UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: sirga
14-09-2011, 20:03
Kulturowe. Dlaczego tradycyjni dominikańczycy noszą krótkie spodnie prawie tylko na plaże?
Autor Wiadomość
MarekPP 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 14-09-2011, 15:48   Kulturowe. Dlaczego tradycyjni dominikańczycy noszą krótkie

Jak opisuje Porfirio Rubirosa " pantalones corto " czyli krótkie spodenki to cecha małych chłopców i marzeniem było noszenie długich spodni aby być traktowanym jak mężczyzna. Do dziś do większości instytucji państwowych nie wchodzi się w krótkich szortach ani spodniach . Praktyczny zwyczaj noszenia krótkich spodni w dzień przyszedł od Dominikanczyków wracających z USA oraz turystów .

bubu 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 14-09-2011, 20:07   Re: Kulturowe. Dlaczego tradycyjni dominikańczycy noszą krót

MarekPP napisał/a:
krótkie spodenki to cecha małych chłopców i marzeniem było noszenie długich spodni aby być traktowanym jak mężczyzna.

no a jak to sie ma do kobiet?

Salseros 
Administrator

Wysłany: 14-09-2011, 21:32   

Noszenie spodenek to podobno też brak szacunku dla innych i brak elegancji. Co ciekawe w Dominikanie (Santo Domingo) podobno lepiej widziane są lekko obdarte długie spodnie od najładniejszych, najnowszych, najbardziej markowych krótkich spodenek.

lope 
WILK MORSKI

Wysłany: 14-09-2011, 22:12   

a ja słyszałem ze laski co chodzą w długich to te normalne a te co w krótkich to prostytutki i ze szanujaca sie dominikanka nie wylezie na miasto w mini czy tam krótkich spodenkach
co jest prawda a co nie jest?

feliz 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 14-09-2011, 23:24   

aaaaaaaaaaaaa!:P nie no bez jaj;) Ja tam mialam same spodniczki, spodenki i sukienki:P Mąż nie protestowal, ze ze mna nie wyjdzie na miato:P
Kuzynki tez w krotkich. Ja to podziwialam te w dlugich jeansach w tym cieple:) Choc sama kocham upaly i jestem cala szczesliwa gdy na liczniku ponad 30 stopni :mrgreen:
A co do urzedow to prawda. Pojechalismy do USC.Ja tak jak w Polsce,krotkie spodenki i koszulka na ramkach. A tu nieee, pan ochroniarz mnie zawrocil w drzwiach i nie bylo dyskusji :-/ Musielismy jechac do domu, mnie przebrac :lol:

feliz 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 14-09-2011, 23:31   

No i jeszcze jedno. Spodenki, te w Polsce uwazane za krotkie spodenki, dobre do chodzenia na ulicy, Dominikanczycy uwazja jako majtki hihihihi i ubieraja pod jeansy. Lub plazuja w nich.

sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 15-09-2011, 12:52   

feliz, przyznaje, że wnosłaś tu powiew czegoś czego wyczytać nie można w folderach i przewodnikach :-D w twoich wypowiedziach są nuty ze zwyczajnego życia mieszkańców ... lubię takie ciekawostki z prozy życia dla nas egzotycznej :)

ech ... o Konsulu boję się wspomnieć - z armaty strzela wiadomościami :-P

feliz 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 15-09-2011, 19:28   

sirga-w koncu znalazlam forum typowo o Dominikanie. Wiec szaleje;) A ze to forum zamkniete, to mam nadzieje ze ludziom tu mozna ufac i mozna sobie pogadac na wspolny temat:D Ile tu w ogole jest osob, takich czynnych, aktywnych? Chat chyba nie dziala, albo mi nie dziala.Gdzie moge Was poznac, poza watkami?

Odpowiedz do tematu