UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie)
Forum Dominikana www.forum.dominicana.com.pl  Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Dominiaka/ staly pobyt
Autor Wiadomość
plosaczek 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 27-09-2011, 00:44   Dominiaka/ staly pobyt

Witam

Jak to wygląda od strony prawnej jak bym chciał się przenieść za 2-3 lata do Was ? :-D

Legalnie, zarabiam za pomocą internetu. Drugiej pracy na miejscu szukać nie chcę. Polska mi się znudziła.

Szperam po internecie i szukam ciekawych miejsc na świecie. Hiszpańskiego nie znam, ale przez te 3 lata mogę się nauczyć. Zanim się zdecyduję to najpierw wpadłbym w odwiedziny...

Przejrzałem prawie całe forum, te posty o piratach z maczetami i karabinami mnie trochę nastraszyły, :mrgreen: większość była dawno pisana, jak to wygląda teraz ?

~2k$ miesięcznie starczy na jakieś bezpieczne lokum ? Macie może link do takiego przykładowego osiedla ? język nie ważny, google mi przetłumaczy :)

Konsul 
Korpus Dyplomatyczny
Konsul RP w Puerto Plata

Wysłany: 27-09-2011, 14:18   

Informacje na temat stałego pobytu można zobaczyć w części forum :
Forum Ogólne Dyplomatyczno-Konsularne, Dominikana » Jak wygląda sprawa ze stałym pobytem w Dominikanie?
Co do maczet i karabinów to Republika Dominikańska należy do stosunkowo bezpiecznych w porównaniu z resztą Ameryki Łacińskiej
Republika Dominikańska

plosaczek 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 30-09-2011, 21:23   

Ok, widziałem tamten wątek ale link do strony z tymi wszystkimi danymi umknął mi :oops:

Z tym bezpieczeństwem, (do tej pory nosa nie wyściubiałem za Europe, nie wiem jak jest w Ameryce Łacińskiej)

Jeżeli wezmę rower i powiedzmy pojadę zwiedzać jakiś zakątek wyspy na 2-3 dni, to mam się czego bać ? :-) Ogólnie chodzi mi to, czy poza miejscem zamieszkania w jakiś mało uczęszczanych miejscach mam unikać kontaktów z ludźmi. Każdego traktować jako ewentualnego pirata z Waszych postów ? ;-)

Jak wygląda komunikacja z Europą i USA. Tanie linie jeżeli jakieś są to na jakie lotniska latają ? Dokąd jest najtaniej ?
Znalazłem na stronie gdzieś info że główne lotnisko w stolicy obsługują tylko trzy linie.

Ja tak co 2-3 miesiące musiałbym opuszczać mój mały raj :-(

sowa1234 
SZCZUR LĄDOWY

Wysłany: 16-12-2011, 11:51   

Tanich lini latających do Europy z tego co się orientuje nie ma.2000$/m z pewnością wystarczą na wynajem ładnego mieszkania na strzeżonym osiedlu.
http://www.elcocotalrentals.com/
Cocotal jest tańszą alternatywą, droższa ale też w tym zakresie cenowym to Punta Cana Village.
To są przykłady osiedli z Bavaro.Poszukaj w internecie, masz wiele różnych opcji jeśli chodzi o wybór mieszkania na strzeżonym osiedlu.
Jeśli chodzi o wycieczki rowerowe 2-3 dniowe, zależy w jakim regionie..Pamiętaj jednak ,że to nie Europa.

Odpowiedz do tematu