Jak wygląda kwestia transportu i rejestracji auta z pl ? Może ktoś wysyłał dobytek kontenerem ? Jeżeli tak to jak to kosztowo wygląda itp ? Jakie są ceny paliwa (98) na Dominikanie i szanse na serwis europejczyka ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Pzdr
Paweł
_________________ Żyj z wyboru a nie konieczności ;)
P@ffcio, Serwis znajdziesz bez problemów. Wielu rosjan ma tam swoje warsztaty. Ceny Paliw na dominikanie na dzień dzisiejszy to
- Gasolina Premium (98) 222 Pesos
- Gasolina Regular (95) 205 Pesos
- Olej napedowy 190-195 Pesos
- Gaz (GLP) - 92 Pesos
O cene za wysłanie konteneru pytaj w firmach je wysyłające - ale uważaj bo na takie wysyłki moga przywalić cło że nie będzie Ci sie opłacało takiego kontenera odbierać ze składu celnego.
Dzięki Salseros za odpowiedź, nie mam koncepcji jak wybadać czy dowalą cło na granicy ... Wysyłka w ciemno nie widzi mi się za specjalnie a liczenie na tzw "fuks", że cła nie doliczą nie jest mi po drodze.
Paliwo jak widzę droższe niż w PL, miło, że ewentualnie serwis jakiś na miejscu jest.
Ma ktoś jeszcze jakieś doświadczenia z kontenerem ?
Pozdrawiam ciepło
Paweł
Ceny paliwa za galon (3.7 litra) tak ze chyba podobnie jak w PL.
Jeszcze jedno tak naprawde Premium to 95 a Regular 92-93 :).
Clo bedzie na 99% jak nie ma sie karty pobytu lub dobryh znajomosci w sluzbach celnych (najlepiej obie te opcje) a w dodatek z kontenera poznijaka rzeczy (Dominikana:) ).
W regionie Bavaro tylko jeden serwis jest w miare Europejski nazywa sie Montilla po drodze z Bavaro do Veron.
Po tym co widzialem to u Rosjan bym auta nie naprawial.
Ogolnie co do autka to nie taniej kupic na miejscu albo ze stanow sciagnac? O wiele mniej problemow...
Pozdrawiam
Na jutro będę miał cenę kontenera z wysyłką z PL. Dzięki Nawigator za cenne uwagi - nie chcielibyśmy, żeby nam coś poznikało z kontenera ... Co do auta - mam do niego sentyment i chciałbym je zabrać ze sobą. Natomiast nie będziemy robić nic na siłę - faktycznie wtedy poszukamy jakiegoś wozidła na miejscu. Jaka jest wielkość cła ?
Niema sprawy. Tutaj znika duzo rzeczy. Czesto ze stanow miewamy duze przesylki paczek z roznymi rzeczami i bywalo ze kradli do 20% zawartosci paczki. Z samochodem moze byc problem tutaj jak komus z urzednikow sie spodoba :) To moga z urzedu celnego nie chciec wypuscic. Ale badzmy dobrej mysli. Ludzie przywoza auta i nic sie nie dzieje jednak uprzedzony znaczy przygotowany. Jak cena konteneru bedzie znana prosze napisac w tym watku bo chce z PL tez troche rzeczy przeslac i z jakiego portu kontener wyplywa. Mysle ze ta cenna informacja wielu sie przyda. Pozdrawiam
Z tego co rozmawiałem ze znajomą osobą w spedycji - o ile cena będzie ciekawa - są dwie opcje. Albo udostępniam im wszystko to co chcemy zabrać i oni zajmują się zapakowaniem kontenera (wszystko musi być unieruchomione lub przymocowane, żeby nie latało) tudzież podstawiają nam kontener i my go we własnym zakresie pakujemy ze wszelkimi obostrzeniami co do ruchomości. Druga opcja jest tańsza ale odpowiedzialność za to, że coś się zniszczy w trakcie rejsu itp jest po naszej stronie. Jak będę miał więcej szczegółów to się podzielę. Auto mam charakterystyczne i absolutnie nie pasujące do lokalnej skromności i nieafiszowania się czymkolwiek ... więc najprawdopodobniej zostanie upłynnione w PL.
Pozdrawiam
Paweł
Co do lokalnej skromnosci i nieafiszowania sie to napewno nie chodzi o Dominikanczykow. Nagminne na wyspie jest kupowanie rzeczy na ktore kupujacego nie stac tylko po to by sie pokazac przed znajomymi. Za czasow Kolumba zamieniono zloto na blyskotki lusterka itd i od tego czasu za wiele sie nie zmienilo w mentalitecie :).
Jedynie ze wzgledu na stan drog lepiej sprawdza sie auto terenowe lub suv.
http://www.supercarros.com/
Na tej stronie mozna zobaczyc orientacyjne ceny aut w DR.
Dzięki MikeM za link :) masz jakieś inne namiary na jakieś komisy czy coś w tym guście, żeby rozpoznać więcej możliwości zakupu ? Jak wygląda kwestia komunikacji motocyklowej/skuter ?
Mike, otrzymałem info ze spedycji dot wysyłki kontenerem - poniżej wklejam wycinek maila:
"Poniżej nasza oferta na obsługę wysyłki kontenera na Dominikanę.
Warszawa – Gdynia 1700 PLN/20’dv do 19 ton
THC Gdynia 120 USD
Gdynia – Caucedo 1280 EUR/20’dv
Doc fee/ opłata konosamentowa 15 EUR
Odprawa celna exportowa 170 PLN/SAD + 10 PLN/SAD BIS
Odprawa celna importowa na Dominikanie 350 USD
Opłaty portowe w Caucedo 300 USD.
Do skwotowania dostawy na Dominikanie potrzebny mi jest dokładny adres.
Stawki ważne do 31/07/12. Pod warunkiem dostępności sprzętu i alokacji.
Do odprawy celnej exportowej potrzebny będzie spis rzeczy w kontenerze oraz ich wycena sporządzona przez Pana.
Do odprawy importowej wymagane będą: paszport z wizą pobytową, konosament, spis rzeczy w języku angielskim.
Czekam jeszcze na informacje dotyczące samochodu. Na tę chwilę wiem, że samochód musi być w Pana posiadaniu przez min. 2 lata, nie może być starszy niż 5 lat. Występuje ograniczenie pojemności silnika do 2000cc. Na rzeczy używane nie ma cła.
Załadunek towaru do kontenera, zapewnienie stosownego opakowania towaru na czas transportu morskiego, mocowanie i sztauowanie towaru w kontenerze oraz równomierne i prawidłowe rozmieszczenie ładunku w kontenerze (zgodnie z Ustawą Prawo o Ruchu Drogowym z dnia 20 czerwca 1997 r. Dz.U z 1997 nr 98 poz. 602 z późn. zm.) w gestii i odpowiedzialności załadowcy."
Czyli i tak nie przewiozę bo primo - auto ma więcej niż 5 lat a po drugie primo - ma więcej pojemności niż 2 l ;)
To jest najwiekszy serwis samochodowy wiekszosc komisow oglasza sie wlasnie na nim. Inna opcja jest jezdzic po komisam w okolicy ale dla bialego ceny na pewno beda wieksze niz na tej stronie. Gdy kupowalem samochod i przyjechalem do komisu sprzedajacy oglosil cene na 15 000 wyzsza. Wiec gdy poprosilem o udostepnienie na minutke komputera i wskazalem jego ogloszenie cena w moment wrocila do normy a nagla podwyzke uzasadnione zwykla pomylka. Skuter motor nie ma zadnych problemow z zakupem, wybor wiekszy niz aut. Prawko niby jest wymagane ale jeszcze nigdy nie widzialem zeby ktos posiadal.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum