UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Salseros
22-09-2008, 21:27
Dodatkowe koszty, Dominikana
Autor Wiadomość
Marce83 
NAWIGATOR

Wysłany: 21-08-2008, 14:48   

Wciskasz recepcjoniście do łapy trochę kasy i masz pokój z widokiem na morze

Hej Timmii, pisales wczesniej ze byles w Casa Marina Reef w Sosua, mozesz napisac mi jak wrazenia z hotelu? przereklamowany czy fajne warunki w pokojach? a jeszcze mam pytanko czy mozna w recepcji zalatwic sobie jakis fajny pokoj np. z widokiem na morze, oczywiscie za drobna oplata, bo niestety jak wykupowalismy wczasy w Thomasie Cook'u to nie mielismy mozliwosci wyboru standartu pokoju. pozdrawiam i czekam z niecierpliwoscia na dzien wylotu a to juz 17 wrzesnia :-P p.s jesli mamy na cos uwazac w naszym hotelu,hihi, ;-) to tez daj mi znac, dzieki z gory za informacje

Marce83 
NAWIGATOR

Wysłany: 21-08-2008, 14:59   

Czesc Mordskerl23, dla Ciebie mam rade w sprawie biura villa polonia, jesli bedziecie w Puerto Plata to niestety nie da rady z nimi ... sama musze poszukac sobie innego organizatora (bo bede w Sosua, a oni są w Bavaro) a wierze ze jest ich od liku, najszybciej skorzystam z oferty naszego rezydenta z Thomasa Cooka ale to sie jeszcze zobaczy.
Wypad na wycieczkę to dodatkowy pieniądz, ale pieniądz dobrze wydany

timmii 
NAWIGATOR

Wysłany: 22-08-2008, 14:32   

Marce83 napisalem Ci o hotelu w poprzednim poscie, pozdrawiam

mordskerl23 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 23-08-2008, 23:54   

Marce83, dzieki skukam tam i zobacze co sie dzieje.Juz nie moge sie doczekac,BUZka

luker 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 08-09-2008, 20:29   

Dodatkowy wydatek - pralnia w hotelu

CZY KTOŚ KORZYSTAŁ Z PRALNI W HOTELU,TAKIEJ ZWYKŁEJ I CHEMICZNEJ.
JAK TO SIĘ ODBYWA I ILE KOSZTUJE?

sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 08-09-2008, 21:22   

Z tego co się oriętuję ... jeśli masz rzeczy do prania dajesz je pokojówce mówiąc o co chodzi, albo zostawiasz w specjalnie przygotowanym do tego worku (który zazwyczaj znajduje się w pokoju) - za to się dodatkowo płaci, ale nie wiem ile.

marcelinio 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 27-10-2008, 17:50   

Ile pieniędzy zabrać na Dominikanę?

Witam wszystkich czy ktoś się może orjętuje ile trzeba wziąć pieniędzy ze sobą na trzy tygodnie pobytu na dominikanie jadę z żoną i synem chcieli byśmy się nie nudzić i zobaczyć jak najwięcej ;-) wyjeżdżamy 5 stycznia z Berlina :roll:

sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 27-10-2008, 22:03   

marcelinio, to zależy z ilu wycieczek chcecie skorzystać ... cena takiej przyjemności zaczyna się od 55 USD w zwyż ... ile przeznaczycie na ewentualne pamiątki itd.

huraganek 
WILK MORSKI

Wysłany: 27-10-2008, 22:28   

Pieniądze na pamiątki i napiwki

marcelinio, my niedawno wróciliśmy z Dominikany. Nie braliśmy ze sobą dużo pieniędzy. To co mieliśmy poszło na napiwki i pamiątki. W innym poście piszesz że chciałbyś wypożyczyć samochód weź pod uwagę, że to dodatkowy koszt. My planujemy wrócić na Dominikanę więc ciągle szukam wiadomości i wynajęcie samochodu za dzień to spory koszt bo ok 45 USD za dzień plus paliwo, a jak się coś stanie to co? To jeszcze zależy jaka agencja.Jeszcze nie wiemy czy lepiej wykupć wycieczki czy wynająć samochód. Na lotnisku też się płaci za wizę i przy wjeździe i przy wylocie. Wyjeżdżając na Dominikanę czytałem mało i głównie o hotelach. Doradzali dawać napiwki jednodolarowe ale teraz 1 dolar to nic, Dominikańczycy oczekują przynajmniej 5 Dolarów za jakąkolwiek usługę.

cala1982 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 27-10-2008, 23:47   

Na tygodniowy pobyt potrzeba min. 500-600 dolarów

Huraganek to czego oni oczekuja jest malo wazne.Bylem na Dominicanie tydzien i jesli kazdemu mialbym dawac po 5 dolarow to mysle ze 200 bylo by za malo.
Ja osobiscie dawalem kazdemu po 1 dolarze i kazdy byl zadowolony(bynajmniej tak wygladal)
Co do pieniedzy to na tygodniowy pobyt potrzeba minimum 500-600 dolarow chyba ze macie zamiar siedziec tylko w hotelu wtedy kasa jest nie potrzebna.

bubu 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 28-10-2008, 17:03   

Napiwki: 1 dolar czy 5 dolarów?

jedni są zadowoleni z jednodolarówek inni nie a jak ktoś ma tupet to ci odrazu pokaże to niezadowolenie. też dawałałem po dolarze napiwku kelnerom ale jednej kelnerce zawsze zostawiałem 5 bo kurcze była miła i śliczniutka

huraganek 
WILK MORSKI

Wysłany: 30-10-2008, 17:54   

Turyści windują napiwki

Nie obraś się bubu ale widzisz przez takich jak ty co windują ceny potem Dominikanczycy oczekują więcej. Napisałeś że dałeś kelnerce więcej niż dawałeś innym tylko za to że była ładna. Jak ci się podobała to trzeba było dać jej całusa a nie przyzwyczajać do wysokich napiwków. Potem taka już zawsze będzie oczekiwać 5 dolarówek

bubu 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 31-10-2008, 18:39   

huraganek, może ty rozdawałeś całusy na lewo i prawo.Ja nie! Kelnerka była miła i zawsze z uśmiechem przynosiła to o co prosiłem i skoro uznałem że należy jej się większy napiwek to tylko moja sprawa. Moje pieniądze. Mój wydatek. Byli ludzie od których nie dostawała nic ale obsługiwała wszystkich z tym samym słodkim uśmiechem. Na Dominikanie ludzie żyją skromnie i nie sądzę żebym wyrządził komuś krzywdę nagradzając jej pracę większym napiwkiem.

winnetou 
WILK MORSKI

Wysłany: 03-11-2008, 16:01   

Koszt wynajęcia samochodu, Sosua

Samochód wziąłem na dwa dni. Płaciłem 45 dolarów za dzień + benzyna. Karta kredytowa konieczna. Wynająłem go od Samuela w Sosua (którego polecaliście na forum). Równy gość. Podszedłem do niego z mniejszą obawą niż on do mnie, bo się okazało że kilka osób zrobiło go w h..a. Jakiś Amerykanin wziął od niego auto, rozwalił i ślad po gościu zaginął. A z jego karty nie można było ściągnąć żadnych pieniędzy. Pokazał nam to rozwalone auto. Tragedia. Musiał władować w naprawę swoje pieniądze.

tyra 
NAWIGATOR

Wysłany: 05-11-2008, 20:35   

Czy muszę płacić dodatkowo za jedzenie w hotelu?

Samochodu wypożyczać nie bedę
Wezmę jakąś wycieczkę
Ale jak mówicie o wszystkich dodatkowych kosztach, słyszałam że nawet jak się wykupi al inclusive w hotelu to jak sie idzie do restauracji w tym samych hotelu to za potrawy się płaci
O co chodzi?
Wykupuje all inclusive a nie wszystko mam all?
Bardzo proszę o pomoc

Odpowiedz do tematu