UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Poza murami hoteli, Dominikana
Autor Wiadomość
sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 01-08-2007, 03:05   Poza murami hoteli, Dominikana

Dominikana poza murami hoteli ...

Kiedy byłam na Dominikanie zauważyłam, że tamtejsi mieszkańcy oprócz tańca uwielbiają kolory...Energiczny ruch bioder w tańcu idzie w parze z rozmiłowaniem w żywych, jasnych barwach. Łatwo to spostrzec patrząc na ich bajkowe stroje i kolorowe domki.
Warto się wybrać na wycieczkę w głąb wyspy.
Z dala od hotelowych murów życie toczy się innym rytmem...

Nie wiem, jak wygląda zwiedzanie na własną rękę. My byliśmy w grupie, mieliśmy przewodnika i samochód z klimatyzacją. Nie zmęczyła mnie ani droga, ani słońce - ale widziałam tam ludzi, którzy pracowali na plantacjach kiedy słońce było w zenicie....
Niezależnie od tego, jaki sposób zwiedzania się wybierze można zauważyć, że typowym elementem wiejskiego krajobrazu jest chata zrobiona z desek i pokryta liściami palmowymi.
Niektóre z tych chatek mają werandy. Weranda i fotel bujany to kolejna nierozłączna para...

Urocze są te barwne wioski i prześlicznie wyglądają te drewniane domki malowane na niebieskie, różowe i żółte kolory, zupełnie jak nasze altanki działkowe. Wokół tych pastelowych chatek widziałam małe podwórka...biedne, ale schludne...a na nich świnie i krowy. Wszędzie, gdzie nie spojrzysz są plantacje drzewek cytrusowych, bananowce i drzewka mango.
Nie brakuje też budowli innego typu...patrząc na nie ma się wrażenie, że misternie połączone deski takich chatek nie przetrzymają mocniejszego wiatru i się rozlecą...bałam się, że gdybym zajrzała przez dziury do wnętrza takiej chatki - oprócz prymitywnego posłania na ziemi - nie zobaczyłabym nic...

Rzuciły mi się w oczy i inne elementy krajobrazu. Chude psy zmęczone upałem, leżące w cieniach domów i drzew, albo wyłaniające się leniwie z kurzu jaki pozostawiał za sobą na drodze samochód. I osiołki. A to jakaś staruszka siedząca na jego grzbiecie, a za nią wiązka czegoś co przypominało chrust, a to znów osiołek skubiący trawę na cmentarzu objuczony jakimiś baniakami...

Kiedy przyjeżdza się na Dominikanę jako turysta to patrzy się na niektóre rzeczy z boku...
Różne sprzeczności targają człowiekiem, kiedy raz widzi malutkie podwórko, na nim ładny, drewniany domek, kury i osła - to znów rozwalającą się chałupę a obok najnowszy model samochódu. Tamtejsi ludzie żyją według innych wyznaczników i mają inne priorytety. Ale warto zapuścić się choć trochę w głąb wyspy i zobaczyć to samemu. Nasz przewodnik opowiadał, że zdarzają się turyści, którzy boją się opuścić hotel, myśląc, że zaraz za murem zobaczą dzikusa z oszczepem w dłoni...

" życie to rumak, który nie znosi tchórzliwego jeźdzca "

jon 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 22-08-2007, 12:14   

Barak i nissan

Cześć sirga masz dar do opisywania , pewnie skończyłaś polonistyke , ale masz racje dokładnie tak wygląda Dominicana . Mają poprostu inne podejście do życia biedny domek a koło niego terenowy NISAN

ania32 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 24-08-2007, 15:40   

Hotel - fikcyjna rzeczywistość

Jak już sie ktoś wybiera na urlop to warto pomyśleś o wycieczkach w głąb kraju o ile finanse na to tylko pozwalają, bo hotele all nie oddają prawdziwego obrazu jak panuje w kraju. Swiat w takich hotelach to fikcyjna rzeczywistość utworzona dla potencjalnego klienta i jego potrzeb i izoluje turystów od mieszkańców. A ceny w takich hotelach są mocno zawyżone. Wiec jak ktos chce troszkę poznać kulture abo sytuację to niech sie wybierze na pare wycieczek wedle upodobania do wyboru i koloru.

lope 
WILK MORSKI

Wysłany: 28-08-2007, 13:53   

Ruszajcie w długą ...

pewnie ze warto sie wybrać poza hotel.wtedy sami się przekonacie jak nie wiele jest warty dolar w hotelu a jak duzo można za niego kupic w górach
pomimo tego ze dominikana to w wiekszosci kraj katolicki to na wsiach meżczyzni ciagle maja wiecej niz jedną kobiete a z tymi kobietami jeszcze wiecej dzieci
poznałem kobiete która miała 45 wnucząt
spedzając czas w resorcie takich informacji nigdy nie usłyszycie

zenek 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 28-08-2007, 14:19   

Wszystko pod turystę

Juz w ktoryms temacie pisalismy o tych roznicach. Centra turystyczne maja wariackie ceny jak na warunki dominikanskie. To sie tyczy wszystkich dziedzin zycia. Od paczki papierosow , poprzez uslugi do cen nieruchonosci. Podam przyklad ...
Na stronie sprzedawcy nieruchomosci , ktora podal Bart jest domek w Bavaro (http://www.punta-cana.us/Listing/ViewListingDetails.aspx?ListingID=982113&ShowCompact=False&Preview=False)o metrazu okolo 100 m kwadratowych w cenie 95 tysiecy dolarow. Poza Bavaro mozna za ta cene zbudowac dom dwukrotnie wiekszy , z basenem umeblowac go machoniowymi meblami i jeszcze zostanie nam pieniedzy na dwa lata zycia albo i wiecej
(tez naturalnie poza Bavaro)... Centra sa cenowo zdemoralizowane.

sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 23-01-2008, 12:23   

Nie bójcie się opuszczać resort

Dominikańczycy często zwracają się do zagranicznych turystów - "Gringos" (cudzoziemcy) lub "Gringas" (cudzoziemki). To nie jest obraza, tylko przyjazne pozdrowienie. Jest nawet dominikańska gazeta nazwana "Gringo Times".
Wielu miejscowych potrafi mówić po angielsku, niemiecku i francusku, ale przeważająca część rozmawia tylko po hiszpańsku. Staraj się używać ich języka ojczystego, jeśli tu jesteś - więcej załapiesz współdziałając z nimi. Nawet, jeśli znasz tylko kilka słów ... to wysiłek, który się liczy. Nie bój się, że się pomylisz ... Dominikańczycy są zwykle dobrzy i cierpliwi i większości z nich twoje próby się spodobają ... poprawią nawet twoją gramatykę.

Jeśli pozostajesz w hotelu all-inclusive i masz czas, znajdziesz dużo więcej ... jeśli tylko odważysz się opuścić resort. Wyspa Hispaniola (Dominikana zajmuje 2/3 obszaru i Haiti 1/3) zawiera szeroką rozmaitość w aspekcie geograficznym i roślinnym: góry, jeziora, tropikalne lasy, wodospady.

Możesz też skorzystać z wycieczek zorganizowanych, albo dla śmiałego, zaplanować wszystko samemu. Na Dominikanie jest wielu przewodników wycieczkowych i taksówkarzy, którzy będą bardziej niż szczęśliwi, gdy zabiorą cię na prywatne tournee ... Cena wypadu okaże się dużo mniejsza, niż oczekiwałeś ... być może zyskasz też nowych przyjaciół!!!

źródło:www.dominicanrepublicindex.com

Odpowiedz do tematu