Wysłany: 13-01-2011, 18:19 Co warto zobaczyć, Dominikana
Witam!
Jako, że już niedługo wybieram się z rodziną i grupą znajomych na 2 tygodnie na Dominikanę, chciałbym poprosić o radę jaki "zestaw" wycieczek warto sobie zaplanować. Będziemy w Punta Cana i przez te 2 tygodnie chętnie wybralibyśmy się na 2-3 wycieczki całodzienne (lub nawet 2-dniowe, jeśli takie są). Poza tym, nie chcę siedzieć cały czas w hotelu, tak więc interesują mnie również krótsze eskapady w ciekawe miejsca (zarówno przyrodniczo, jak też historycznie), jakieś parki gdzie można popływać z delfinami, miejsca na drobny shopping , ale też miasta/miasteczka/targi/bazary? gdzie można się powłóczyć wśród miejscowych, spróbować lokalnych owoców, może zjeść coś egzotycznego.
Tak więc szukam pomysłów na wycieczki zorganizowane, ale też samodzielne zwiedzanie korzystając z lokalnych "przewodników" (o ile ma to sens i o ile są tam tacy beach-boysi...).
Co polecacie? Kogo polecacie? Z jakimi koszami trzeba się liczyć?
biblo, poczytajcie wszystkie tematy w tym dziale i sami wybierzcie. Jesli chodzi o zdjęcia to na http://www.dominicana.com.pl/ możecie sobie obejrzeć zdjęcia z większości tych wycieczek i będziecie mieli jakiś tam obraz co chcecie zobaczyc. Warto zajrzeć też tu http://www.forum.dominica...nienia-vf30.htm
Czytałem wiele postów, ale po pierwsze informacje na ten temat są "porozrzucane" w wielu wątkach, po drugie są sprzed wielu miesięcy, a po trzecie dotyczą różnych rejonów Dominikany. I zacząłem ten wątek właśnie z nadzieją, że odezwie się ktoś kto NIEDAWNO był W REJONIE Punta Cana i że w jednym miejscu będzie można zebrać informacje na ten temat.
Chyba taka jest właśnie rola forum, aby wymieniać się doświadczeniami i wrażeniami, a w przypadku tej tematyki nie są to "skamieniałe" tematy, bo z miesiąca na miesiąc jedne rzeczy (hotele, firmy turystyczne, przepisy, itd.) potrafią bardzo zmieniać się na lepsze lub gorsze... Ile są warte opinie sprzed roku??? Niestety nic nie są warte...
A po co ten cynizm??? Zakładam temat, w którym zadaję konkretne pytania i chciałbym uzyskać jak najbardziej aktualne odpowiedzi w jednym miejscu. I tylko tyle... a może aż tyle....
Witam
Ja tydzien temu wrócilem z Dominikany, rejon Puerto Plata, bylem na kilku wycieczkach (Paradise island ,Megatrucks, Puerto Plata City tour full day)., musze przyznac ,ze wraz z zona bylismy troche rozczarowani (zreszta nie tylko my, byli z nami kanadyjczycy , niemcy i anglicy , ktorzy podzielili nasza opinie). Podsumowujac wycieczki na Dominikanie sa drogie a program ubogi w porównaniu do Meksyku czy Kuby.Wiem ze ponoc ciekawa wycieczka jest Santa Domingo, ktorego my niestety nie moglismy zwiedzic, zostala nam odradzona ze wzgledu na odległość, czego zreszta bardzo zalujemy,ale z Punta Cana jest duzo blizej wiec polecam.(cena ok 50-60USD).Odnosnie delfinow to Ocean World w zaleznosci od zawartosci programu, ceny sa zróżnicowane, np. plywanie z delfinami 155USD, samo wejscie 55USD , inne pakiety jak np. karmienie rekinow i delfinow od 70-100USD.
Ceny wycieczek : Paradie Island 89USD Megatrucks, 87USD, River Rafting 79USD, catamaran 79USD, Dune Buggies 49USD, Zip & Ride 75USD , snorkeling 50USD, kurs nurkowania PADI 450USD , pakiet 2-3 nurkowan ok. 200USD. Ceny moga sie troszeczke roznic , ze wzgledu na inny region, ale nie sadze zeby roznica byla znaczna. Odnosnie zakupow pamiatek, , obrazow i innych dobr Dominikany to cena proponowana przez sprzedawce jest srednio od 70-80% zawyzona wiec warto sie troszke potargowac,(może za wyjatkiem alkoholu i cygar, tu już jest ciezej).Cena rumu Brugal blanco 7usd, Brugal extra viejo 9usd, Brugal anejo 8usd, Brugal 151 11usd.Zakupy mozna zrobic na kazdej prowie wycieczce, na tym w zasadzie one sie opieraja, takze nie ma problemu. Mam nadzieje ,ze troszke pomogłem . Zycze milych wakacji i udanego pobytu.
PS.zapomnialem dodac bardzo wazna rzecz , ze dominikanie sa niesamowice zyczliwym i przyjaznym narodem, my zawarlismy wiele milych znajomosci.
Pozdrawiam
jednakże dodatkowo co chyba warto zaznaczyć będziemy w niedaleko SAN PEDROS
więc pewnie ceny tez inne jak HIPEKG pisał
jedziemy z niemieckim biurem więc czy ktoś jako alternatywę mógłby polecić (albo chociaż dać namiary) do firmy organizującej np. po angielsku (polski oczywiście tez odpowiada ;))) ) wycieczki fakultatywne w tym rejonie (czerwiec/lipiec 2011)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum