Wysłany: 19-05-2010, 08:49 Zamieszkanie na Dominikanie
Witam wszystkich,
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zamieszkaniem w DR. Trochę poczytałem na forum, trochę pooglądałem "properties" na sprzedaż... i ciągle o tym myslę. chciałbym po prostu kupic jakąś chatkę, i pożyć z oszczędności aż nie znajdę jakiegoś zajęcia. Myślę o okolicach sousa i cabarete....
Pytanie : jeśli kupię dom jeszcze bez rezydentury, podatki jakies extra muszę zapłacic? Jakie są mniej więcej koszty utrzymania rodziny na miejscu?
Hmmm...myslę że jakies inne moje pytania nasuną mi się po rozwinięciu wątku przez osoby doświadczone z " Dominikańskim życiu"...
Wysłany: 19-05-2010, 09:29 Zamieszkanie w Republice Dominikańskiej
matt81 napisał/a:
Witam wszystkich,
Pytanie : jeśli kupię dom jeszcze bez rezydentury, podatki jakies extra muszę zapłacic? Jakie są mniej więcej koszty utrzymania rodziny na miejscu?
Przy zakupie domu, ziemi itp będziesz miał dodatkowe koszty. Te koszty to kilka procent ceny którą zapłacisz za nieruchomość.
Bez rezydencji przy wyjeździe z DR będziesz musiał zapłacić "pobytowe". Zależne jest ono od długości twojego pobytu w Republice Dominikańskiej.
Powinieneś też zmienić prawo jazdy po 3-ch miesiącach, ale w turystycznych rejonach Puerto Plata - Sosua - Cabarete nikt sie raczej nie będzie czepiał że tego nie zrobiłeś.
Koszt "prowiantu" dwóch dorosłych osób jest podobny do tego w Polsce. Czyli jeśli w PL wydajesz 1000 zł to w DR wydasz 12000 peso.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum