Wysłany: 04-04-2011, 22:52 szkolnictwo na dominikanie
czy ktos wie jak wyglada szkolnictwo na dominikanie chodzi mi glownie o poziom edukacji ,jakie to sa tez orientacyjne koszta nie chodzi mi o szkole podstawowa tylko o szkole srednia ewentualnie co mozna dalej?
O kosztach nic nie wiem ale napewno nie drogo. Jedyna warta uwagi instytucja to uniwersytet Santo Domingo. Wspolpracuje on z kilkoma Amerykanskimi uczelniami wiem ze juz 2 lata byly uruchomiane programy wspolpracy i mozna dostac dyplom Amerykanskiej uczelni uczac sie w Univer SD. Najlepiej sie zapytac jeszcze raz napisze sa tam najlepsze w kraju kursy Hiszpanskiego trwajace poltora roku skladajace sie z 5 ciu czesci nie obowiazkowo konczyc wszystkich. Jest tez jeden bardzo zabawny wykladowca mowiacy w 9ciu jezykach nawet opowiadajacy kawaly w roznych jezykach bardzo zabawny i porzadny pedagog:))).
Wlasnie UASD (uniwersytet santo domingo) nie ma pieniedzy na wyplaty dla profesorow i w letnie miesiace zostanie zamkniety jezeli studenci nie pokryja kosztow. Typowo dominikanski problem , przed paroma dniami otwarto reprezentacyjny siedmiopietrowy uniwersytecki parking ale nie wiadomo skad wziac 20 milionow peso na wyplaty dla ciala pedagogicznego.
Federacja szkol prywatnych (Fenacep) podniosla ceny na przyszly rok szkolny o 10 do 30 %...Jest to przeciw zarzadzeniu ministerstwa szkolnictwa , ktore przewiduje na lata 11-12 maksymalny wzrost oplat o 10 %. Prezydent federacji stwiedzila , ze Ci ktorym sie to nie podoba moga zmienic szkole na panstwowa ...
Troszkę w temacie - szukam kursu języka hiszpańskiego na Dominikanie. Znalazłam kilka szkół,czekam na odpowiedzi na mejle z ofertą. Czy ktoś z grona forumowiczów ma doświadczenie w tej dziedzinie? Może ktoś chodził na taki kurs, ma znajomych którzy chodzili... Które szkoły są warte uwagi i zaufania - nie do końca jest jak to sprawdzić w tym kraju, szczególnie bez znajomości Hiszpańskiego jak jest w moim przypadku.
Czy uniwersytet nadal prowadzi kursy i czy wciąż są one na wysokim poziomie? Może MikeM mógłbyś podesłać mi jakiś link do tych konkretnych kursów jeśli oczywiście one nadal są prowadzone.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
polecam ISLE (alianza francesa) w Santiago... 2 miesieczny kurs w grupach okolo 15 osobowych, 3 h dziennie 5 dni w tygodniu = 200 usd.
chodzilem tam i nie moge narzekac, ale b. trzeba zapieprzac z materialem bylo....a i bylem jedynym bialym w klasie, reszta to ludzie z Haiti okolo 20 lat ;]
Dziękuję!
Zechciałbyś podesłać mi jakiś kontakt do szkoły? Jedyne co udało mi się wygrzebać to http://www.afsd.net/, ale tu zdaje się, że uczą tylko francuskiego :( Czekam na email z odpowiedziami na dręczące mnie pytania ze szkoły.
A znasz może jakieś kursy w Santo Domingo?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum