UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Transport, auto, serwis
Autor Wiadomość
P@ffcio 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 08-07-2012, 14:35   Transport, auto, serwis

Witam

Jak wygląda kwestia transportu i rejestracji auta z pl ? Może ktoś wysyłał dobytek kontenerem ? Jeżeli tak to jak to kosztowo wygląda itp ? Jakie są ceny paliwa (98) na Dominikanie i szanse na serwis europejczyka ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Pzdr

Paweł

Salseros 
Administrator

Wysłany: 08-07-2012, 21:25   

P@ffcio, Serwis znajdziesz bez problemów. Wielu rosjan ma tam swoje warsztaty. Ceny Paliw na dominikanie na dzień dzisiejszy to
- Gasolina Premium (98) 222 Pesos
- Gasolina Regular (95) 205 Pesos
- Olej napedowy 190-195 Pesos
- Gaz (GLP) - 92 Pesos
O cene za wysłanie konteneru pytaj w firmach je wysyłające - ale uważaj bo na takie wysyłki moga przywalić cło że nie będzie Ci sie opłacało takiego kontenera odbierać ze składu celnego.

P@ffcio 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 09-07-2012, 14:33   

Dzięki Salseros za odpowiedź, nie mam koncepcji jak wybadać czy dowalą cło na granicy ... Wysyłka w ciemno nie widzi mi się za specjalnie a liczenie na tzw "fuks", że cła nie doliczą nie jest mi po drodze.

Paliwo jak widzę droższe niż w PL, miło, że ewentualnie serwis jakiś na miejscu jest.

Ma ktoś jeszcze jakieś doświadczenia z kontenerem ?

Pozdrawiam ciepło

Paweł

MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 09-07-2012, 15:08   

Ceny paliwa za galon (3.7 litra) tak ze chyba podobnie jak w PL.
Jeszcze jedno tak naprawde Premium to 95 a Regular 92-93 :).
Clo bedzie na 99% jak nie ma sie karty pobytu lub dobryh znajomosci w sluzbach celnych (najlepiej obie te opcje) a w dodatek z kontenera poznijaka rzeczy (Dominikana:) ).
W regionie Bavaro tylko jeden serwis jest w miare Europejski nazywa sie Montilla po drodze z Bavaro do Veron.
Po tym co widzialem to u Rosjan bym auta nie naprawial.
Ogolnie co do autka to nie taniej kupic na miejscu albo ze stanow sciagnac? O wiele mniej problemow...
Pozdrawiam

P@ffcio 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 09-07-2012, 15:23   

Na jutro będę miał cenę kontenera z wysyłką z PL. Dzięki Nawigator za cenne uwagi - nie chcielibyśmy, żeby nam coś poznikało z kontenera ... Co do auta - mam do niego sentyment i chciałbym je zabrać ze sobą. Natomiast nie będziemy robić nic na siłę - faktycznie wtedy poszukamy jakiegoś wozidła na miejscu. Jaka jest wielkość cła ?

P@ffcio 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 09-07-2012, 15:24   

Mike ... źle zerknąłem - Nawigator to ranga :P

MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 09-07-2012, 19:30   

Niema sprawy. Tutaj znika duzo rzeczy. Czesto ze stanow miewamy duze przesylki paczek z roznymi rzeczami i bywalo ze kradli do 20% zawartosci paczki. Z samochodem moze byc problem tutaj jak komus z urzednikow sie spodoba :) To moga z urzedu celnego nie chciec wypuscic. Ale badzmy dobrej mysli. Ludzie przywoza auta i nic sie nie dzieje jednak uprzedzony znaczy przygotowany. Jak cena konteneru bedzie znana prosze napisac w tym watku bo chce z PL tez troche rzeczy przeslac i z jakiego portu kontener wyplywa. Mysle ze ta cenna informacja wielu sie przyda. Pozdrawiam

P@ffcio 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 09-07-2012, 19:57   

Z tego co rozmawiałem ze znajomą osobą w spedycji - o ile cena będzie ciekawa - są dwie opcje. Albo udostępniam im wszystko to co chcemy zabrać i oni zajmują się zapakowaniem kontenera (wszystko musi być unieruchomione lub przymocowane, żeby nie latało) tudzież podstawiają nam kontener i my go we własnym zakresie pakujemy ze wszelkimi obostrzeniami co do ruchomości. Druga opcja jest tańsza ale odpowiedzialność za to, że coś się zniszczy w trakcie rejsu itp jest po naszej stronie. Jak będę miał więcej szczegółów to się podzielę. Auto mam charakterystyczne i absolutnie nie pasujące do lokalnej skromności i nieafiszowania się czymkolwiek ... więc najprawdopodobniej zostanie upłynnione w PL.

Pozdrawiam

Paweł

MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 10-07-2012, 15:40   

Co do lokalnej skromnosci i nieafiszowania sie to napewno nie chodzi o Dominikanczykow. Nagminne na wyspie jest kupowanie rzeczy na ktore kupujacego nie stac tylko po to by sie pokazac przed znajomymi. Za czasow Kolumba zamieniono zloto na blyskotki lusterka itd i od tego czasu za wiele sie nie zmienilo w mentalitecie :).
Jedynie ze wzgledu na stan drog lepiej sprawdza sie auto terenowe lub suv.
http://www.supercarros.com/
Na tej stronie mozna zobaczyc orientacyjne ceny aut w DR.

P@ffcio 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 10-07-2012, 15:50   

Dzięki MikeM za link :) masz jakieś inne namiary na jakieś komisy czy coś w tym guście, żeby rozpoznać więcej możliwości zakupu ? Jak wygląda kwestia komunikacji motocyklowej/skuter ?

P@ffcio 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 10-07-2012, 15:53   

Mogę poprosić o udostępnienie możliwości edytowania postów ? Czasem mi się coś przypomni a nie chcę gryzmolić posta jednego pod drugim :)

P@ffcio 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 10-07-2012, 16:16   

Mike, otrzymałem info ze spedycji dot wysyłki kontenerem - poniżej wklejam wycinek maila:

"Poniżej nasza oferta na obsługę wysyłki kontenera na Dominikanę.

Warszawa – Gdynia 1700 PLN/20’dv do 19 ton
THC Gdynia 120 USD
Gdynia – Caucedo 1280 EUR/20’dv
Doc fee/ opłata konosamentowa 15 EUR

Odprawa celna exportowa 170 PLN/SAD + 10 PLN/SAD BIS

Odprawa celna importowa na Dominikanie 350 USD
Opłaty portowe w Caucedo 300 USD.
Do skwotowania dostawy na Dominikanie potrzebny mi jest dokładny adres.

Stawki ważne do 31/07/12. Pod warunkiem dostępności sprzętu i alokacji.

Do odprawy celnej exportowej potrzebny będzie spis rzeczy w kontenerze oraz ich wycena sporządzona przez Pana.

Do odprawy importowej wymagane będą: paszport z wizą pobytową, konosament, spis rzeczy w języku angielskim.
Czekam jeszcze na informacje dotyczące samochodu. Na tę chwilę wiem, że samochód musi być w Pana posiadaniu przez min. 2 lata, nie może być starszy niż 5 lat. Występuje ograniczenie pojemności silnika do 2000cc. Na rzeczy używane nie ma cła.

Załadunek towaru do kontenera, zapewnienie stosownego opakowania towaru na czas transportu morskiego, mocowanie i sztauowanie towaru w kontenerze oraz równomierne i prawidłowe rozmieszczenie ładunku w kontenerze (zgodnie z Ustawą Prawo o Ruchu Drogowym z dnia 20 czerwca 1997 r. Dz.U z 1997 nr 98 poz. 602 z późn. zm.) w gestii i odpowiedzialności załadowcy."

Czyli i tak nie przewiozę bo primo - auto ma więcej niż 5 lat a po drugie primo - ma więcej pojemności niż 2 l ;)

MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 10-07-2012, 16:20   

To jest najwiekszy serwis samochodowy wiekszosc komisow oglasza sie wlasnie na nim. Inna opcja jest jezdzic po komisam w okolicy ale dla bialego ceny na pewno beda wieksze niz na tej stronie. Gdy kupowalem samochod i przyjechalem do komisu sprzedajacy oglosil cene na 15 000 wyzsza. Wiec gdy poprosilem o udostepnienie na minutke komputera i wskazalem jego ogloszenie cena w moment wrocila do normy a nagla podwyzke uzasadnione zwykla pomylka. Skuter motor nie ma zadnych problemow z zakupem, wybor wiekszy niz aut. Prawko niby jest wymagane ale jeszcze nigdy nie widzialem zeby ktos posiadal.

Odpowiedz do tematu