UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
EMIGRACJA DR. WPROWADZONO VIZE NA REZYDENCJE!
Autor Wiadomość
MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wiek: 31
Dołączył: 02 Kwi 2011
Posty: 647
Skąd: Punta Cana
Wysłany: 15-07-2012, 20:35   EMIGRACJA DR. WPROWADZONO VIZE NA REZYDENCJE!

Do ubiegania sie o ta vize potrzebne beda nastepujace dokumenty:

1. Wypełniony wniosek wizowy

Należy wypełnić w sposób czytelny drukowanymi literami używając czarnego tuszu lub komputera, podpisany przez wnioskodawcę (dla dzieci podpisuje ojciec lub matka).

2. Paszport

Musi mieć co najmniej 18 miesięcy do konca jego waznosci. + Plus kopia paszportu.

3. Zaświadczenie lekarskie

3,1. Informacja o braku wirusa HIV, hepatytu typu B, C i gruźlicy;

3,2. Zaswiadczenie z osrodka leczenia uzaleznien narkotykowych o tym ze takowego leczenia nie przechodzimy nigdy nie przechodzilismy I nie znajdujemy sie w ich rejestrze.
Zaswiadczenia powinny być przetłumaczone na język hiszpański przez tlumacza przysieglego lub zatwierdzone przez notariusza. Ważność zaswiadczen - 90 dni.

4. Świadectwo urodzenia

Może być oryginał, duplikat lub kopia, najważniejsze żeby z apostille i tłumaczeniem notarialnie na język hiszpański.

5. Akt małżeństwa

Może być oryginał, duplikat lub kopia, najważniejsze żeby z apostille i tłumaczeniem notarialnie na język hiszpański.

6.Zaswiadczenie o Niekaralnośći

Należy dostarczyć z oryginalnym apostille oraz tłumaczeniem notarialnie na język hiszpański. Nie jest wymagana dla dzieci do lat 18

7. Dokumenty potwierdzające sytuację materialną wnioskodawcy

Moze byc list od firmy/organizacji, w których wnioskodawca pracuje, i zarabia :). Lub zaświadczenie o wielkości przychodów co najmniej 1200-1500 USD miesięcznie.
Alternatywnie wystarczy wyciąg z banku o dostępności środków na rachunku wnioskodawcy o vizę. Kwota nie ma znaczenia. (Dokument ten może być później wykorzystane do otwarcia rachunku w Dominikanskim banku).
Dokumenty muszą być przetłumaczone na język hiszpański i poświadczone notarialnie.

8. List motywacyjny

List (oświadczenie) podpisany przez wnioskodawcę z prosba o dopuszczenie do wydawania vizy na pobyt, podając uzasadnienie. Pismo musi zawierać imię, nazwisko, narodowość, adres domowy, numer telefonu, e-mail, zawód i pozycję. Musimy przedstawic oryginał powyższego listu wraz z tlumaczeniem na język hiszpański przez tlumacza przysieglego lub zatwierdzonym notarialnie.

9. List gwarancyjny

Taki list może napisac obywatel Republiki Dominikany lub obcokrajowiec, na stałe zamieszkały w DR na podstawie zezwoleń na pobyt czasowy a najlepiej stały. Plus kopia jego dokumentu (cedula).

10. Kolorowe zdjęcie 4 x 5 cm

Na białym tle.

11. Zmiana nazwiska itd.

Potrzebne tylko wtedy, jesli nazwisko wnioskodawcy rozni sie w swiadectwie urodzenia I paszporcie (slub).Wtedy musimy przedstawic do wgladu swiadectwo ślubu / rozwodu (oryginał, duplikat lub odpis) z apostille i notarialnie tłumaczenie na język hiszpański.

Koszt vizy w konsulacie Dominikany w Rosji (dla Polski mysli ze cena bedzie podobna, jak narazie informacja cenowa nie zostala podtwierdzona)

Przy samodzielnym uzyskaniu!
490 $ - 15 dni roboczych
550 $ - 7 dni roboczych

Przyznana viza jest jednorazowy i jest ważne tylko przez 60 dni od daty wydania.

Po uzyskaniu vizy i przekroczeniu granicy DR na podstawie tej vizy mamy pelne prawa do podania dokumentow na pobyt czasowy!
_________________
Sprzedam 3pokojowe mieszkanie nad morzem w Estonii - 8 000USD lub 30 000PLN.
miminternational@ymail.com
 
 
MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wiek: 31
Dołączył: 02 Kwi 2011
Posty: 647
Skąd: Punta Cana
Wysłany: 15-07-2012, 21:17   

http://www.consuladord.co...?cid=60&lang=ES
Wymagania w oryginale.
_________________
Sprzedam 3pokojowe mieszkanie nad morzem w Estonii - 8 000USD lub 30 000PLN.
miminternational@ymail.com
 
 
MarekPP 
PIRAT Z KARAIBÓW

Dołączył: 22 Cze 2011
Posty: 228
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-07-2012, 20:18   

Ta wiza jest już dawno . Tym niemniej większość Polaków wybiera prostszą drogę i stara się o rezydencję tu na miejscu mając kartę turystyczną. Czy coś sie zmieniło ?
_________________
Marek
 
 
P@ffcio 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wiek: 40
Dołączył: 28 Lut 2012
Posty: 184
Wysłany: 16-07-2012, 20:48   

MarekPP,

Będziemy wdzięczni Mike za odpowiedź na pytanie p. Marka

Pozdrawiam

Paweł
_________________
Żyj z wyboru a nie konieczności ;)
 
 
 
MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wiek: 31
Dołączył: 02 Kwi 2011
Posty: 647
Skąd: Punta Cana
Wysłany: 17-07-2012, 15:22   

MarekPP napisał/a:
Ta wiza jest już dawno . Tym niemniej większość Polaków wybiera prostszą drogę i stara się o rezydencję tu na miejscu mając kartę turystyczną. Czy coś sie zmieniło ?


Tak jest od 1go Kwietnia tego roku nie można ubiegać się o rezydencje na podstawie karty turystycznej. Trzeba wjechać na terytorium DR z Viza na Rezydencje. Co ma teoretycznie ograniczyć nielegalna emigracje (Haiti) do DR. Powoli jesteśmy świadkami sytuacji która zdarzyła się parę lat temu w Ekwadorze. Tam również z dnia na dzień zmieniono przepisy emigracyjne tak że nawet procedury z wykorzystaniem „ślubu fikcyjnego” - (pojęcie nie istniejące w przepisach Ekwadoru do tej pory) przestały dawać rezultat.
_________________
Sprzedam 3pokojowe mieszkanie nad morzem w Estonii - 8 000USD lub 30 000PLN.
miminternational@ymail.com
 
 
Konsul 
Korpus Dyplomatyczny
Konsul RP w Puerto Plata


Wiek: 52
Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 582
Skąd: Puerto Plata, Dominikana
Wysłany: 17-07-2012, 16:00   

Obecnie ubiegając się o rezydencję czasową ( Residencia provisional) należy przedstawić dwie fotokopie visa de residencia .
_________________
Marek Piwowarski
Konsul Rzeczypospolitej Polskiej
w Puerto Plata
Republika Dominikańska
 
 
Salseros 
Administrator


Wiek: 39
Dołączył: 25 Maj 2007
Posty: 966
Wysłany: 17-07-2012, 17:52   

Czy można wjechać na terytorium Dominikany na karte turystyczną a potem na miejscu ubiegać się o wizę rezydenta i otrzymać ją aby później ubiegać się o rezydencję czasową?
_________________
http://www.dominicana.com.pl Dominikana Filmy Zdjęcia Informacje Hotele Telewizja Radio Muzyka
Polub nas na FB http://www.facebook.com/DominicanaComPl
Pozdrawiam Salseros
 
 
MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wiek: 31
Dołączył: 02 Kwi 2011
Posty: 647
Skąd: Punta Cana
Wysłany: 17-07-2012, 19:04   

Wjechac do kraju trzeba po Vizie na Rezydencje. I na jej podstawie ubiegac sie o Pobyt Czasowy. Jak narazie nie ma opcji ubiegania sie o Vize na Rezydencje znajdujac sie juz na Dominikanie.
NP lecimy do Stanow Zjednoczonych lub innego kraju (vizowego) bez Vizy. A na terytorium kraju probujemy ta vize uzyskac by ubiegac sie o zielona karte. Troszke skomplikowane by bylo.
Zreszta przeczy temu sama definicja Vizy.
Ale Dominikana to ciekawy kraj wszystko moze sie tu zdazyc.
Jak narazie ubieganie sie o "vize na rezydencje" na terytorium DR jest niemozliwe!
_________________
Sprzedam 3pokojowe mieszkanie nad morzem w Estonii - 8 000USD lub 30 000PLN.
miminternational@ymail.com
 
 
Konsul 
Korpus Dyplomatyczny
Konsul RP w Puerto Plata


Wiek: 52
Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 582
Skąd: Puerto Plata, Dominikana
Wysłany: 17-07-2012, 20:08   

:) bardzo mało rzeczy jest niemożliwych na Dominikanie porównując z Polską na przykład .
_________________
Marek Piwowarski
Konsul Rzeczypospolitej Polskiej
w Puerto Plata
Republika Dominikańska
 
 
MARCENA 
SZCZUR LĄDOWY

Dołączyła: 02 Lis 2011
Posty: 2
Wysłany: 16-08-2012, 15:36   Re: EMIGRACJA DR. WPROWADZONO VIZE NA REZYDENCJE!

Witam, dlaczego potrzebne sa zaswiadczenia lekarskie o stanie zdrowia, skad te pomysly przeciez to jest dyskryminacja...pzrykladowo ktos zostal zakazony pzrez szpital to teraz nie moze zyc i mieszkac na Dominikanie...przeciez to smieszne....prosze o odpowiedz..na podstawie czego jest ten wymog


MikeM napisał/a:
Do ubiegania sie o ta vize potrzebne beda nastepujace dokumenty:

1. Wypełniony wniosek wizowy

Należy wypełnić w sposób czytelny drukowanymi literami używając czarnego tuszu lub komputera, podpisany przez wnioskodawcę (dla dzieci podpisuje ojciec lub matka).

2. Paszport

Musi mieć co najmniej 18 miesięcy do konca jego waznosci. + Plus kopia paszportu.

3. Zaświadczenie lekarskie

3,1. Informacja o braku wirusa HIV, hepatytu typu B, C i gruźlicy;

3,2. Zaswiadczenie z osrodka leczenia uzaleznien narkotykowych o tym ze takowego leczenia nie przechodzimy nigdy nie przechodzilismy I nie znajdujemy sie w ich rejestrze.
Zaswiadczenia powinny być przetłumaczone na język hiszpański przez tlumacza przysieglego lub zatwierdzone przez notariusza. Ważność zaswiadczen - 90 dni.

4. Świadectwo urodzenia

Może być oryginał, duplikat lub kopia, najważniejsze żeby z apostille i tłumaczeniem notarialnie na język hiszpański.

5. Akt małżeństwa

Może być oryginał, duplikat lub kopia, najważniejsze żeby z apostille i tłumaczeniem notarialnie na język hiszpański.

6.Zaswiadczenie o Niekaralnośći

Należy dostarczyć z oryginalnym apostille oraz tłumaczeniem notarialnie na język hiszpański. Nie jest wymagana dla dzieci do lat 18

7. Dokumenty potwierdzające sytuację materialną wnioskodawcy

Moze byc list od firmy/organizacji, w których wnioskodawca pracuje, i zarabia :). Lub zaświadczenie o wielkości przychodów co najmniej 1200-1500 USD miesięcznie.
Alternatywnie wystarczy wyciąg z banku o dostępności środków na rachunku wnioskodawcy o vizę. Kwota nie ma znaczenia. (Dokument ten może być później wykorzystane do otwarcia rachunku w Dominikanskim banku).
Dokumenty muszą być przetłumaczone na język hiszpański i poświadczone notarialnie.

8. List motywacyjny

List (oświadczenie) podpisany przez wnioskodawcę z prosba o dopuszczenie do wydawania vizy na pobyt, podając uzasadnienie. Pismo musi zawierać imię, nazwisko, narodowość, adres domowy, numer telefonu, e-mail, zawód i pozycję. Musimy przedstawic oryginał powyższego listu wraz z tlumaczeniem na język hiszpański przez tlumacza przysieglego lub zatwierdzonym notarialnie.

9. List gwarancyjny

Taki list może napisac obywatel Republiki Dominikany lub obcokrajowiec, na stałe zamieszkały w DR na podstawie zezwoleń na pobyt czasowy a najlepiej stały. Plus kopia jego dokumentu (cedula).

10. Kolorowe zdjęcie 4 x 5 cm

Na białym tle.

11. Zmiana nazwiska itd.

Potrzebne tylko wtedy, jesli nazwisko wnioskodawcy rozni sie w swiadectwie urodzenia I paszporcie (slub).Wtedy musimy przedstawic do wgladu swiadectwo ślubu / rozwodu (oryginał, duplikat lub odpis) z apostille i notarialnie tłumaczenie na język hiszpański.

Koszt vizy w konsulacie Dominikany w Rosji (dla Polski mysli ze cena bedzie podobna, jak narazie informacja cenowa nie zostala podtwierdzona)

Przy samodzielnym uzyskaniu!
490 $ - 15 dni roboczych
550 $ - 7 dni roboczych

Przyznana viza jest jednorazowy i jest ważne tylko przez 60 dni od daty wydania.

Po uzyskaniu vizy i przekroczeniu granicy DR na podstawie tej vizy mamy pelne prawa do podania dokumentow na pobyt czasowy!
_________________
MARCENA
 
 
P@ffcio 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wiek: 40
Dołączył: 28 Lut 2012
Posty: 184
Wysłany: 16-08-2012, 15:50   

Wymóg jest z ambasady dominikańskiej - myśmy też taki świstek wyrabiali :)
_________________
Żyj z wyboru a nie konieczności ;)
 
 
 
Konsul 
Korpus Dyplomatyczny
Konsul RP w Puerto Plata


Wiek: 52
Dołączył: 07 Wrz 2011
Posty: 582
Skąd: Puerto Plata, Dominikana
Wysłany: 17-08-2012, 13:27   

@Marcena - no można spojrzeć na ten wymóg badań lekarskich z innej strony . Gospodarz ustala zasady na jakich chce mieć gości w domu i to jego prawo .
Poza tym przygotowujemy tłumaczenie całej nowelizacji prawa imigracyjnego ( resolution ) no i umieszczę na forum za jakiś czas całe zmiany po polsku .
_________________
Marek Piwowarski
Konsul Rzeczypospolitej Polskiej
w Puerto Plata
Republika Dominikańska
 
 
P@ffcio 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wiek: 40
Dołączył: 28 Lut 2012
Posty: 184
Wysłany: 19-08-2012, 12:21   

Myśmy poszli po wiedzę do źródła, tel do ambasady w niemczech z prośbą o przesłanie listy dokumentów jakie należy przedłożyć w celu uzyskania wizy emigracyjnej :)
_________________
Żyj z wyboru a nie konieczności ;)
 
 
 
P@ffcio 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wiek: 40
Dołączył: 28 Lut 2012
Posty: 184
Wysłany: 20-08-2012, 23:18   

Wróciłem z ambasady :) papiery złożone ... powinno pójść dobrze :) więc szykujcie się tam :D
_________________
Żyj z wyboru a nie konieczności ;)
 
 
 
P@ffcio 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wiek: 40
Dołączył: 28 Lut 2012
Posty: 184
Wysłany: 06-09-2012, 22:00   

jadę w poniedziałek po wizy ... w końcu :) udało się
_________________
Żyj z wyboru a nie konieczności ;)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template spacevision v 0.3 modified by Nasedo. Done by Salseros

Forum dominikana

Dominikana wakacje, zdjęcia, informacje

Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 9