Wysłany: 22-06-2007, 04:49 Tradycyjna potrawa mieszkańców
Tradycyjną potrawą mieszkańców RD są ... placki z mączki z korzenia juki. Korzeń juki zciera się na tarce, odciska się sok z miąższu, dodaje czosnek - po czym piecze na rozgrzanym ogniu...pychotaaaaaaaaaaa
Misiek nie jadłam tej potrawy i chyba nie będę już chciała jej spróbować
Zenek wydawała mi się, że lorico. Zależało mi żeby to zapamiętać, użyłam metody skojarzeń Puerto Rico - Lo rico. Ale teraz już sama nie wiem.
Grażka no co ty!
Jak lubisz owoce morza to danie też polubisz!
Misiek źle pokojarzył, w tym daniu nie ma ptasiego mięsa!
Próbowałem, ale mnie nie podchodzi.
Witam ponownie,posty niektórych forumowiczów spowodowały,że zaczęłam szukać w internecie i już wiem co to za potrawa i jak będe jeszcze kiedyś na Dominikanie to nie będe sie bała spróbować
grażka podziel sie wiedzą nie być taka a ja od siebie dodam, że Dominikana to kraj kulinarny. tam każda miejscowość ma specjał z którego słynie i nawet jak jest sie wybrednym to znajdzie się coś co zasmakuje
To prawda ze kazdy znajdzie tam coś dobrego. Lorico choć bardziej znana pod nazwą paella jest daniem z ludowej hiszp. kuchni.Składniki to ryz,drób lub królik,kiełbaski czosnkowe,owoce morze,warzywa.Na dominikanie dodaje sie szafran zamiast buku.To taka zapiekanka z ryżu i to słynne danie z patelni jest najlepsze gdy sie trochę przypali.w Polsce tez można ją zjeść tylko że jest droga.W Hiszpani typowo macho potrawa bo wg tradycji mogą ją przyrządzać tylko faceci.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum