Wysłany: 14-04-2012, 23:01 Obowiazkowe szczepienie dzieci
Witajcie, cz ktos sie moze orientuje czy na Dominikanie obowiazuje obowiazkowe szczepienie dzieci na choroby dzieciece? Czy to prawda, ze podobnie jak w Stanach Zjednoczonych dziecko nie zostanie przyjete do szkoly jesli nie zostalo zaszczepione? A czy groza jakies sankcje prawne jesli odmowi sie szczepienia dziecka?
Pies z kulawa noga w Dominikanie nie interesuje sie czy ktos zostal szczepiony czy nie. Tak samo nikogo nie obchodzi czy dziecko w ogole chodzi do szkoly.
Witam, dziekuje za odpowiedz!
Odnosnie szczepien dzieci i doroslych mam zapytanie do osob, ktore mieszkaja na Dominikanie na stale lub przebywaly/ja tam od dluzszego czasu. Czy rzeczywiscie wykonywaliscie zalecane szczepienia przed wyjazdem (przeciw żółtej febrze, tężcowi, dyfterytowi, wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i B, zapaleniu opon mózgowych typu A i C, wsciekliznie, malarii plus chorobom pasozytniczym t.j. filarioza, leiszmanioza, schostomoza). Bardzo bym chciala uniknac tych szczepien zwlaszcza w przypadku dziecka ale nie wiem na ile ryzykowne jest podejmowac taka decyzje....
Dziekuje!
Konsul Korpus Dyplomatyczny Konsul RP w Puerto Plata
witam,
ja przed wyjazdem nie szczepiłam dodatkowo dziecka, w sumie to było juz za późno jak sobie o tym przypomniałam, ogólnie szczepienia nie sa konieczne a jesli ktos chce to najlepiej ok. 2-mce przed wyjazdem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum