UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Marzenie o Dominikanie. Prawo do stałego pobytu.
Autor Wiadomość
rob33rto 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 06-07-2010, 00:26   Marzenie o Dominikanie. Prawo do stałego pobytu.

witam jestem nowy na tym forum nazywam sie robert i pochodze z legnicy. od dluszgo czasu maze otym zeby sie przeprowadzic na dominikane mam troche oszczednosci powiedzmy okolo 200tys plus comiesieczna renta w wysokosci okolo 3,5tys czy to pozwoli mi na spelnienie mazen. i jak to wlaciwie jest z osiedleniem sie w rd czy nabywajac tam ziemie lub mieszkanie otrzymoje prawo do stalego pobytu? mam kupe pytan zwiazanych z tym tematem jest moze ktos na tym forum z dominikany z kim móglbym porozmawiac przez skypa?

Salseros 
Administrator

Wysłany: 12-07-2010, 20:59   

rob33rto, Starczy. Kwote wpłacasz na nowo otwarte konto w banku na Dominikanie. Odsetki plus twoja renta wystarczą tam na życie na wysokim poziomie. Myślę tutaj o wynajeciu apartamentu nad morzem lub oceanem z ochroną, parkingiem, klimatyzacją i basenem. Stołowanie się w restauracjach. itp

rob33rto 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 16-07-2010, 14:56   

wlascieie jak jest z tym wynajeciem apartamentu? pozatym szukam stalego konaktu kto pomóglby mi w sprawach formalnych napewno sie odwdziecze i jak jest z wiza i zalatwieniem sobie stalego pobytu?

jurcyks 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 07-08-2010, 23:23   

Czyli musi najpierw założyć konto a później przelać kaskę? O ile wiem, to nie można więcej wwieź gotówki jak 10 000$ W jakim banku najlepiej założyć konto aby można było zrobić przelew w miarę sprawnie?

Salseros 
Administrator

Wysłany: 08-08-2010, 16:36   

Tak jurcyks, najpierw zakładamy konto a potem przelewamy kase, ale możesz przelać pieniądze przez Western Union który na Dominikanie działa bardzo sprawnie. Co do 10tys USD to tyle można zabrac nikomu o tym nie mówiąc, natomiast możesz zabrać ze soba dużo więcej niż 10tys ale musisz o tym fakcie poinformować służby celne i mieć dowód że te pieniądze są twoje i uzyskałeś je zgodnie z prawem.

MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 02-04-2011, 21:41   

Hmmm sam przewozilem i znam ludzi ktorzy przewozili o wiele wiele wieksze summy bez deklarowania. Ale niekogo do tego nie naklaniam i nie polecam. Prosze rowniez pamietac o travel chekach ktorych za bardzo nie sprawdzaja. Western Union stanowczo odradzam bo tracimy prawie 10% kasiorki!!! Pamietajmy ze od tego roku w wiekszosci bankow potrzebne jest pismo referencja z POLSKIEGO BANKU!!! Bez tego konto otworzyc sie nie uda, zacznijcie od rezydencji zalozenie konta to formalnosc trwajaca okolo 40 minut odrazu dostajecie karte platnicza. Polecam tylko i wylacznie BANK POPULAR ktory jest najlepszym bankiem w DR. Internet banking na wysokim poziomie odrazu sa otwierane dwa konta oszczednosciowe w dolarach i platnicze w peso z jednego na drugie przez internet mozna konwertowac pieniazki. Zacznijcie od karty czasowego pobytu jezeli chcecie z problemami wezcie miejscowego adwokata pol roku z zycia macie gwarantowane. Po roku podajecie na stalego pobytu a po 2ch latach na obywatelstwo czyli biorac pod uwage miejscowa MANIANE dostajecie obywatelstwo w przeciagu 3 lat. Oczywiscie mozna LEGALNIE dostac paszport o wiele wiele szybciej. Jesli ktos sie zainteresuje prosze pisac. Usluga jest nie tania ale jezeli komus sie spieszy polecam :))

jacek2602 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 03-04-2011, 13:19   

a czy moze ktos sie orientuje jakie jest oprocentowanie lokat w banku w dolarach i peso?

MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 06-04-2011, 16:43   

jacek2602 napisał/a:
a czy moze ktos sie orientuje jakie jest oprocentowanie lokat w banku w dolarach i peso?

W peso to chyba w ogole nie ma oprocentowania a w dolarach nie wiem mysle 5-6% w skali roku. Cos kiedys slyszalem ze jakis bank dawal 8% ale prosze liczyc raczej na 5%.

Peter876 
SZORUJĄCY POKŁADY

Wysłany: 21-05-2011, 16:47   

witam Roberto!
Podziwiam cie robert za twoja szczerosc i otwartosc ale musisz wiedziec ze dominikana to trzeci swiat i nawet wyciagniecie w barze wiekszej kwoty pieniedzy morze cie postawic w niebezpiecznej sytuacji. Mowienie o kwocie jaka bedziesz przewozil i jeszcze podanie daty lotu tez nie jest zbyt rozsadne. Najlepiej lec sobie na ta dominikana pomieszkaj minimum miesiac i potem bedziesz wiedzial na co sie decydujesz. Ja polecialem na dwa i pol miesiaca na poczatku zeby sobie wyrobic opinie na temat tego kraju i ludzi. Czasami lubzie odpowidajacy na ogloszenia i bywajacy bardzo czesto na tego typu forum poprostu prowadza firmy comercyjne nastawione na zysk i w ich interesie jest przedstawic ten kraj w jak najlepszych kolorach i pozniej udziela ci pomocy za pewna kwota pieniedzy.
Najlepiej jedz i sam ocen zanim podejmiesz jakies powazne decyzje.
pozdrawiam i powodzenia

roman44 
NAWIGATOR

Wysłany: 22-05-2011, 00:08   

Moze mi ktos powiedziec jakie korzysci ma sie z dominikanskiego obywatelstwa ? Bo jakos nic mi do glowy nie przychodzi .

Zenon S 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 14-06-2011, 04:18   

Nie ma wielu korzysci. Nabywajac obywatelstwo dominikanskie pozbywa sie czlowiek ochrony ze strony wlasnego konsulatu co moze to byc przy klopotach prawnych naprawde niebezpieczne.

Odpowiedz do tematu