaeznosci od tego kto oferuje ta wycieczke?
moze glupawe pytanie ale gdybym tam trafil raz jeszcze wiedzialbym czego szukac :-)

yaro 
WILK MORSKI

Wysłany: 13-01-2010, 21:15   

perqsista, super foty :mrgreen:

Odpowiedz do tematu