Witam, ktos moze latal/ lata na Dominikane z biletem w jedna strone ? bede mial wylot z Brukseli, ale zastanawiam sie czy mnie wpuszcza do samolotu, czy tez moze ktos z obslugi lotniska wykaze sie nadgorliwoscia i zapyta o bilet powrotny.... kupuje one way bo kompletnie nie wiem kiedy wroce, mysle, ze nie bedzie to szybciej niz po 5 miesiacach...
bardziej boje sie o to czy mnie wpuszcza do samolotu, niz o formalnosci na Dominikanie...ktos ma jakies dosiadczenia ;] ?
thx
Konsul Korpus Dyplomatyczny Konsul RP w Puerto Plata
Jeśli przylatuje Pan jako turysta to teoretycznie powinien Pan posiadać bilet wjazdowy oraz powrotny ( może to być bilet transportu lotniczego ,morskiego lub LĄDOWEGO) oraz posiadać paszport ważny 6 miesięcy , adres na Dominikanie oraz dowód że ma Pan środki na pokrycie kosztów pobytu w DR
_________________ Marek Piwowarski
Konsul Rzeczypospolitej Polskiej
w Puerto Plata
Republika Dominikańska
Jeśli przylatuje Pan jako turysta to teoretycznie powinien Pan posiadać bilet wjazdowy oraz powrotny ( może to być bilet transportu lotniczego ,morskiego lub LĄDOWEGO) oraz posiadać paszport ważny 6 miesięcy , adres na Dominikanie oraz dowód że ma Pan środki na pokrycie kosztów pobytu w DR
czyli mam rozumiec ze bilet "powrotny" moze byc do sasiada z Hispanioli ? tak jak pisalem, mniej sie martwie o pytania na Dominikanie niz o szczesliwy wylot z Brukseli.....
No jeśli ustawodawca napisał "LĄDOWEGO "a w oryginale " Boleto aéreo, marítimo o terrestre de ingreso y regreso" a jesteśmy na wyspie to pewnie ;) bilet na Haiti też miał na myśli ?
Dość logiczne wiza RS jest skrótem od " residencia "- wizą która pozwala ubiegać się o prawo pobytu na Dominikanie więc nie jest kategorią wiz turystycznych
_________________ Marek Piwowarski
Konsul Rzeczypospolitej Polskiej
w Puerto Plata
Republika Dominikańska
Witam, dziekuje za odpowiedz...Czy moglby Pan podac na ktorej stronie ponizszego dokumentu pisze o tym, ze bilet ladowy jest traktowany jako wyjazdowy/ powrotny ? Chcialbym sobie to wydrukowac i w razie czego okazac gorliwej pani na lotnisku w Brukseli... :)
Dzieki !
Chciałbym spytać Pana Rnn czy wszystko poszło ok z lotem do DR mając tylko bilet w jedną stronę:) jestem obecnie w podobnej sytuacji i chciałbym poczuć się odrobinę pewniej..
Wysłany: 11-04-2014, 11:09
tez mam bilet w jedna strone,ale....
posiadam wize typu ``work/business`` ktora uprawnia do wielokrotnego wjazdu na teren DR.
w ambasadzie DR w Londynie poinformowali mnie ze nie powinienem miec zadnych problemow z wejsciem na poklad ani tym bardziej na miejscu.
zapytalem jak jedt gdy sie nie ma takiej wizy,pani powiedziala ze roznie,ale wydawalo mi sie ze za bardzo chyba nie miala pojecia...
nie ma z tym zadnych problemow...przynajmniej ja nie mialem na zwyklej karcie turystycznej otrzymanej na lotnisku...
jedyni ludzie, ktorzy moga robic jakiekolwiek problemy to z linii lotniczej na lotnisku WYLOTOWYM NA Dominikane...jesli tam nikt nie bedzie robil problemow, to na Dominikanie tym bardziej nikt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum