UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak nazywa się ta roślina?
Autor Wiadomość
r2r 
NAWIGATOR

Wysłany: 15-11-2009, 09:57   Jak nazywa się ta roślina?

Będąc w zeszłym roku na Punta Cana ta roślina była tam tylko formą krzewu. W tym roku wybraliśmy się w rejony Puerto Plata i zobaczyliśmy, że tutaj ta roślina jest dużym drzewem i w dodatku ma owoce, które są jadalne. Co to za roślina? Jeżeli wiecie proszę o pomoc w identyfikacji.
Tutaj link do zdjęcia

Pozdrawiam

SeoHost.pl

sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 15-11-2009, 10:36   

r2r, a zdjęcie owoców albo ewentualnie kwiatów tej rośliny masz?
Też mam podobną fotkę i myślę, że to może być ta sama roślinka, ale pewna nie jestem ...
Kwiaty ma barwy fioletowej z białym nalotem :mrgreen:

źródło: www.dominicana.com.pl

r2r 
NAWIGATOR

Wysłany: 15-11-2009, 11:25   

Tak to wygląda. Młode owoce są zielone a dojrzałe są różowo czerwone. Codziennie rano wielu miejscowych zbierało całe siatki tych owoców. Pokusiłem się żeby spróbować - słodko -kwaśny smak, nic specjalnego. Ale zastanawiam się dlaczego cieszą się taką popularnością.

sirga 
WŁADCA TORTUGI

Wysłany: 15-11-2009, 17:24   

To roślina z rodziny Polygonaceae (rdestowate), z rodzaju Coccoloba ... Zalicza się ją do winorośli (krzew lub drzewo), najlepiej reprezentowana jest w regionach o klimacie umiarkowanym, ale wiele gatunków drzewiastych występuje również w tropikach. Drzewa z tego rodzaju mają duże, skórzane liście o czerwonym unerwieniu (dzięki temu roślina dość dobrze radzi sobie w suchym powietrzu) i owoce w kształcie winogron ... Ze względu na swe wielkie, szerokie, zaokrąglone liście często nazywana jest słoniowym uchem.

To drzewo jest ważnym elementem nadmorskich lasów w Antylach ... Prawdopodobnie było pierwszą rośliną, jaką zobaczyła załoga Krzysztofa Kolumba po przybyciu do wybrzeży Ameryki.

Kokoloba (Coccoloba uvifera) pochodzi z Florydy i Wysp Zachodnioindyjskich, gdzie rośnie na wybrzeżach jako duże, 8 metrowe drzewo. Posiada jadalne, smaczne owoce stosowane w przetwórstwie.
Roślinę tą można z powodzeniem uprawiać jako roślinę doniczkową (uprawiana w mieszkaniu nie przekracza 180cm) i zakwita niezwykle rzadko.

źródło:www.kingsnake.com
źródło:www.biologie.uni-regensburg.de
źródło:commons.wikimedia.org
źródło:www.gadar.pl

r2r 
NAWIGATOR

Wysłany: 15-11-2009, 17:55   

Wielkie dzięki. Jak zawsze mogę liczyć na Waszą pomoc. Przywiozłem trochę pestek tej roślinki i mam nadzieję, że coś z tego wyrośnie ( taka mała pamiątka i wspomnienie z tego raju ).

Ale do dzisiaj nie dowiedziałem się co to jest - opisywałem to już rok temu i teraz na miejscu znowu nikt nie był w stanie mi odpowiedzieć. Mam na myśli ten wątek:
http://www.forum.dominica...topic.php?t=935

Może w końcu tajemnica się wyjaśni:)
Pozdrawiam

poletko
[Usunięty]

Wysłany: 02-12-2015, 14:43   

nie wyrośnie :P

MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 02-12-2015, 16:04   

Ta rosline nazywaja Uva Dominicana - Dominikanskie winogrona, smak taki sobie maja.

MarekPP 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 31-12-2017, 19:27   

Dominikańczycy nazywają to także „ uva de Playa „

MikeM 
PIRAT Z KARAIBÓW

Wysłany: 24-02-2018, 16:23   

Zapomnialem dopisac ze biali w 90% jak sie obezra tego to mega sr..czke maja :D. Wiem z wlasnego (nieprzyjemnego) doswiadczenia...

Odpowiedz do tematu