Wysłany: 06-07-2010, 00:26 Marzenie o Dominikanie. Prawo do stałego pobytu.
witam jestem nowy na tym forum nazywam sie robert i pochodze z legnicy. od dluszgo czasu maze otym zeby sie przeprowadzic na dominikane mam troche oszczednosci powiedzmy okolo 200tys plus comiesieczna renta w wysokosci okolo 3,5tys czy to pozwoli mi na spelnienie mazen. i jak to wlaciwie jest z osiedleniem sie w rd czy nabywajac tam ziemie lub mieszkanie otrzymoje prawo do stalego pobytu? mam kupe pytan zwiazanych z tym tematem jest moze ktos na tym forum z dominikany z kim móglbym porozmawiac przez skypa?
rob33rto, Starczy. Kwote wpłacasz na nowo otwarte konto w banku na Dominikanie. Odsetki plus twoja renta wystarczą tam na życie na wysokim poziomie. Myślę tutaj o wynajeciu apartamentu nad morzem lub oceanem z ochroną, parkingiem, klimatyzacją i basenem. Stołowanie się w restauracjach. itp
wlascieie jak jest z tym wynajeciem apartamentu? pozatym szukam stalego konaktu kto pomóglby mi w sprawach formalnych napewno sie odwdziecze i jak jest z wiza i zalatwieniem sobie stalego pobytu?
Czyli musi najpierw założyć konto a później przelać kaskę? O ile wiem, to nie można więcej wwieź gotówki jak 10 000$ W jakim banku najlepiej założyć konto aby można było zrobić przelew w miarę sprawnie?
Tak jurcyks, najpierw zakładamy konto a potem przelewamy kase, ale możesz przelać pieniądze przez Western Union który na Dominikanie działa bardzo sprawnie. Co do 10tys USD to tyle można zabrac nikomu o tym nie mówiąc, natomiast możesz zabrać ze soba dużo więcej niż 10tys ale musisz o tym fakcie poinformować służby celne i mieć dowód że te pieniądze są twoje i uzyskałeś je zgodnie z prawem.
Hmmm sam przewozilem i znam ludzi ktorzy przewozili o wiele wiele wieksze summy bez deklarowania. Ale niekogo do tego nie naklaniam i nie polecam. Prosze rowniez pamietac o travel chekach ktorych za bardzo nie sprawdzaja. Western Union stanowczo odradzam bo tracimy prawie 10% kasiorki!!! Pamietajmy ze od tego roku w wiekszosci bankow potrzebne jest pismo referencja z POLSKIEGO BANKU!!! Bez tego konto otworzyc sie nie uda, zacznijcie od rezydencji zalozenie konta to formalnosc trwajaca okolo 40 minut odrazu dostajecie karte platnicza. Polecam tylko i wylacznie BANK POPULAR ktory jest najlepszym bankiem w DR. Internet banking na wysokim poziomie odrazu sa otwierane dwa konta oszczednosciowe w dolarach i platnicze w peso z jednego na drugie przez internet mozna konwertowac pieniazki. Zacznijcie od karty czasowego pobytu jezeli chcecie z problemami wezcie miejscowego adwokata pol roku z zycia macie gwarantowane. Po roku podajecie na stalego pobytu a po 2ch latach na obywatelstwo czyli biorac pod uwage miejscowa MANIANE dostajecie obywatelstwo w przeciagu 3 lat. Oczywiscie mozna LEGALNIE dostac paszport o wiele wiele szybciej. Jesli ktos sie zainteresuje prosze pisac. Usluga jest nie tania ale jezeli komus sie spieszy polecam :))
a czy moze ktos sie orientuje jakie jest oprocentowanie lokat w banku w dolarach i peso?
W peso to chyba w ogole nie ma oprocentowania a w dolarach nie wiem mysle 5-6% w skali roku. Cos kiedys slyszalem ze jakis bank dawal 8% ale prosze liczyc raczej na 5%.
witam Roberto!
Podziwiam cie robert za twoja szczerosc i otwartosc ale musisz wiedziec ze dominikana to trzeci swiat i nawet wyciagniecie w barze wiekszej kwoty pieniedzy morze cie postawic w niebezpiecznej sytuacji. Mowienie o kwocie jaka bedziesz przewozil i jeszcze podanie daty lotu tez nie jest zbyt rozsadne. Najlepiej lec sobie na ta dominikana pomieszkaj minimum miesiac i potem bedziesz wiedzial na co sie decydujesz. Ja polecialem na dwa i pol miesiaca na poczatku zeby sobie wyrobic opinie na temat tego kraju i ludzi. Czasami lubzie odpowidajacy na ogloszenia i bywajacy bardzo czesto na tego typu forum poprostu prowadza firmy comercyjne nastawione na zysk i w ich interesie jest przedstawic ten kraj w jak najlepszych kolorach i pozniej udziela ci pomocy za pewna kwota pieniedzy.
Najlepiej jedz i sam ocen zanim podejmiesz jakies powazne decyzje.
pozdrawiam i powodzenia
Nie ma wielu korzysci. Nabywajac obywatelstwo dominikanskie pozbywa sie czlowiek ochrony ze strony wlasnego konsulatu co moze to byc przy klopotach prawnych naprawde niebezpieczne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum