Wysłany: 15-11-2009, 09:57 Jak nazywa się ta roślina?
Będąc w zeszłym roku na Punta Cana ta roślina była tam tylko formą krzewu. W tym roku wybraliśmy się w rejony Puerto Plata i zobaczyliśmy, że tutaj ta roślina jest dużym drzewem i w dodatku ma owoce, które są jadalne. Co to za roślina? Jeżeli wiecie proszę o pomoc w identyfikacji.
Tutaj link do zdjęcia
r2r, a zdjęcie owoców albo ewentualnie kwiatów tej rośliny masz?
Też mam podobną fotkę i myślę, że to może być ta sama roślinka, ale pewna nie jestem ...
Kwiaty ma barwy fioletowej z białym nalotem
Tak to wygląda. Młode owoce są zielone a dojrzałe są różowo czerwone. Codziennie rano wielu miejscowych zbierało całe siatki tych owoców. Pokusiłem się żeby spróbować - słodko -kwaśny smak, nic specjalnego. Ale zastanawiam się dlaczego cieszą się taką popularnością.
To roślina z rodziny Polygonaceae (rdestowate), z rodzaju Coccoloba ... Zalicza się ją do winorośli (krzew lub drzewo), najlepiej reprezentowana jest w regionach o klimacie umiarkowanym, ale wiele gatunków drzewiastych występuje również w tropikach. Drzewa z tego rodzaju mają duże, skórzane liście o czerwonym unerwieniu (dzięki temu roślina dość dobrze radzi sobie w suchym powietrzu) i owoce w kształcie winogron ... Ze względu na swe wielkie, szerokie, zaokrąglone liście często nazywana jest słoniowym uchem.
To drzewo jest ważnym elementem nadmorskich lasów w Antylach ... Prawdopodobnie było pierwszą rośliną, jaką zobaczyła załoga Krzysztofa Kolumba po przybyciu do wybrzeży Ameryki.
Kokoloba (Coccoloba uvifera) pochodzi z Florydy i Wysp Zachodnioindyjskich, gdzie rośnie na wybrzeżach jako duże, 8 metrowe drzewo. Posiada jadalne, smaczne owoce stosowane w przetwórstwie.
Roślinę tą można z powodzeniem uprawiać jako roślinę doniczkową (uprawiana w mieszkaniu nie przekracza 180cm) i zakwita niezwykle rzadko.
Wielkie dzięki. Jak zawsze mogę liczyć na Waszą pomoc. Przywiozłem trochę pestek tej roślinki i mam nadzieję, że coś z tego wyrośnie ( taka mała pamiątka i wspomnienie z tego raju ).
Ale do dzisiaj nie dowiedziałem się co to jest - opisywałem to już rok temu i teraz na miejscu znowu nikt nie był w stanie mi odpowiedzieć. Mam na myśli ten wątek:
http://www.forum.dominica...topic.php?t=935
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum