Wysłany: 03-08-2011, 00:48 Rejestracja łodzi na Dominikanie - wymagane dokumenty oraz p
Please find below the steps required to transfer a boat in the DR.*
Poniżej są zamieszczone wymogi odnośnie kupna i przeniesienia własności łodzi w Republice Dominikańskiej
1. Sign a boat sales and purchase agreement.
Należy podpisać umowę kupna sprzedaży łodzi
2. Authenticate the agreement before the National District's Attorney's office (Santo Domingo).
Zalegalizować umowę w Procuradorii w Santo Domingo
3.Copy of the Buyer's and Seller's passport or Cédula.
Kopia paszportu lub ceduli kupującego i sprzedającego
4. 2 2x2 front pictures of the Buyer.
2 zdjęcia „en face „ 2x2 kupującego
5. 2 5x7 pictures of the Boat.
2 zdjęcia 5x7 łodzi
6. If the seller's boat registration has less than or equal to 6 months to expire he would be required to do the renewal process at the same time of the transfer.
Jeśli rejestracja łodzi ma mniej lub równa jest 6 miesiącom do wygaśniecia to należy odnowić rejestrację w czasie przenoszenia prawa własności łodzi
7. Official Fees to be paid for the transfer: Multiply the length of the boat in Ft. by 90 and the resulting amount in pesos would be due.
Opłaty za przeniesienie prawa własności to pomnożona długość łodzi w stopach przez 90 i jest to kwota do zapłacenia w peso
8. Add RD$450.00, if applicable for registration renewal.
450 peso należy doliczyć jeśli należy odnowić rejestrację
9. Taxes to be paid for the transfer: 2% of the market value of the boat. Value established by the Dominican Republic Navy by providing them with the ID found in the registration, unless you've had the boat's value assessed by an appraiser.
Podatek do zapłacenia to 2 % wartości rynkowej łodzi . Wartość ustala Marina Dominikany na podstawie numeru identyfikacyjnego z dokumentu rejestracyjnego ( tylko o ile wartości nie ustala rzeczoznawca )
10. Transfer request made to the Navy's Corresponding Port Authority by the buyer with all the information of the transfer.
Zgłoszenie do władz portowych przez kupującego szczegółow przeniesienia tytułu własności
11. 3 consecutive newspaper publications publicizing the transfer.
3 kolejne ogłoszenia prasowe o kupnie łodzi
12. After all of the steps are done the transfer is made in approximately 1-2 weeks.
Po spełnieniu wszelkich wymogów przeniesienie własności zabiera od 1 do 2 tygodni
*this information may change at any time depending on the Dominican Navy's internal regulations. Te wymogi zależą od władz Mariny
Ja sobie buduje niewielka lodke zaglowa. Bylem w zarzadzie portu gdzie nalezy wystapic o pozwolenie budowy i tam mnie poinformowano o procedurze ... Kopia kompletnego paszportu i 2000 peso oplata. Narazie nic nie uiscilem i buduje nielegalnie ale w koncu bede musial sie tam pojawic...
Wysłany: 03-08-2011, 12:29 Pytanie ? Jaki rodzaj łodzi tutaj kupić ?
A ja mam pomysł mam żeby kupić łodz w USA i ja tu przyciągnąć albo przypłynąć .
NO ale zupełnie nie moge sie zdecydować jaki rodzaj łodzi ?! Jakieś sugestie ??? Na północy koło mnie są 4 mariny : Ocean World w Cofresi ,w maimon Marina "dominikańska " oraz w Luperon i w porcie w Puerto Plata ale lódek nie widać na oceanie zupełnie i zastanawiałem sie zawsze czy to ilość raf czy jakaś inna przyczyna ze nie jest to popularny sport ?
W 1999 roku do Barahony przyplynal Andrzej Piotrowski z Chicago na MK Cafe. Jak go skasowano 600 dolcow za kilka dni postoju to zrozumialem , dlaczego jest to niepopularny sport w DR.
Ale na powaznie...
Ja jestem zeglarzem , wiec dla mnie istnieje tylko jeden rodzaj plywania - z wiatrem. Teraz chce miec prosta mieczowke , bo to bardziej "sportowo" i moge ja sobie trzymac na trailerze na podworku. Naturalnie kupno w USA to dla "niedlubacza" najlepsze wyjscie.
Pierwsze pytanie , jak chcesz plywac?
Ma to byc lodka na weekend , do dziennego plywania , czy chcesz zwiedzac karaiby?
Drugie , z kim?
Samemu , z najblizsza rodzina czy rodzina i znajomi?
Ponadto ile chcesz przeznaczyc na ta zabawe i jakie sa koszty utrzymania i mozliwosci remontu , slipowania itd
Odpowiesz na powyzsze pytania , wyloni Ci sie obraz lodki ...
No i gdybys potrzebowal zalogi do przeprowadzenia lodki z USA nie zapomnij o mnie :)
No a teraz pytanie dodatkowe .... Powyzsze wyjasnienia sa wazne jezeli kupuje sie lodz w Dominikanie . Jak wygladaja oplaty i clo jezeli chodzi o sprowadzenie zaglowki ? Lub jezeli ktos przyplynie i zechce zostawic jachcik w Dominikanie aby w nastepnym roku poplywac kilka tygodni i potem za rok znow taka operacje powtorzyc?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum